Translate

tisdag 11 december 2012

Frisk från Crohns?

Som jag skrivit tidigare har maken väldigt ont i bröstkorgen. Vi vet inte vad det är. Han har gjort en massa undersökningar: Magnetröntgen, skiktröntgen (med kontrast), lungröntgen, EKG, ultraljud, och det har inte varit något fynd på någon av dessa undersökningar. Förmodligen är det något muskulärt. En sträckning, ett bråck eller liknande.

Han har samtidigt Crohns sjukdom. I förra veckan så lämnade han ett nytt prov, för säkerhets skull. Främst för att mäta en inflammatorisk markör: Calprotectin. Hans värde var under 50, alltså så lågt som det brukar vara för oss friska människor.

"Hur har du gjort?" undrade sköterskan på gastromottagningen.

Det är inte vanligt att man får så låga värden efter att ha haft så höga värden som 700, som maken hade förra sommaren då han fick diagnosen. Makens gastroläkare trodde då att maken skulle försämras snabbt  och eventuellt behöva operera bort en bit av tarmen, och skrev ut Imurel, som är ett cellgift. Maken kunde senare sluta med detta, eftersom han snabbt blev bättre. Och det berodde inte på medicinen. Det bekräftade läkaren. Det gick nämligen alldeles för snabbt för att det skulle kunna vara det. Med andra ord: Det tar längre tid än så, innan man får effekt av Imurel. Och maken har varit symptomfri i över ett år nu.

Så vad har maken gjort? Jo, främst två saker:

 1. Slutat med gluten
 2. Börjat dricka mjölksyrebakterier, i hans fall av märket Vita Biosa.
Det är självklart svårt att veta vilken av dessa saker som gjort skillnaden. Eller båda. Själv tror jag mest på gluten, med viss hjälp av mjölksyrebakterier. Märk väl att makens glutentester var negativa. Det kan de vara fastän man ändå inte tål gluten. För den som vill läsa mer, rekommenderar jag boken Brödberoende av William Davis. Där kan ni läsa vad gluten ställer till i kroppen, samt lära er att det moderna vetet är en ny företeelse. Inte alls något som vi i generationer anpassat oss till, som många verkar tro. Det finns även en bra blogg och en bok skriven av en svensk, där man kan läsa om detta.

Maken läste någonstans på nätet om någon som blivit symptomfri av LCHF. Det var så han började: La om kosten till LCHF.

Det man inte tänker på när någon äter LCHF, är att vissa indirekt tar bort gluten, eftersom de tar bort en massa kolhydrater och spannmål. Detta gjorde t ex Pia som som det står om i Mat & Hälsas andra nummer, som också blev symptomfri från Crohns..

Egentligen spelar det ingen roll vad det är, så länge man är symptomfri. Crohns är en hemsk sjukdom.

Jag kan förresten tillägga att maken inte äter LCHF längre. Han fuskar för mycket med sylt, juice och godis, för att det ska vara LCHF. Det är onyttigt med strösocker och fruktsocker, så det vore naturligtvis bättre om han lät bli. Men jag ville ändå nämna det här, ifall någon som läser detta har Crohns och vill lägga om kosten, men inte orkar vara strikt med allt.

Med hopp om tillfrisknad för fler Crohns-patienter!

PS. Gluten är ju verkligen inget man behöver.

8 kommentarer:

 1. Hej,
  Men helt fantastiskt!! Det är verkligen en hemsk sjukdom, jag har en på jobbet som lider av denna.
  Kan tillägga att min Öron näsa hals specialistläkare sade åt mig att verkligen äta mjölksyrebakterier när jag åt min pencillinkur för att höja upp immunförvaret. Jag tror som du som du säger, att det är en kombination.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört det, att mjölksyrebakterier är bra efter en penicillinkur. När jag ringde 1177 blev jag tipsad om att låta barnen äta mat från golvet istället, efter kuren. På allvar. :)

   Radera
 2. nu känner jag mig jättekorkad, men eftersom du verkar kunna det här så passar jag på att ställa en fråga som jag funderat på ett tag. :)

  man ska alltså undvika mjölk, men mjölksyrebakterier är nyttiga? har jag förstått det rätt?

  har en del problem med magen (typ IBS), så mjölksyrebakterier borde med andra ord kunna göra det bättre? måste man dricka dem? eller funkar tabletter som man kan köpa på apoteket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska du inte känna dig som! Jag har också funderat över detta. Men det är två olika saker. Det ena är bakterier, och jag tolkar det som att Vita Biosa är mjölkfri. Sådana bakterier finns ju i annat också som t ex surkål. Jag tror det är olika mellan bakterierna. Vissa dör innan de når rätt ställe i tarmen. Man måste kolla upp det noga. Det är nog rätt olika. Fråga personalen på apoteket och googla det för säkerhets skull.

   Om du har problem med magen skulle jag absolut testa att ta bort gluten under några månader och se om det blir bättre. En gång i tiden fick jag diagnos IBS. Det var när jag i stor sett levde på grovt bröd. Jag tipsar dig gärna på vad du kan äta istället, om du vill.


   Radera
  2. tak för klargörandet. :) surkål är jättegott, dock brukar magen tyvärr oftast protestera när jag äter det.

   för ca 2 år sedan provade jag att utesluta gluten i ca en månad och märkte ingen större skillnad, men kanske var det för kort tid.

   har även gjort glutentest hos läkare och det visade negativt, men på senare tid har jag läst (bl.a. i din blogg :)) att glutenöverkänslighet ju inte alltid syns på testerna, så kanske kan det vara värt att prova igen.

   om du vill får du väldigt gärna tipsa om glutenfri (och mjölkfri) mat. i dagsläget lagar jag redan i princip mjölkfri mat, men gluten känns svårare att sluta med. jag är rätt beroende av att äta bröd till frukost. svårt att komma på vad jag annars skulle äta, då min mage är extra känslig på morgonen (så typ makrill med tomatsås är uteslutet :)) och jag gillar inte ägg. vad äter ni till frukost hemma?

   Radera
  3. Ja en månad är inte så länge, när det gäller gluten. Tog du verkligen bort allt? I sås? Varför inte prova under 3-4 månader om du har det jobbigt?

   Maken "fuskar" med glutenfritt rostbröd. Bättre att äta det än inget alls. Havregrynsgröt äter vi också, men då från garanterat glutenfri havre. Men jag misstänker att du kanske inte gillar konsistensen på gröt. Man kan ju också äta vad som helst som funkar, t ex gårdagens milda soppa. Och funkar banan? Riskakor? Snabba kolhydrater, men bättre än inget.

   Radera
  4. tack för tipsen!

   den gången tog jag bort ALLT med gluten i. äter nämligen inte såser med mjöl/mjölkprodukter i vanliga fall heller. gillar varken konsistensen eller smaken på dem. :) åt glutenfritt knäckebröd och glutenfri pasta, etc.

   havregrynsgröt tycker jag faktiskt smakar okej, men jag blir så skum i magen av den plus att mjölken är ett problem (tål inte sojamjölk). men riskakor kan nog funka. :)

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera