Translate

söndag 23 december 2012

Det blir julafton i år igen, fastän....


Tänk, det blir julafton i år igen, fastän vi INTE:
  • Bakat lussekatter.
  • Gjort pepparkakshus.
  • Bakat knäck, eller något annat traditionellt julgodis. (Vi äter inte strösocker ens vid jul, eftersom barnen blir så hyperaktiva av det. Och får blodsockerfall inklusive utbrott. Varför förstöra julen, liksom?!)
  • Gjort egen sill. (Det finns ju att köpa, dock full med tillsatser.)
  • Har någon julskinka. (Den jag hittade i affären hade ströbröd med gluten på sig. Vi är ändå inte så förtjusta i det, någon av oss. Blir bara en massa kött över som man måste äta upp.)
  • Ätit julbord ute. (Blir lite väl jobbigt med dessa 3 barn och att hålla rätt på vad vi kan äta, tyvärr.)
  • Satt upp utebelysningen. Kanske lika bra det, med tanke på hur det blåser just nu.....
  • Klätt upp barnen till tomtar, fotat och skickat julkort till alla våra vänner. Tyvärr. Fast vi behandlar åtminstone alla lika: Ingen får julkort av oss....
  • Slagit in något paket än.
Men vi har faktiskt:
  • Dammsugit hela huset, åtminstone det värsta. Men det har inte så mycket med julen att göra. Mer med att det var skitigt.
  • Bakat pepparkakor. Fick experimentera lite med rismjöl och druvsocker. De smakade mer som kola-pepparkakor, men barnen åt dem med god aptit. I alla fall första dan....
  • Bakat två omgångar chokladbollar på druvsocker. Mums, tyckte barnen.
  • Köpt julklappar. Åtminstone åt barnen. Några återstår till de vuxna vi ska träffa i mellandagarna....
  • Klätt granen. Barnen och maken skötte det. Barnen dekorerade efter eget tycke och smak. Det är många kulor i barnhöjd, färre högre upp. Vi har bara plastsaker i den. Det är en plastgran (jag är allergisk mot riktiga) och de brukar vält den åtminstone ett par gånger varje jul. Lika bra att allt håller.
Självklart unnar jag er alla vilket julstök ni än väljer och hinner. Klart ni ska göra det och få njuta av det, känna er duktiga osv! Jag vill bara ha lite förståelse för att julen kan se annorlunda ut. Att man inte är sämre för att man behövt prioritera bort vissa saker bland julstöket. Men det måste väl alla mer eller mindre? Och de flesta av oss gör ju, som sagt, så gott vi kan....

Imorgon ska vi vara hemma och ta det lugnt. Barnen får öppna lite julklappar på morgonen och leka med dem. Sen lagar vi julmat i en takt vi orkar med. Barnen är ändå inte så förtjusta i det. Det blir nog med tonvikt på köttbullar och potatis. Sen kommer tomten=maken, dagens höjdpunkt. (Jag sätter en peng på att M kommer kalla tomten vid förnamn.... Och att någon av småttingarna avslöjar bluffen.) Sen mera lek, med andra vågens julklappar. Och därefter kanske lite risgrynsgröt, om jag klarar att göra mjölkfri sån. Jag vet att det går, för jag smakade på sån som M fick i skolan. Det får bli morgondagens utmaning. Rätt lagom.

Vi har ingen som firar med oss. Den som vill är välkommen, men i år firar alla på annat håll. Vi åker i inte på någon "roadshow" med barnen under julen. Just nu känns det rätt skönt. Och vi tackade nej till firande på juldagen hos svärfar. De har varit sjuka och ville ha knytkalas för att de inte orkade fixa all mat med vår specialkost. Jag förstår verkligen att det är så, men tyvärr blir det för stor press på oss att göra så. Att ha med egen mat OCH glada, mätta ungar i bilen funkar tyvärr inte. Men de kommer hit en annan dag istället. Och det går minst lika bra!

God jul allihopa! Hoppas ni får en mysig jul, hur ni än valt att fira den!

Missa inte detta inlägg förresten, om ni ska ha storkalas - många bra tips:
http://prestationsprinsen.wordpress.com/2012/12/22/jul-och-nyarsaktuellt-tips-infor-middagar-kalas-avslutningar-och-mingel-garanterat-nagra-bjudna-med-npf-eller-slang-av/

Nu väntar paketinslagning. Jag tippar att jag blir klar tidigast klockan ett. (Detta är en högpoängare - en 9-10:a för maken - så jag sköter det själv.) Fast det blir utan snören, på grund av Ms tics. ;) Han har nog att vifta med ändå....

16 kommentarer:

  1. Ja, tänk att det blir julafton trots att man inte städar, byter till egna lakan, gör egna köttbullar eller lägger in sill.
    Jag köpte t.om färdiga knäck till mig och Maken. Barnen får inte pga socker och allergier, men själv stoppar jag i mig och blir illamående...

