Translate

söndag 9 december 2012

Ingen komjölk för lillebror

Just nu sitter jag och eldar upp mig över kosten, så jag tänkte att det var lika bra att skriva av mig.

Som ni kanske läst fick lillebror diagnosen autism i veckan. Nu tänker vi ta bort alla komjölksprodukter från hans kost. Anledningen är att M mår mycket bättre utan, dvs har mindre symptom. Och så tror vi starkt på att komjölk är övervägande onyttigt för oss människor. Visst finns D-vitamin och kalk, men innehåller också laktos som ger bubblig mage och magknip i större mängder, kasein som jag tror tar sig i in i hjärnan på sönerna  och tillväxtfaktorer som är till för kalven och som skapar inflammation i människokroppen och ökad tillväxt hos barnen och tillväxt hos saker som man inte vill ska växa typ cancerceller. Ni kan titta här, om ni vill höra mer om tillväxtfaktorer. Ärligt: Det finns faktiskt kalktabletter och D-vitamintabletter (som vi tar). Om man inte äter så mycket rött kött, behöver man dessutom mindre kalk, eftersom kroppen behåller det den har bättre då.

Jag bad läkaren som satte diagnosen om ett läkarintyg på kosten. Det var inga problem. Hon, specialpedagogen, och psykologen trodde mig och var intresserade. De hade läst artikeln i Mat & Hälsa. Läkaren sa att nya studier görs, och att resultaten snart är på väg in. De höll helt med om att jag som mamma inte kan vänta in detta, utan måste få testa. Jag har ju hållt på med kliniska prövningar hela mitt yrkesliv, så jag kan en del om studier. Jag är statistiker och har själv räknat fram studieresultat för läkemedelsprövningar. Om ni vill läsa mina funderingar kring koststudier finns detta gamla inlägg.

Om ni vill läsa Sabinas erfarenheter om kosten kan ni läsa detta inlägg i hennes blogg, där ni ser att hon har liknande erfarenheter. Hon länkar också till mitt inlägg ovan.

I alla fall: Ett läkarintyg är på väg. Läkaren bad min specifiera vad det ska stå på det, så jag har skickat henne ett förslag där även färgämnen, glutamat, aspartam, soja, natriumbensoat nämns förutom gluten, socker och mjölk. Det känns som att jag har 100% stöd där.

Därefter var jag inne hos dagisförståndaren och berättade om diagnosen. Det är relevant för henne, för nu får hon lättare att söka pengar för lillebror. Jag berättade även om läkarintyget som är på väg, eftersom jag tänkte att de borde kunna börja med rätt kost redan nu. Men dagisföreståndaren sa: "Om det är så mycket, så behöver vi ett intyg." Så nu får vi hoppas att läkarintyget kommer snart. Under tiden får han mjölk på dagis. Det känns inte alls bra för mig. Jag mår riktigt dåligt av detta, för jag är övertygad om att det skadar honom. Han äter dessutom helt mjölkfritt hemma och har gjort det i ett halvår. Jag har velat ta bort mjölken på dagis, men har inte vågat fråga.

Jag sa även att jag vill att lillasyster ska få mjölkfritt, men då vill föreståndaren absolut ha ett läkarintyg. "Gå till en allmänläkare och utred." tipsade hon om, fastän jag vet att dagis kan göra precis som de vill enligt lagen. De kunde dock sluta ge henne mjölk som måltidsdryck. Det var i maten som var problemet.

 Det argument vi har fått tidigare är: Det ska vara rättvist för alla. Men hallå? Jag har två barn med speciella behov. På vilket sätt "är det rättvist för alla"? Dessutom går intolerans mot komjölk inte alltid att se på läkarnas tester. Man får gå på symptomen.

Om nu våra två äldsta barn har diagnosen autism, och det finns många som hävdar att kaseinet i mjölken kan vara skadligt för barn med autism, och vi tar bort det och de mår bättre. Om det är så, och bröderna har en lillasyster som visserligen inte uppvisar symptom på autism, men som kanske skadas av kaseinet fastän det inte märks än, är det inte då ganska självklart att hon ska erbjudas mjölkfri kost? Försiktighetsprincipen!

