Translate

fredag 25 november 2011

Hur man får glutenfritt på skola/dagis utan läkarintyg

Jag har tidigare skrivit att dagis krävt läkarintyg för att fortsätta ge glutenfri kost. Det har varit ett litet problem eftersom ingen velat skriva läkarintyg åt lillebror. BUP-läkaren ville inte, eftersom han inte är patient hos dem. De har bara barn över 6 år, så han är för liten för det. Och allmänläkaren sa att hon bara skriver ut intyg mot "vanlig" glutenintolerans. "Jag tror på dig, men kan inte skriva ut något intyg." sa hon. Så jag planerade ta med lillebror till en privatklinik där det finns en läkare med specialistkompetens inom NPF, men hann inte. Det redde ut sig ändå. Maken tog ett snack med dagisföreståndaren.

Först så hävdade hon att det alltid behövs läkarintyg, men kom snabbt på själv att de faktiskt inte kräver det för vegetarianer. Så eftersom vi är en "glutenfri familj", så jämställde hon oss med det. Och nu får även lillasyster glutenfri kost. Så bra att hon ändrade sig! Och vi har varit väldigt nöjda med vad dagis gjort för M genom åren. De gjorde ett fantastiskt jobb med honom. Så bra att vi kan fortsätta vara nöjda!

Alla av er har inte lika förnuftig föreståndare/rektor, så här kommer lite tips om hur man kan gå tillväga, förutom ovanstående.
* Gå till en barnläkare, gärna en med kunskap om NPF, och visa INCA-studien. Berätta också tydligt om symptomen, gärna nedskrivet. Be läkaren skriva ett intyg m a p symptomen, dvs läkaren går enbart på symptomen.
* Påpeka för föreståndaren/rektorn att ingenstans i lagen står det att man MÅSTE ha läkarintyg. På vår kommuns hemsida stod det att de KAN kräva intyg, dvs de MÅSTE inte, dvs de kan göra som de vill.
* Hänvisa till skolhälsovårdens mål. På vårt dagis hemsida stod det som målsättning: "Att medverka till att bevara eller förbättra elevens kroppsliga och själsliga hälsa"
* Prata med föreståndarens/rektorns chef
* Prata med kommunens kostrådgivning/kostchef.

Lycka till!

3 kommentarer:

 1. Vad skönt att det löste sig. Det är bra att ha koll på vad som gäller :-)

  SvaraRadera
 2. Hej,kan du nämna vilken privatklinik du hade tänkt gå till,eftersom jag/vi har stora problem med detta att skolan ska sluta ge min son gluten.Det har istället en syn att det är synd om mitt barn att han inte får äta vetemjöl och kakor.Bra att lagen inte kräver! ett intyg och det är till våran fördel. Jag har fått hem böckerna -en serie som heter "De vita gifterna" denna tar upp hur mkt gluten kan ställa till med! Köp den alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Usch vad tråkigt att höra att ni möter på motstånd. Vår privatklinik vägrade skriva intyg ändå, men dagisföreståndaren gav med sig. Jag har fått följande info av en annan förälder:

   "Peter Hegardt i Jonstorp/ Helsingborg är barnläkare och har gett mig all info kring varför barn med autism/ Adhd ska utesluta gluten, soja, mjölkprotein. Vi fick läkarintyg direkt. Lycka till!"

   Bor du i Stockholmstrakten så åk till Harald Blomberg:
   http://www.haraldblomberg.com/
   Ja, eller hör med honom först om han skriver ut sådana intyg. Jag tror det.

   Om du skriver din mejladress i en annan kommentar, ska jag mejla dig en krönika jag skrivit som kan hjälpa dig att argumentera utifrån FNs barnkonvention. (Jag publicerar då inte den kommentaren. Mejlar dig och raderar därefter kommentaren.)

   Jag vill gärna få med dig i vår kostgrupp i Fantastiska Föräldrar där vi stöttar varandra med just detta och några stycken fått dagis/skola att ändra sig utifrån tips där. Gå med! Jag finns där. Välkommen!

   https://www.facebook.com/groups/fantastiskaforaldrarkostgruppen/

   Och ja, de där böckerna är bra. Jag har recenserat den första boken här:
   http://aspergermamma.blogspot.se/2013/08/boken-om-gluten-och-mjolk-av-micke.html

   Beklagar att du får kopiera ock klistra in länkarna ovan för att de ska funka.

   Lycka till! Hoppas vi ses i facebookgruppen.

   Radera