    God jul till dig och familjen

    SvaraRadera
    Svar
    1. God jul till dig med! :)

      PS. Vi fuskar med köttbullarna: Rullar blandfärs som den är och steker. ;)

      Radera
  2. egna lakan... det låter det. Jag menar förstås rena lakan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe, jag fattade det. Underbart när man skriver fel i någon annans blogg, inte sin egen, och inte kan ändra i efterhand. ;)

      Radera
  3. God jul från oss!
    Vi gjorde egen sill i år, pga att sonen har en massa allergier, men ett tips, det var faktiskt superenkelt och gick jättefort!
    Köpte Abbas vanliga inläggningssill, klippte sillen i en burk, (höll inte i den själv utan en gaffel och en sax fick assistera), kokade upp lagen, hade ut den på bron så den fick kallna lite fort (och i den lade jag i pepparkorna, rödlöken och lingonen när den var varm), hällde lagen över sillen, på med locket, och vips, egen sill. (det blev en lingonsill, men jag gillade receptet och tycker om lingon.) (jag uppfattade som om du tyckte om sill så därför tänkte jag att jag skriver det, hade aldrig gjort sill i mitt liv). Använd en större glasburk, så kan man vända den med locket på, så blandas allt jättebra i burken. (ska stå i 2 dygn innan den ska ätas).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Det där vill ja absolut testa, förutsatt att inläggningssillen inte innehåller för mycket konstigheter. Sill är ju gott och nyttigt. Men hellre hålla på med det, när det inte samtidigt är annat julstök.

      Tack! :)

      Radera
    2. Eh, hade inte tänkt på det, så jag kikade på förpackningen, den innehöll ett Enr: E211, lite snopet faktiskt. Men annars så är det: Sill, Ättika och E211. Men jag tror det är bättre än vanlig köpt burk, åtminstone godare ;) Alltid något.

      Radera
    3. Jag tänkte väl det. Det är svårt att hitta rensad sill utan natriumbensoat. Vi åt i och för sig det precis, helt medvetet. Gjorde ett undantag från den "regeln". M åt en bit, men tyckte inte om det. Jag har googlat och läst studieresultat. Det verkar som att det enbart är tillsammans med AZO-färgämnen som det ger hyperaktivitet. Alltså mest fara i saft med starka onaturliga färger alltså. Men vi brukar inte äta det. Varför, liksom? Men jag håller med dig, om att det hade varit trevligare med att göra så mycket som möjligt själv. Fast så klart kan man köpa fryst sill och göra allt själv. Om man orkar och hinner.... Tror jag ska ge mig på det någon gång, för sill är väldigt nyttigt och förmodligen vad vi är skapta för att äta. Åtminstone sill och inte strömming som innehåller mer miljögifter.

      Radera
    4. Det var bra att veta, att den inte hellst ska vara med azofärger. Det blir så komiskt, jag lusläser saft mm, men fisk, det tänkte jag att ättikan räcker ju som konseveringsmedel, så jag är så förvånad varför ABBA tycker att E211 ska vara med. Tyvärr kan jag inte göra från grunden själv, eftersom jag inte tål själva fiskslemmet, så jag kan inte hantera fisk, så för mig är det toppen med de förpackningar där saker är gjord så mycket som möjligt innan.

      Radera
    5. Googla det gärna själv, så jag inte lurar dig. Jag mådde själv lite dåligt i går. Huvudvärk och ville inte vakna till. Jag funderar på om sillen jag åt, hade med det att göra. Men det var kanske bara kaffeabstinens? ;) Mådde bättre när jag druckit kaffe.

      Det är ju viktigt att hela tiden göra den man orkar. Vi tar också genvägar ibland. Annars funkar det inte.

      Radera
  4. Svar
    1. Tack så mycket! Ja, det hade vi till slut. Jag trodde ett tag att det inte skulle bli någon julmat, eftersom maken hade ont och jag inte fixar ha barnen + göra julmat. Men det ordnade sig. Han blev bättre. Barnen var glada och nöjda. Tomten kom, de fick många paket och hade tid att leka med allt. Vi myser fortfarande hemma. :)

      Hoppas ni haft det bra!

      Radera
    2. Ja vi hade en förvånansvärt lugn jul med tanke på all julmust. Fast han som är mest känslig är inte jätteförtjust i drickor å med all mat så gick det bra ändå. Han väljer oftast "rätt" mat själv. Det är väl bara jag som behöver lite avgiftning nu från allt socker... ;)

      Radera
    3. Alltså ibland så känner jag att det är en vanesak. När lillebror är inne på att äta nyttigt som makrillfilé och ägg, så går det hur bra som helst. Men "förstör" man honom med godis vill han bara ha socker ett tag.

      Hoppas du blev avgiftad och slapp baksmälla, som man tydligen kan få av för mycket socker. ;)

      Radera
  5. God Jul på er. Du är en kost-inspiration :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! God fortsättning på dig/er!

      Jag borde förmodligen komma igång med den andra bloggen lite mer. Matbloggen. Utmana mig själv lite, att hitta större variation. Kanske som nyårslöfte? ;)

      Radera