Mjölken misstänks även för att ge allergier. Jag har själv blivit av med min björkpollen- och gräsallergi sen jag la om kosten. Eller åtminstone kände jag inte alls av det i somras, helt utan mediciner. Och maken har astma. Klart att jag är jätteorolig att lillasyster ska utveckla någon allergi. Hon har eksem på benen och klagar ofta på att kläderna kliar. De blir i och för sig betydligt bättre utan gluten. Alla allergitester är hittills negativa.

Allt detta känns rätt konstigt för mig. Om man vänder på det: Varför har de rätt att ge mina barn komjölk? De kunde lika gärna ge barnen hundmat, som jag ser det. För mig är komjölk kalvmat, inte människomat. Om man av religiösa skäl inte äter griskött, eller kött, så serveras inte barnen det. Är man vegan eller vegeterian som inte äter komjölkprodukter, serveras inte barnen mjölk. Varför behöver vi ha läkarintyg? Är inte detta att jämnställa med religion? Det gjorde i alla fall föreståndaren med gluten. "Glutenfri-familj" sa hon då till maken som skötte den kontakten. Det är nog bättre att han tar ett snack med henne och kanske även kocken. Maken är bättre på det.

Kan tillägga att jag i övrigt är väldigt nöjd med dagis. Lillebror har resurs och pedagogerna är duktiga. Och vi har fått ha barnen där, mer än vad vi har rätt till. Det är jag evigt tacksam för. Annars hade jag gått in i väggen. Men kosten är väldigt viktig för mig. Den är barnens byggstenar.

31 kommentarer:

 1. Ja, det är verkligen inte "rättvist"! Har själv funderat i de banor som du gör, om varför vi måste ha läkarintyg och andra inte, när det är så tydligt att våra barn blir sjuka av en del mat. Rätt lång tid kunde dottern inte äta alls på dagis (bara frukt) eftersom hon blev så dålig av maten och så hämtade jag henne tidigt för att äta hemma istället. Och det är väl inte mera "rättvist".

  Men med mjölken tycker jag också att ett av problemen har varit att alla andra tror att det är så extremt nyttigt. Och så kan de inte skilja på laktos och mjölkprotein. Innan vi fick läkarintyg sade jag att dottern inte skulle dricka mjölk och tänk, då frågade resursen om hon skulle ge henne lättmjölk istället... Ridå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suck! Alltså ibland känner jag att jag bara vill att mina barn ska äta hemma. Håller helt med. De får för sig att det själv inte ser någon skillnad, så alltså hittar man på. Vem känner barnet bäst? Pedagogerna hade inte ens kopplat ihop lågt blodsocker med humör....

   Ja, alltså de flesta är verkligen lurade. Om man säger att man inte vill ge mjölk tycker vissa att man nästan misshandlar barnet. Hur är det i majoriteten av världen? Jo man beter sig inte som kalvar. I Asien t ex. Och jag tror inte att alla de har kalkbrist....

   Ja, alltså man får verkligen säga: "Ingenting som kommit ut ur en ko." för att de flesta ska fatta. Och sen får man förklara att det gäller även smör. Och grädde. Och ost.

   Och med gluten var det ännu svårare. Panering på fiskpinnar t ex, vårrullar, och pasta av durumvete, för att bara nämna några saker som har förvillat.

