Translate

fredag 4 november 2011

Ms förbättringar sen kostomläggningen

Som jag skrivit innan har vi gjort följande förändringar av Ms kost, i samråd med överläkaren på BUP med avseende på hans ADHD:

* Tagit bort gluten helt ur kosten.
* Minskat ner mängden strösocker till nästan noll.
* Lagar maten från grunden för att minska antalet och mängden tillsatser s k E-nummer. Överläkaren nämnde speciellt att vissa färgämnen kan ge ADHD-symptom.
* Ger Eye-Q fiskolja, 6 kapslar om dagen.

Detsamma gäller även för lillebror, och lillasyster. (Lillasyster får dock inte glutenfri kost på dagis.)

Jag har tidigare skrivit om lillebrors förbättringar. Nu är det dags att jag äntligen berättar om Ms förbättringar. Vi tror att det som gjort störst skillnad är uteslutandet av gluten. Han har fått fiskolja tidigare och blivit bättre, men inte så här mycket. Och han har aldrig ätit särskilt mycket socker. I alla fall:
* Han är betydligt mer kontaktbar. Svarar oftare på tilltal och förvånande ofta direkt. Och till vår STORA glädje är han mindre och mindre i sin egen värld. Innan var det som att vi förlorade honom vissa dagar. Vi kunde bara inte "dra" honom tillbaka till oss och verkligheten. Då var vi helt knäckta. Han kunde sitta och vifta med händerna och prata om samma saker, långa stunder.
* Kontakten med kamraterna blir bättre och bättre. Han söker sig mer och mer till de andra barnen.
* Han leker med lillebror
* Han tittar oss i ögonen på eget initiativ.
* Hans viftbehov (tics) har minskat och han är allmänt lugnare.
* Han sover längre på mornarna, någon gång ibland.
* Hans avföring är mycket fastare och mer normal. Hans toalettvanor har gått från ett stort lass på kvällen som avslutas med diarré, till ganska normal avföring ca 1-2 ggr/dag.

Ja, ni förstår säkert hur glada vi är. Han får aldrig, aldrig gluten av oss igen, den saken är säker. Jag börjar tro att teorierna om att osmält gluten blir nervgift, något opiat- eller morfin-liknande, stämmer. För när jag tänker tillbaka, är det som att M varit drogad vissa dagar. Drogad av gluten. Av delikatessknäcke och pasta, som han tidigare åt i stora mängder. Och det förklarar variationen mellan dagarna. Vissa dagar var han bättre. Hade han ätit ris eller potatis de dagarna? Nu är han mer likadan alla dagar, variationen har minskat. Visst finns fortfarande autismen och ADHDn kvar. Han är inte botad och det förväntar vi oss inte heller. Men han mår mycket bättre. Det är inte bara vi föräldrar som tycker det, utan även släktingar, vänner och skolpersonal och f a hans resursperson som ser honom större delen av skoldagen. Om någon tror att detta kan vara naturlig utveckling som hade skett även utan kostförändring, så kan jag säga att det är stora förändringar på 4 månader, jämfört med hur han utvecklats tidigare. Ett tag blev han sämre, faktiskt. Han tappade förmågor och gick bakåt i utvecklingen.

Jag funderar just nu på det här med mjölkens nyttighet eller onyttighet. Jag läser boken "Kärnfrisk familj" och där står samma saker som på denna blogg: http://gluten-celiaki.blogspot.com/. Jag tänker testa mjölk- och glutenfri kost på mig själv. Jag har ju ätit mjölkfritt under totalt 1 år när jag ammat och äter ju redan glutenfritt, så jag vet vad jag ger mig in på. Men det känns enbart spännande. Tycker faktiskt att min hy blivit lite bättre; mindre rynkig och bättre lyster. Men mer om mitt "kost-experiment" senare....

2 kommentarer: