Translate

onsdag 3 oktober 2012

Vi FÖRKLARAR

Den senaste tiden har det funkat att få lillebror och lillasyster att förstå att de ska säga varför de blir arga istället för att slåss, bitas och skrika. Jag har upprepat ordet förklara. Nött in det i alla situationer där det går. Tanken är att barnen ska lära sig att vara tydliga mot oss och varandra. "Att förklara" är bra barn-uttryck för tydlighet.

Vi förklarar för att:
 • Vi kan prata nu allihopa. Ingen är bebis längre. Ingen behöver slåss, bitas eller skrika.
 • Andra inte kan höra vad man tänker. 
 • Man inte lär sig när någon slår en eller skriker. "Hur vill du att jag ska göra när du inte förstår?" Svaret från barnen är alltid: Förklara!
 • Vi förklarar i den här familjen! (Familjeregel - så är det bara!)
Detta har jag också nött in genom upprepningar i alla situationer där det går. Och när någon valt att förklara, istället för att ta till något dåligt beteende, får det barnet mycket beröm. Mycket positiv förstärkning alltså. Och jag har nämnt de dåliga beteendena så lite som möjligt utan mest pratat om alla fördelar med att förklara. (Det gör inte ont på någon. Andra lär sig att göra rätt i framtiden. Andra lär sig vad man tycker. Alla blir glada. Osv.)

Enkelt och rätt självklart, men det funkar jättebra. Nu äntligen är de så stora att det går.

3 kommentarer:

 1. Såg att man nu kan beställa första boken i serien "de vita gifterna" gluten och mjölk !
  Efter att boken nu omarbetats till ett större och mer läsvänligare format går den nu att beställa via Kunskapsbutiken.

  Boken är den första i serien "de vita gifterna" och har nu vid omarbetningen samtidigt utökats från tidigare 220 sidor till att nu omfatta hela 400 (!) sidor späckade av information.
  Följ länken nedan för att beställa boken. (fungerar inte länken så kopiera den och klistra in i din webbläsare)

  http://www.kunskapskällan.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vill läsa! Jag beställde den direkt från Micke i somras, men har inte fått den än. Vet du om jag kommer få den från honom eller inte? Vill ju inte få två exemplar, men gärna ett....

   Radera
 2. Tror att boken omarbetats i större format och med mera material så den har utökats med några hundra sidor, det ska bli flera böcker av honom i serien om de vita gifterna.

  Den håller på att skickas ut nu och kommer även på bokhandel och bibliotek enligt mail jag fått av honom.

  Ska bli spännande !

  SvaraRadera