   Radera
 2. Hej igen ;)
  Såg om lillasyster och allergi, hon kan absolut ha en allergi/överkänslighet, som gör att hennes humör sticker iväg ibland, och det behöver inte synas på tester!
  Vår son har en hel del allergiska besvär redan, men det syns inte på tester, men barnkliniken behandlar honom som allergisk, trots negativa tester. Testerna är bara en fingervisning.
  I vår släkt har vi en hög ärftlighet för allergi så det går att härleda allergierna till släkten. Eftersom du har allergi och din man astma så är det högst troligt att i vart fall 1 av dina barn får allergi. Om hon kliar när hon har kläder på sig kan det vara tvättmedlet, eller sköljmedlet som gör att det kliar eller att tvättmaskinen sköljer för dåligt. (både jag och min pappa har tvättmedels allergi och det är bra för alla barn om man använder väldigt lite tvättmedel och sköljmedel, höj hellre temperaturen för att få renare kläder, det är ju bättre för vattenkvaliten också, att mindre kemikalier kommer ut i naturen.) Förök att se om du kan se något samband mellan vissa maträtter och kliande, det kan vara svårt, man behöver ha de berömda glasögonen på, vår son får endast hjälp pga att jag har sett det väldigt tidigt på honom, och han får redan hjälp sedan 1 år tillbaka (är 2 år idag). Detta ämne brinner jag för, allergier, tyvärr är det även här ett oupplyst samhälle, och barnen lider faktiskt.
  Vår son har haft svårt att äta, svårt att gå upp i vikt, så vi har näringslösning på honom, och nu kom vi på att förutom morot, linfrö, kålrot, tomat och mango, så är han allergisk mot potatis. Morot, linfrö och tomat har även min mamma och min bror allergi emot. Försök att även fundera på dig själv, om det bara är pollen eller om du kanske reagerar mot någon frukt, korsallergi mot äpple är väldigt vanlig vid björkpollenallergi, likaså plommon och persika och jordnöt. Men försök att göra lite forskningar, och kanske hon kan förklara om det kliar i halsen tex när hon äter någon frukt? Det är också vanligt med eksem i samband med allergier, att man blir torr i hyn.
  Du har ju fullt upp ändå, men strax blir hon så stor att hon kanske kan förklara hur hon känner det. Tyvärr så får man sköta detektivarbetet själv, sjukvården är inte till mycket hjälp, från det att min son var 6 månader till 1 år, så trodde de att det var jag som var nojig mamma, och inte att min son behövde hjälp......han vaknade 6-8 ggr per natt för att äta, efterom han inte åt på dagen, inte konstigt efterom han själv förstod att vällingen var bra för honom (det innehöll ju inget som han reagerade emot), efter att han fick näringslösningen (som innehåller dubbelt så mycket kalorier som välling) så blev han som ett nytt barn, och sov om nätterna.....(då hade vi inte sovit på 1 år, urk). De är tyvärr urusla på att lyssna inom sjukvården, och förskolan också för den delen.
  Nu har de börjat förså att jag faktiskt vet mer om allergier än de eftersom vi alla på min sida har någon form av allergi, så det har ju blivit en "vana" för oss att leva med. (Jag har en kraftig fiskallergi som jag har ärvt via min farmor, men det syns inte heller på testerna, men den är definitivt där ;)
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superbra att du kan så mycket om detta och skriver Linda! Jag visste inte detta, utan trodde att det var tvunget att vara positivt på tester. Hennes tester var negativa, så jag får höra: Smörj med salva. Jag är helt säker på att det är kostrelaterat, speciellt till gluten. Kanske även till mjölk och mandlar. Jag har själv haft problem under halva mitt liv med eksem, tills jag lärde mig vad som gav dem. Och ja man lider. Jag ser på henne, att det är besvärligt. Hon springer ju naken nu fastän det är kallt. Alla kläder kliar.

   Det jag själv har korsreaktioner mot, och som är kvar: Råa rotfrukter, kärnfrukter, stenfrukter, alla nötter och mandel, linfrö. Det varierar lite. Ibland kan jag tåla mango och granatäpplen, men just nu har jag slutat äta det. Jag märker att jag är allergisk när jag skalar åt barnen. Får kontakteksem om jag inte har handskar.

   Maken och M är allergiska mot kvalster. Maken är allergisk mot räkor. Han får kli i händerna när han äter det. Och svärmor är allergisk mot rött färgämne. Mina föräldrar har liknande allergier som jag, fast inte lika mycket. Min syster har också allergier som liknar mina. Brorsan var allergisk mot pälsdjur som liten.

   Det är som vanligt i sjukvården då.... Suck! Vet du hur jag kan få en remiss till någon som har koll? Allmänläkaren säger att det beror på att hon är torr, så jag antar att hon inte vill skriva en remiss. Dock en snäll läkare, som vill väl och inte brukar vara knusslig. Jag ska nog fråga henne i veckan. Jag skulle så gärna vilja ha kontakt med en läkare som tror på mig och skriver ut ett intyg på mjölkfritt.

