Maken har precis börjat äta cellgift, medicinen Azathioprin, mot sina inflammerade tarmar (tunn- och tjocktarm). Som jag skrivit i ett tidigare inlägg, fick vi reda på att han har Crohns sjukdom i början av sommaren. Vi var inte särskilt förvånade, eftersom han varit dålig hela våren.
Och i början av månaden fick vi Ms ADHD-diagnos, som jag skrivit om i tidigare inlägg. Jag har sedan tidigare varit ärlig mot kuratorn på neuropsykatriska kliniken om hur familjen har det. Det var han som ställde frågan. Det är nämligen vanligt att föräldrar till barn med ADHD har det tufft. Så jag berättade ärligt. (Maken kunde inte följa med den gången. Vi går annars alltid båda två när det är viktiga möten.) När vi fick Ms ADHD-diagnos, föreslog han och psykologen ett samverkansmöte med dem, socialen och LSS, om hela familjens situation.
Min kära svägerska som är socionom och har arbetserfarenhet från socialtjänsten (och tyvärr bor 7 timmar bort), har varit ett stort stöd för mig och oss, ända sen hon kom in i vårt liv. Hon har sagt många bra saker till mig, främst: 1) Du är en jättebra mamma. De kommer ALDRIG ta dina barn ifrån dig. Förresten, gör de väldigt sällan det, eftersom man anser att det nästan alltid är bäst för barnen att vara kvar hos de biologiska föräldrarna 2) Du blir mycket bättre bemött av socialen om du själv ber om hjälp (än om du blir anmäld). Ja, och dessutom är det som maken sa en gång: "Skam den som är för stolt för att be om hjälp, utan låter sina barn lida istället."
Det här har gjort mig helt trygg i att ringa socialen och be om hjälp, vilket jag också gjorde förra hösten. De tyckte inte att det lät som att vår situation var så allvarligt att vi behövde utredas utan att det räckte med Frivilligenheten, där vi fick personliga råd och gå en COPE-kurs (se tidigare inlägg). Det hjälpte oss mycket, speciellt de personliga råden vi fick om hur vi skulle hålla nere vår egen stress (för barnens säkerhet eftersom de klättrar, bits och gör andra farliga saker dagarna i ända)!
Men nu är situationen en annan. Maken har tagit tre doser av cellgiftet, och säger att han känner sig trött och lite illamående. Vi vet inte vad som händer med honom och det känns jätteskrämmande. Poängen med medicinen är att sätta ner hans immunförsvar, eftersom det är immunförsvaret, som av någon okänd anledning angriper hans tarmar. Man behöver inte vara läkare för att fatta hur dåligt det är att försvaga sitt immunförsvar när man har små smitthärdar som man hämtar hem från skola och dagis varje dag... Speciellt inte om man oftast är den som drabbas hårdast av alla "familjens" virus och bakterier... Och han ska förmodligen ta medicinen i några år... Det känns inte som att han har något val. Blir inflammationen i tarmarna värre riskerar han operation, som är väldigt vanligt för Crohns-patienter. Då måste man operera bort delar av tarmen, kanske hela tjocktarmen om det vill sig illa.
Så vi riskerar att hamna i en mycket ansträngd situation. Om maken blir sjuk, blir jag ensam med tre barn, varav ett med dubbeldiagnos (som ni vet) och kanske ytterligare ett diagnosbarn (lillebror, ADHD?) och en liten vild klätter-Fia. Det är en rätt läskig tanke: INGEN kommer hjälpa oss (mer än enstaka timmars besök per månad från släktingar och 15 timmar avlösarservice i veckan för M, som inte på långa vägar kommer räcka). Maken kommer få sköta sin sjukdom helt själv, för jag kommer inte ha möjlighet att agera "hemmasjuksköterska", mer än på kvällen när barnen sover. Men han är van och härdad sen körtelfebern han hade i två månader... I alla fall, vi tackade ja till samverkansmötet. Jag tycker att det känns bra att finnas i deras deras system. Som det är nu känner jag inte att vi behöver hjälp från socialen, även om vi naturligtvis är ansträngda. Han är på benen, även om han oftast mår dåligt och har ont (han kämpar verkligen), och jag har länge klarat mig på 5-6 timmars sömn, utan att få hälsoproblem. Och jag känner att jag är en tillräckligt bra och engagerad mamma, med tillräckligt med energi och tålamod. Men jag är EN mamma, inte TVÅ (eller tre).... Och definitivt inte en sjuksköterska. Och tänk om det skulle hända MIG något.... Vad händer då med familjen?!? Nåväl, vi får väl hoppas på det bästa. Att maken kommer må okej under sin behandling och att det snart lugnar ner sig på mitt jobb. Det flyter kanske på utan värre problem än vi har nu? Men som sagt, skönt att ha "förberett" för att snabbt få hjälp om det skulle behövas. Men mina barn stannar hos mig. Jag kommer INTE att skicka iväg dem till någon annan familj. Lillebror och lillasyster är så små och så mammiga och pappiga och vi litar tyvärr inte på att någon som inte känner M väl kan ta hand om honom på rätt sätt. Däremot vore hjälp med barnen i hemmet välkommet.
