Translate

onsdag 29 augusti 2012

Kan rätt kost ersätta ADHD-medicin?

Jag vet inte faktiskt. Vi har ju aldrig medicinerat M. Den enda erfarenhet vi har av ADHD-medicin är den enda dos M fick under ADHD-utredningen. Jag vet jättemånga vuxna som är nöjda med medicinen, både för egen och sina barns del. Och säger att den är räddningen. Utan medicinen funkar ingenting. Vissa kan till och med få självmordstankar utan. Rätt många som står på medicin har testat att vara utan. Om inte annat för att medicinen inte är beroendeframkallande. De har helt enkelt glömt att ta sin medicin, och då har det blivit kaos.

Andra sidan, så har vi fått stor effekt med rätt kost. Så stor att vi valt att avvakta med medicin för Ms del. Enligt forskarna kan vissa få lika stor effekt med omega-3, som med Ritalin. (Googla det!) Och jag vill påpeka att vi själva långt tidigare sett effekt av omega-3, som vi gett M sen han var rätt liten. Men den stora effekten kom när vi tog bort gluten. Och möjligtvis när vi slutade ge honom chips med växtoljor med höga doser av omega-6, som konkurrerar med omega-3. Som ni ser i tidningen, säger Ms psykiater att många barn förbättras med glutenfri kost. Dock inte alla! Viktigt att komma ihåg: Alla förbättras inte.

Och det tar tid innan man ser effekt, om man ser den. På lillebror såg vi effekt redan efter 2-3 veckor. Med M tog det flera månader, ca 3-4 månader, innan vi vågade tro på att det var en effekt. Därefter var det ingen tvekan. Det finns undersökningar som tyder på att det tar minst ett halvår, innan man ser effekt. Jag tror det är för att det tar tid för tarmen att läka.

Jag skulle därför inte råda någon att sluta med medicinen DIREKT och byta till glutenfri kost. Om medicin, vågar jag inte ge er några råd, mer än att diskutera detta med er läkare och inte göra något på eget bevåg. Och att vänta några månader med strikt glutenfri kost, innan ni ens börjar fundera på om någon medicin ska sättas ut. Men berätta absolut för er läkare INNAN, att ni tänker lägga om kosten. Vem vet - det kanske påverkar dosen på något sätt?

Och kanske behöver inte det ena utesluta det andra? Och det är förmodligen individuellt, vilket man mår bäst av. Det finns kanske de som kommer må prima av glutenfri kost plus medicin? Jag har tyvärr inga svar som ni förstår, men känner att jag måste varna er, för att laborera med detta själv. Det är ju väldigt tråkigt om en enda av er, tolkar mig fel och mår dåligt på grund av detta.

Berätta gärna om era erfarenheter nedan, om ni har några! Det kommer hjälpa andra!

8 kommentarer:

  1. Hei!

    Synest du er veldig balansert i posten her. Ikkje minst det at du understrekar at omega3 ikkje nødvendigvis hjelper for alle, det hjelper gjerne dei som har mangel frå før. Her i Norge er det jo vanleg å gi tran (fikeleverolje)frå ca 8 uker, gjerne då med fokus på vitamin D. Min son har alltid villig tatt tran, men har like fullt ADHD/AS, så akkurat i hans tilfelle er det ikkje omega3 som er problemet (men skal tenke på det med omega 6 som konkurrerer)

    Vi har jo vurdert dette med gluten/mjølk, men kjenner at det er vanskeleg når dietten er så begrensa. Då blir det stort sett berre kylling igjen, så vi har (i alle fall midlertidig) gitt opp den tanken. På den andre side har eg snakka med ein autistpappa som seier at mjølke- og gluteinfri diett gjorde ein enorm forskjell. Og dette er ein forskar, som ikkje tar lett på 'bevis'. Men, han seier 'enrom forskjell', ikkje 'kurert'. Barnet har fortsatt autisme. det er berre lettare å handtere....