   Förresten, så eftersom jag är allergisk så tvättar jag redan på det sätt du beskriver, så det borde inte vara det. Har aldrig sköljmedel och tar 2 extrasköljningar, när jag tvättar. Vi har en bra maskin, och det får inte lukta något eftersom maken har känsligt luktsinne. Bra i detta fall ;)

   Du får jättegärna hjälpa mig att tänka här. Jag kan lite, men inte så mycket som du märker jag.....

   Tack!
   Kram

   Radera
  2. Jag är också allergisk mot tvättmedel - Via i mitt fall, ett gammalt märke "Surf" i min pappas fall - får utslag och kli överallt. Och jag hade hemska eksem som barn, överallt från munnen till alla böjveck, och senare även alla kroppsdelar som kom i kontakt med fel ämne - trodde det berodde på allt de smörjt in och talkat mig med som liten och lät avsiktligt bli med dottern - och hon har inga eksem!!! Är dock lite torr här och var, men bara lite...

   Vet inte om ni i Teknisk Fysik läser vissa saker - men för mig var det ett uppvaknande när jag gick en kurs i klin. kemi där de berättade om hur kortison-preparat fungerar - kortison är ju en laboratorie-baserad imitation av det kroppsegna hormonet kortisol - och om kroppen tillverkar för lite av det kan man kanske behöva tillskott... problemet är bara det, att ju mera tillskott, desto mer känner kroppen att den inte behöver tillverka själv - så produktionen sjunker ytterligare... :( Och detta berättas sällan!!

   Samma gäller f.ö. alla schampon, tvättmedel, salvor, etc. - ju mer vi använder, desto mer behöver vi. Vår kropp är lat - behöver den inte tillverka, så gör den inte det... "Tvätta håret varje dag!" säger de - men gör man det förlorar håret sin förmåga att själv sköta om fetterna - en gång i veckan (max) är istället vad som borde gälla... Men det är klart att då tjänar de inte lika mkt pengar... :( Samma gäller förstås tvål...

   Och som Linda skriver - man måste inte alls testa positivt, det finns flera olika typer av allergiska reaktioner och vanligen är det bara typ I som syns på testerna, dvs IgE-medierade (finns fyra erkända typer och kanske fler...)

   Och vad gäller gluten/mjölk så tas dessa proteiner upp på samma ställe i tarmen - säger vår dietist... Och potatis och andra rotfrukter samt baljväxter kan korsreagera med gluten - orsakas av lektinerna, sockerbindande proteiner som liknar gluten och därför "lurar" kroppen - fast dottern har IgE-antikroppar även mot potatis och selleri... (Obs att potatis och tomat är släkt, så tål man inte det ena är risken stor att man inte tål det andra - även typ paprika, chili o.s.v. -"nightshade-gruppen", heter det...)

   Jag har gått flera kurser i klinisk kemi, och dessutom biokemi och analytisk kemi m.m. (har t.o.m. disputerat). Ska gärna berätta mer om du vill - vilka tester som lönar sig, vad de visar, etc.... :)

   Radera
  3. F.ö. - nötter och mandel, kärnfrukter - mango etc - det korsreagerar med björk!! Du har slutat med mjölk - blivit bättre med pollenallergin - troligen går det bort av sig själv...

   Linfrö däremot, bör vara gräs - är du gräsallergiker också...? Borde också påverkas av mjölkfritt, dock... :)

   Radera
  4. Ja, jag hoppas det. Konstigt att jag har korsreaktionerna kvar. Kände inte av björken i våras. Men jag är främst allergisk mot gräs. Väldigt allergisk när det är som värst. Som att gå in i en vägg. Nu i somras märkte jag som sagt inte av det. Är det en slump att gräs är kornas mat? ;)

   Radera
  5. Ska vara på din övre kommentar också: Vi använder neutral tvättmedel. Det kanske kan vara värt att testa att byta? Eller att minska lite på mängden.

