Translate

torsdag 3 november 2011

Läkarintyg för glutenfri kost

Tillägg i efterhand: Jag ser att detta inlägg får några klick från kostdemokrati samt även att Mats Reimer nämns. Bra! Jag har ett tidigare inlägg om varför jag tycker att Mats Reimer har fel, som ni kan läsa här. Lägg gärna upp länken på er sida.:)

----------------------------------------
Dagis kräver läkarintyg för att lillebror ska få glutenfri kost. De hävdar att det ska vara så, för att: "Det ska vara lika för alla". Det här är en stor fara, för alla barn under 5 år, som har ADHD-drag och blir bättre av en glutenfri kost, utan att det syns på glutenproverna. (Ja, så kan det vara!) Det blir moment-22:

* För att få läkarintyg måste man oftast ha ett medicinskt skäl, t ex glutenintolerans eller ADHD.
* För att få ADHD diagnos måste man oftast ha fyllt 5 år. (Det finns enstaka undantag.)

Vad händer då med barn med ADHD-symptom, som är under 5 år, men som blir bättre av glutenfri kost? (Ja, ADHD finns ju där från start, och märks....) Ska man inte bara kunna säga till dagis vilken kost man vill att de ger sitt barn? Hur är det för veganer, vegetarianer eller de som inte äter griskött av religiösa skäl? Det är ju konstigt att om man bryr sig om djuren eller tycker att de är äckliga, behöver man inte något intyg. Men om man har en stark övertygelse om att ens barn mår dåligt av något, då måste man tigga och be om ett läkarintyg. Helt sjukt! Det ska räcka att man som förälder säger till, så länge det inte är skadligt för barnet eller omotiverat dyrt (typ "Vi äter bara oxfilé").

Och mina känslor då? På liknande sätt, som veganer mår dåligt om man ger deras barn kött, mår jag dåligt varje gång mina barn får i sig gluten av misstag. Det här är ingen lek för mig. Det är på fullaste allvar. För jag vet att gluten skadar det käraste jag har. Alla tre, dessutom.

PS. Förslag på lösningar som facebook-vänner föreslagit är att gå till familjeläkaren och berätta hur mycket bättre han mår utan gluten, gå till kommunens kostrådgivning, hänvisa till likabehandlingsplanen, eller göra allergitester eftersom gluten och mjölkallergi kan ge ADHD-symptom. En kvinna skrev att de hade behövt ge med sig med kosten. Barnet hade då blivit mer i sin värld och mindre kontaktbar. :( Dagis ändrade genast tillbaka kosten, men det tog lång tid innan han blev bra igen. Absolut sista utvägen, eftersom det drabbar barnet oerhört! Man kan också fundera på att byta dagis/skola också, om det finns något som tänker annorlunda, i närheten.

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Vad glad jag är att jag hittade din blogg!
  Jag googlade på :"berätta om adhd" då vi ska skicka ett mejl till föräldrarna om vår 6-åring och hans ADHD. Hit kommer jag tillbaks!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Välkommen och välkommen tillbaka! Alltid kul att få sådana kommentarer! :) Du har väl sett alla inlägg om hur vi berättat för klassen? Jag antar att det var där du hamnade när du googlade.

  Lycka till! :)
  Aspergermamma

  SvaraRadera
 3. Hej igen!

  Ja tack, jag såg.
  Bor ni i Sthlm, om man får vara så nyfiken av sig?
  I så fall, har ni varit i kontakt med ADHD-center?
  Som ny i ADHD-gamet vill jag ju veta allt på en gång!(Impulsiv och spontan som man är ;)

  Hälsningar Linn Söder om Söder

  SvaraRadera
 4. Hej igen Linn!
  Självklart får du vara både nyfiken och impulsiv! :) Nej, vi bor inte i Stockholm. Vi bor i Skåne, så tyvärr vet jag inget om ADHD-center. Är det bra, vad du har hört? Gå med i formuet "Vi som stöttar de som har ADHD" och ställ frågan där.

  https://www.facebook.com/groups/293089686020/10150343461096021/?notif_t=like

  Hoppas någon där kan ge dig ett bättre svar än vad jag kan.

  SvaraRadera
 5. Alltså blir helt upprörd över det du skriver! Givetvis måste man få kunna välja vad ens barn ska äta för kost!! misstänker man att ens barn mår dåligt av en viss sort så måste ju förskolan följa det tycker jag! Trodde det var helt givet! Tycker faktiskt att ni ska söka upp en dagmamma eller nåt mindre daghem som har lite koll..! satt just själv o googlade på glutenintolerans (och hamnade på din sida) och det verkar finnas en stark koppling mellan ADHD och glutenintolerans.. dessutom kan ju ditt barn få allvarliga skador på tarmen om det faktiskt är riktigt intolerant! Nej byt ställe! (även om jag förstår att det är ett stort steg). lycka till! mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig! Föräldrarna är de som vet, avsett vad olika tester visar.

   Tyvärr är det nog likadant överallt i kommunen, så det löser inget att byta dagis eller dagmamma. Som väl är får lillasyster numera glutenfri kost av dagis utan intyg. :) Maken tog ett snack med dem. Och snart har vi läkarintyg på mjölkfri kost.

   Tack för ditt stöd! :)

   Radera