    Eg har forsøkt å resonnere litt fram og tilbake. Mange skuldar jo på gluten & mjølk i forbindelse med auken i diagnoser. Men om vi tenker 100 år tilbake, så fekk vel folk i seg veldig mykje meir gluten og mjølk i eit jordbrukssamfunn, for eksempel? I Noreg levde folk på bygg-eller havregrøt med mjølk til, hadde brød i matpakken og ellers sild og poteter til middag. I dag har vi 'alle' råd kjøtt til middag kvar dag og til kjøtt på brødet. Før kunne ein jo nøye seg med berre smør på brødet, eller prim/ost (mjølkeprodukt). Forenkla, såklart, men likevel? Og brødet - på femtitaletvar det heilt greitt å gi ungane kvitt brød, men frå syttitalet kom det grove brødet meir på bana. Så om gluten og mjølk forårsaka ADHD og AS, så burde ein vel sett meir av begge deler før? Og meir på landsbygda enn i storbyane?

    Eg veit ikkje, dette blir som sagt forenklingar. Og det kan jo også finnast ein faktor (genetisk) som kan slåast på og av, og som styrer sensitivitet for gluten/mjølkeprodukt.

    A propos medisin, kan det også vere slik at medisinering kan 'lugne' ned og gi rom til omlegging i diett. Og om diettendring har ein god effekt over tid, så kan ein kanskje kutte i medisinering etter ei stund? Sånn kan ein jo tenke, i alle fall....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Hege! Alltid lika uppskattat av mig! :)

      Tack för att du berättar om omega-3. Ja, alltså, ibland undrar jag om alltihopa (omega-3, gluten, mjölk, osv) gäller oss allihopa, men att det märks mer på de som har NPF, eftersom de är de som är känsligast. De finns ju även de som har autism, och ätit glutenfritt nästan hela livet.

      Angående lättare att hantera, så visst är det så med M. Men jag tror att även han upplever en betydligt högre livskvalitet. Han led av att haka upp sig och bad om hjälp med det. "Tankarna sitter fast med dubbelhäftande tejp" sa han och ville få bort dem.

      Och jag har skrivit det i bloggen, men inte upprepat det här: M har alltid ätit varierat. Älskar grönsaker t ex. Klart att det underlättat för oss! Det är naturligtvis en förutsättning, för att man ska kunna. Att det finns någon kvar att äta. För mat med gluten, är MYCKET bättre än ingen mat alls.... Jag har en vän vars dotter bara äter pommes, och är jättesmal. Då ger man pommes! Lik väl är man fast i det "träsket". Vi har lite det problemet emellanåt med lillebror som bara vill leva på (glutenfria) mackor och juice. Jag kan säga att det inte är lätt! Och då accepterar han ändå annat ibland. Så jag vill absolut inte komma med några pekpinnar där. Det kan till och med vara att INTE rekommendera att testa för vissa barn. Kanske barnet slutar äta helt då? Hör med läkaren.

      Radera
    2. Bra påpekande att medicin kan hjälpa till vid en kostomläggning! Ja, så kan det naturligtvis vara.

      Och när det gäller gluten- och mjölk, så har båda dessa ändrats mycket på senare år. Har du läst boken Brödberoende (William Davis)? Där står en del om hur man genmanipulerat vetet de senaste 50 åren. Och läser man i Staffan Lindebergs bok (Food and Western Disease), så är 10 000 år, för både gluten och mjölk, en kort period rent genetiskt. För anpassning alltså. Jag tror som du: Vi är alla olika känsliga. Och det är ju tveklöst så att det genetiska arvet spelar roll för AS/ADHD. Har du läst länken jag la ut igår förresten? Om immunförsvaret hos mamman?

      Och kött är ett intressant ämne. Charlotte Albertsson Erlandsson nämner det på sin hemsida, där det står lite om autism och ADHD. Jag har ännu inte hunnit ta tag i det. Att kolla vad hon menar alltså. Själv undviker jag allt från kor, för jag märker att nötkött påverkar mitt humör ganska mycket till det sämre. Konstigt, eller? Vilt äter jag utan problem.