   Nej, jag har inte läst så mycket kemi. Bara några enstaka poäng. Mycket märkligt att jag inte hört detta om cortison. Man misstänker ju det, eftersom man blir lite beroende av det. Dottern får sällan cortisonsalva, eftersom jag själv haft detta och det tunnade ut huden nåt förskräckligt. Hon har bara fått det enstaka gånger, när jag varit rädd för köttsår. Annars får hon ullfettssalva i sömnen. Eller HTH. Jag har även testat att smörja med kokosolja. Det bästa är dock att lufta och ge bra fett i maten + inget gluten.

   Och det där med schampo märks ju tydligt. Innan tvättade jag håret varje dag. Nu när jag varit hemma har jag successivt vant håret vid färre tvättar. Det funkar! Håret håller sig fräscht längre. Hur gjorde man förr? Inte tvättade bönderna håret varje dag..... Klart att tvål är bra mot infektioner vid sår, men det har blivit en hysteri. Ofta kan man skölja av sig med vatten istället och bli lika ren. Jag tar lite tvål när jag duschar, på väl valda ställen. Men hur skitig blir man t ex ovanpå armarna? Huden klarar mer själv än vad vi tror. Och är framför allt som en svamp. Man ska inte smörja sig med nåt som man inte vill äta egentligen. Jag köper naturliga produkter, för utom HTH. Den är det enda salva som riktigt funkar på mina händer.

   Berätta mycket gärna om tester vid allergi! Jag tänker absolut driva detta. Visst har jag nog ändå med killarna, men lillasyster är 1/3, om ni fattar vad jag menar. Hon ska få samma stöd, även om det är annorlunda. Men det vet jag att ni inte menar. ;)

   Kram

   Radera
  6. Jag var precis och köpte Ariel, parfymfri och med astma & allergiförbundets logga. Får se om det blir någon skillnad.

   Och jag ska begära en ordentlig utredning av barnläkaren.

   Radera
  7. Ariel har vi också. :) Och för det mesta tål man ju alltid NÅN sorts tvättmedel...

   Klart vi också har använt kortison enstaka gånger. Och andra salvor när man måste. Det är om man använder dem jämt som det blir problem. Också som t.ex. nässpray - Nezeril vet du förstås att det finns folk som blivit beroende av, och det är samma sak där, att man slår ut kroppens naturliga sätt att fungera.

   Och du ska inte tro att vi ALDRIG tvättar oss här - lät kanske nästan så...? :) Men alltså, lagom är bäst, menar jag. Förr undrar jag om de tvättade sig alls under vintern - läser man riktigt gamla texter verkar de bara ha badat ute på somrarna - gamla lort-Sverige med ohyra och allt. Och det är ju inte heller bra. Nej, lagom dos av allt... :)

   Radera
  8. Ojdå, ja jag är beroende av det till och från. Men vad ska man göra när näsan är helt täppt och man inte får luft?

   Ja örk, klart det inte badade när det var som nu. Kanske bara till jul?

   Radera
  9. Prova Renässans istället. Bara koksalt! :)

   Radera
 3. Fast jag förstår inte problemet? Ni har ju redan berättat för förskolan att ett intyg om specialkost är på väg. Varför kan han då inte få sin kost redan nu?
  I lillasysters fall kan jag tänka mig det är lite krångligare eftersom ni inte har något läkarintyg om specialkost. Gissar att förskolechefen är rädd att fler ska börja kräva specialkost om de släpper efter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med! Jag förstår inte heller det egentligen. Han har ju diagnos autism. Det borde räcka. Och han har fått glutenfritt i ett år. Det var väldigt bra av dem, men det vara samma diskussion då. Det sliter ju ut hjärtat på en, när de vill ge skadliga saker till ens barn. Som om man inte hade nog.....

   De är nog rädda och gör det svårare än vad det är. Jag tänker att det är rätt lätt att servera buffé vid varje måltid. Man behöver inte göra avancerad specialkost. Det finns rätt bra mat på burk, t ex kikärtor, makrillfilé, bönor osv. Och skiva lite grönsaker. Morotsstavar. Kokta ägg. De behöver ju inte svänga ihop någon avancerad mjölk- och glutenfri sås till mina barn. Det har jag aldrig krävt. Och när de andra får fiskpinnar, så är det okej om mina barn får kokt torsk. Paneringen innehåller sällan nåt bra ändå.