Vi känner ingen skam. Vi kan inte hjälpa att alla våra tre barn är intensiva och kräver mycket vuxenpassning, att maken blivit sjuk eller att våra föräldrar inte finns här för oss i den utsträckning vi hade trott. Det vi kan hjälpa, är om vi inte gör något åt vår situation...
Varför skriver jag nu allt detta? Inte för att få "tyck-synd-om"! Jo, för att jag vill att kompisar och släktingar som är oroliga, ska veta att vi själva inser allvaret och har bett om hjälp. Och också för att jag vet att flera av er som läser har diagnosbarn och därmed också har det tufft. Jag vill uppmuntra er att våga söka hjälp om ni mår dåligt, om ni inte redan gjort det. Ni behöver inte lida i tysthet! Hjälpen finns! Och det är skönt att få hjälp och förståelse, när man väl kommit över "tröskeln" och vågat be om den! De som jobbar med utsatta familjer är vana vid rätt mycket, om kommer bemöta er på ett bra och respektfullt sätt. Lycka till!
Vår familj består av: Äldsta sonen "M" 15 år (född 2004) som har diagnoserna autism och ADHD, "lillebror" 12 år (född 2008) som har diagnosen autism med hyperaktivitet, "lillasyster" 11 år (född 2009) som är neurotypisk, sonen "plutten" 2,5 år (född januari 2018), maken som har en del drag av autism och ADHD samt jag som är mestadels neurotypisk. Jag brukar säga att killarna är aspergare, eftersom de är högfungerande dvs normalbegåvade.
Translate
tisdag 19 juli 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kära A-M,
SvaraRaderaEfter att ha läst detta inlägg vill jag bara att ni ska veta att jag tycker ni gör helt rätt. Senast vi sågs hemma hos er fick jag precis det intrycket - jag är rädd för att ni inte kommer att "ro allt i hamn" utan hjälp utifrån. Med det menar jag att ni fortfarande har relativt många småbarnsår framför er och att det känns som att en av er skulle kunna bryta ihop - detta sagt utan att till fullo kunna sätta mig in i hur er verkliga situation är. Kanske kommer ni att klara det, men till ett alltför högt pris. Ingen människa klarar hur stor belastning som helst! Ibland måste man bara kunna koppla av och hämta nya krafter. Och att maken sedan dessutom får en sådan sjukdom ovanpå allt annat... Vad ska man säga? Ni har ingenting att förlora på att ta hjälp, jag tror att ni har allt att vinna. Det finns säkert också ett antal olika alternativ att välja mellan, beroende på vilken hjälp man vill ha. Kanske någon form av stödfamilj som då och då kan avlasta er genom att ta med ett eller två barn på en utflykt en dag eller en helg, vad vet jag? Jag påpekade detta för maken idag, hoppas han också förmedlade mina hälsningar till dig. Hade jag inte själv också varit i vad som förmodligen är den mest hektiska perioden i mitt liv hade jag absolut gett er mer hjälp och stöd än vad som nu är möjligt. Jag önskar er i alla fall allt det bästa, det ska ni veta!
Kramar från en nära & gammal vän
Hej vännen! :)
SvaraRaderaStort tack för ditt stöd, och för att du bryr dig så mycket! Ja, du känner oss båda otroligt väl. Skönt att få ärlig återkoppling av dig! Jodå, maken berättade att du ringde. Han berättade bl a att du såg hur barnen levde runt. Det är alltid skönt med folk som kommer hit och ser hur vi har det ("kaos" säger båda avlösarna). Självklart tar vi en diskussion med soc om vilken hjälp som finns. Viktigast är som sagt, att de har lite koll på oss, för det funkar inte om en av oss klappar ihop, som du skriver.
Och tänk inte att du måste hjälpa oss. Du har ju redan hjälpt oss så mycket dessutom som du inte "fått tillbaka", men nu har du egen familj att ta hand om. Nej, vi menar inte att våra kompisar ska hjälpa oss. Det hade blivit helt fel. Ni alla har fullt upp med småbarn, hus, jobb och annat. Det som ni kan göra, är att se oss, lyssna och ha förståelse för att vi just nu bara "överlever". Att förstå varför vi inte bjuder in så ofta osv. Ha tålamod med oss, det kommer bli bättre! Men bjud gärna in er själva! Vi orkar besök, det är mest att det är själva planerandet det faller på. Vi "överlever" mest för stunden, en dag i taget. Men ryck gärna tag i oss, kom hit på spontanbesök som du gjorde! Jättetrevligt! Vi orkar absolut ett besök på en lekplats osv. Men ni får ta oss som vi är, med stök, magont osv... (Fast det vet jag att ni gör.)
Kram till dig och alla er andra av våra kompisar som läser detta