Translate

fredag 19 oktober 2012

22 saker en kvinna måste veta om sin AS-man

För ett tag sen fick jag ett tips av min läsare Jessica, om den här boken:

22 Things A Woman Must Know If She Loves A Man With Asperger´s Syndrome

Titeln lät lite kommersiell tyckte jag, men jag litar på Jessica, så jag köpte den och började läsa. Det är en liten tunn bok på 112 sidor och lättläst om man kan engelska. Den var jättebra!

Boken inleder med att berätta om CAD Cassandra Affective deprivation Disorder:

"If you are in a relationship with an AS male feelings of emotional deprivation and self-doubt can set in."

"Of course, this emotional deprivation is not the intention of the AS-partner. It is due to the limitations of theory of mind caused by having AS."

Detta kan leda till depression hos partnern, om det fortsätter. Ni kan läsa mer om detta på Aston Maxines sida. Mår du dåligt en ditt förhållande till en AS-man (eller AS-kvinna), tycker jag absolut att du ska läsa på om detta. Det kan vara starten på vägen tillbaka, för dig/er. Kunskapen och insikten alltså. Att alltihopa inte beror på dig och dina brister. Eller hans. Att det beror på AS.

Och jag skulle vilja rekommendera boken, eller dess motsvarighet för män som lever med AS-kvinnor, till alla NT/AS-par. Först tyckte jag förstås att författaren var lite elak och målade upp AS väldigt mörkt. Sen kom jag på att det är bättre att allt, negativt står med. För då kan man antingen tänka att det inte stämmer på ens AS-man, eller känna att det är skön igenkänning. Att det inte beror på en själv, och kanske inte ens man, utan på förhållandet NT-AS! Att det är ett fenomen som uppstår i vissa par, men som inte har med vår duglighet eller kärlek att göra. Det var väldigt befriande på de saker som stämde på oss. Jag kommer inte berätta exakt vilka dock. Det får vara privat.

Varje kapitel börjar med en förklaring av ett möjligt problemområde. Sen kommer: "His words", "What to do" och "The positive note". Väldigt konkret och bra. De två sista ger mig hopp och rätt tankesätt.

---------------------------------------

Några kommentarer som var bra:

"If he can´t understand his own emotions, how can he possibly understand yours? The more you try to explain, the more confused and withdrawn he might become."

"He will interpret her words as criticism and believe she is saying he is a failure of has got it the wrong again, whilst he truely believes that he is doing his best."

Detta var ju inte kvinnornas avsikt. Deras avsikt var att knyta an bättre till varandra och göra saker och ting bättre i förhållandet. Ju mer man försöker förklara desto värre blir det alltså..... I alla fall i vårt förhållande. När jag började hålla tyst mer och tänka igenom allt som han faktiskt gör, så insåg jag att det faktiskt var jag som behövde ändra mig och mitt tankesätt. Jag hade ju allt jag behövde rakt framför näsan på mig. Jag behövde bara se det och göra ett omtänk. Och han gör ju sitt bästa. Så befriande!

 ---------------------------------------

Vad sägs om följande citat från boken tillsammans: 

"Thrust this: if he is there with you, the chances are that he wants to be."

"Insecurity will not serve you."

Så man kan och bör vara lite säkrare på sin AS-man då? Det har i alla fall gjort mirakel här.... :)

---------------------------------------

Denna kommentar var också varit bra:

"They may blame you for something that is their own (or no one's) fault, just because you are there."

Jag har börjat påpeka att ibland är saker ingens fel och man behöver inte hitta en syndabock. Och man kan gå iväg, när de kämpar med något. Är man inte där, kan man ju inte få skulden.....

Jag tror detta beteende bygger i att många med NPF känner att de misslyckas med mycket i livet. Då måste man försöka bli av med en del skuld för att må bra. (Men det skriver inte författaren något om.) Författaren varnar också, för att om detta skuldbeläggande även gäller problemen i förhållandet, kan det ge CAD.

Ytterligare en sak som är farligt och kan ge CAD, är när väninnor säger: "Det där är bara manligt." Det ökar på bördan ytterligare. Slå dövörat till och ge dem en broschyr om AS!

---------------------------------------

Ytterligare två bra kommentarer från boken:

"He will say things like 'Tell me what you want' because he can't guess. If you tell him nothing, that is exactly what you'll get."

"Although you may quite easily accept that your man sometimes needs, physically and emotionally, to retreat from the world, you must understand that he´ll also need to retreat from you.

---------------------------------------

Författaren har också en sida http://www.help4aspergers.com/. Jag har inte utforskat den själv, men ni får länken.

Sist: Tusen tack Jessica! Du anar inte hur mycket du hjälpt mig/oss med ditt tips! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar