Translate

onsdag 17 oktober 2012

Hur stora är grannhusen inuti?

M har verkligen tjatat och tjatat om grannhusen ända sen vi flyttade hit. Han vet vem som bor på vilket nummer. Vem som har mossigt tak. Osv. Vi bor i ett kedjehusområde med 15 nästan exakt likadana hus på vår gata. De har alla likadana framsidor och det är väldigt uppenbart att husen är exakt likadant konstruerade från början. Ingen med normal syn betvivlar detta. Se själva och klicka på bilden, så blir den större.Ändå så har han pratat om vilket hus som är störst inuti. Jag har nog inte fattat poängen med detta. Trott att detta var "just making conversation". Tills jag läste det som Sabina skrev om hur Gunilla Gerland upplevde andra hus som liten. Att de inte hade något rymd inuti, om hon inte hade varit inuti dem. Det är kanske så M upplever det? Eller att han åtminstone inte fattar hur stora de är inuti, genom att titta på utsidan. Han vet ju att det bor folk inuti dem. Och han har hälsat på några av grannarna. Och han bekymrar sig t ex mycket för att det ska regna in på dem som har mossigast tak, som han inte har hälsat på.

Tittar man i bilden, så är ju bilderna som faller på näthinnan av de olika husen, olika stora. Givetvis är det så. Han erkände att han bara kunde se om de andra husen är lika stora som vårt, ifall han ställer sig väldigt nära dem. Typ går fram till ytterdörren. Så nära.

Att han undrar över detta, som egentligen är rätt självklart, får mig att tänka: Hur förvillande känns allt annat som inte är likadant, men ändå lika? Inte konstigt att han pratar mycket om hur höga olika träd är.....

2 kommentarer:

  1. Mmmm... Det är problem med relative size. Både dottern och pappan har det också, fast dottern värre. Om jag var du skulle jag försöka med några illusioner, M är ju så smart så han kanske verkligen får en aha-upplevelse... annars är det bara att fortsätta träna, han kommer på det så småningom tror jag!

    SvaraRadera
  2. Är det perspektivet som ställer till det? Husen längst bort på gatan är ju mindre, det kan alla se ;)
    Tack för en fin blogg förresten. Hade haft nytta av den när barnen var små.

    SvaraRadera