      Radera
  2. Økt livskvalitet er den viktigaste effekten! Definitivt! At det også blir lettare for dei som har omsorg, er berre bonus!

    SvaraRadera
  3. PS: Boka om brød har eg ikkje lest. Såklart, vi et meir brød enn vi gjorde før. Samtidig, før spiste man tilsvarande mengder grøt, som også inneheld gluten (havre litt mindre). Men når det gjeld genmanipulasjon siste 50 år, stiller eg meg skeptis. det er kun siste 20 år at ein har hatt nok kunnskap til å effektivt manipulere genomet. Før dette måtte ein basere endringar på intensivt og systematisk (tradisjonelt) avl. I begge tilfelle har nok det ført til endra næringsinnhald, DET er eg enig i.

    10.000 år er (ganske) kort tid evolusjonært sett, men akkurat på dette området (genar som regulerer fordøyelsesenzym etc) ser ein og også ein mosaikk hos menneskers genetikk. Laktosieintoleranse i Afrika er for eksempel tett knytta til enkelte folks landbrukshistorie. Evne til å bryte ned stivelse (stärkelse?) er tilsvarande avhengig av diett. Kort evolusjonær historie kan forsåvidt forklare kvifor vi ikkje er perfekt tilpassa gluten/mjølk. Samtidig kan det ikkje forklare kvifor folk hadde færre problem med det for 100 år sidan enn dei har no ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i början var det inte genmanipulation utan hybridisering. Tack för att du rättade mig. Det står också i boken. (Jag skrev ett inlägg om den i juli: Veteberoende och stenålderskost) Likväl har vetet ändrats och vi fått flera nya glutensorter. Rätt skrämmande. Det är säkert så att det är flera faktorer som inverkar. Fyller man buken med vete, får man i sig mindre av vitaminer och mineraler. Och glukos-fruktos-sirap är nog en bov i dramat den med.

      Intressant det om Afrika - visste jag inte. Har du någon länk, får du gärna länka. Ja, alltså det är nog svårt att få ett svar på vilken kost som vi anpassat oss bäst till. Och det är ju en pågående process, där växterna utvecklar gift för att försvara sig.

      Men är du säker på att det var färre problem för 100 år sen. Var har du hörs/läst det? Jag tänker att det även kan vara på grund av underdiagnostik. Som min mormor brukar säga: "Man talade tyst om det." D v s man led i tysthet i större utsträckning, enligt henne. Fetma syns ju, men tarmsjukdomar kan man dölja.

      Radera
  4. Jag jobbar med ett företag vars produkter har visat sig ge bra effekt vid add och adhd. Dock inget som företaget går ut med själva. Jag har en artikel om detta på http://optimaltraning.blogspot.com om ni vill kolla :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pontus!
      Jag har en vän som dricker något slags blåbärsextrakt och är mycket nöjd. Jag känner inte till det själv, för jag har inte testat. Vi försöker äta rena produkter istället, dvs utan tillsatser. Jag noterade att det fanns en del tillsatser som förtjockningsmedel (behövs det verkligen?) konserveringsmedel osv i produkterna. Ämnen som misstänks stressa kroppen och det är inte bra om man har ADHD. Har du möjlighet att påverka företaget, så lobba för att dessa ämnen ska bort så långt det går. Det ligger säkert i företagets intresse också.

      Det kan säkert vara bra med något vitamin- och mineraltillskott om man inte får i sig det annars, p g a ensidig kost eller att det är svårt att få i sig med varierad kost som t ex magnesium. Och hur har företaget löst att vissa vitaminer förstörs i när man gör koncentrat? Vet du? Jag säger inte att produkterna är dåliga, men om man lägger mycket pengar på en produkt så vill man ha svar det och veta att det åtminstone är lika bra som att köpa ett paket frysta blåbär.

      Mvh
      Aspergermamma

      Radera