   Jag hade faktiskt hellre skickat med barnen en matlåda, än att de ska få dålig mat.

   Radera
 4. Jag undrar om de eg har rätt att neka. Det är ju föräldrarna som har bäst kunskap om sina barn och huvudansvaret...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det strider mot deras regler om att verka för barnens välmående och hälsa..... Och att de ska behandla dem som individer. Jag hoppas att intyget kommer denna vecka.

   Radera
  2. Eller hur... Barnets bästa i fokus?...

   Radera
 5. Hej,
  Trevligt att du gillade mitt inlägg och fråga gärna om det är något annat du funderar över. Skönt att höra att du också har problem med linfrö, det är hela släktledet för min del, men jag har inte hört det från någon annan.
  Jag tror absolut att det är allergisk reaktion lillasyster har efter att du har beskrivit att det är många saker som du reagerar emot.
  Jag tycker att du skulle ta kontakt med en barnallergispecialist på sjukhuset, barnkliniken, om du kunde få allmänläkaren att skriva remiss dit, så att du får någon att prata med. Sedan så är du ju nogrann med tvättmedlet, men tvättar du alla kläder inklusive overaller innan de används? De kan innehålla mycket kemikalier och annat som man kan reagera emot, även överskott av färg kan finnas, och jag själv reagerar nästan alltid om jag sätter på mig nya kläder utan att tvätta, så jag måste tvätta dem innan. Man kan fuska, och köra endast på sköljprogrammet, så får man bort det värsta ur tex overallerna, utan för den skull förstöra skyddet för vattenavisningen (på vår tvättmaskin tar det endast 10 minuter). (tänk även på gosedjur mm som de har mycket hos sig, kan man också ha med på en genomsköljning, filtar är också bra.)
  Barnolja funkar bra för mig att tvätta mig med, det sista jag gör när jag duschar, efter att ha använt tvål, så tar jag en dutt i ansiktet (där är jag mest torr) och då behöver jag inte smörja mig under hela dagen. Så hon kanske skulle svara bra på barnolja? (eksemet alltså).
  Du vet säkert en hel del om allergimediciner själv, men för min son har jag flytande Tavegyl, Betapred tabletter, och adrenalinspruta utskriven (sprutan har jag fått utskriven för att han har haft andningsstopp så den är nog svår att få annars, det var moroten han reagerade emot). Tavegylet tog han varje dag hela sommaren, eftersom han fick kraftig allergisk reaktion av myggstick. Så kanske lilla syster kunde få tavegyl utskriven och ta det i kanske en månad och se om hon blev bättre? Sedan så kan man även vara allergisk mot det som är kokt, tål man tex inte råa morötter, så kan det vara så att man inte heller tål det kokta. (De flesta säger att man tål det kokta, men så är det inte på min sida av släkten, det varierar stort, tyvärr så är det testa och se som gäller).
  Förskolorna är verkligen olika, vårt första skulle ha intyg från läkare mm mm mm suck.....medans på mitt nuvarande så räcker det med att de vet att vi går hos barndietist och allergiläkare, här behöver vi endast som förälder intyga vad vi ska ta bort i kosten. Så när vi upptäcker något vi är misstänksamma emot, så säger vi till i köket, de tar bort det i tex en vecka, så ser vi om det gör skillnad eller inte, och så återinför vi det igen om det inte gav något resultat, en stor sten föll från mitt hjärta när vi bytte förskola, allt blev enklare.
  När det gäller mjölkallergi så har jag inte så stor erfarenhet, men, min svärmor blev tillfälligt både laktos och mjölkprotein intolerant efter att tarmen hade blivit skadat av ett läkemedel, när tarmen hade läkt, och vilat, kunde hon börja med mjölk igen. (när jag har läst om det, så om man har mycket inflammationer i tarmen av tex allergier så kan man tillfälligt bli mjölkintolerant).
  Kan vara intressant för dig att veta.
  Så här sa vår allergiläkare: Om man tror att ens barn reagerar mot tex tomat, och provet visar positivt så kan man nästan vara säker på att det är så (men inte 100%), om provet visar negativt, ska man ändå gå på symptomen, och utesluta tomat för att se om det blir bättre, om det blir bättre, så ska man utesluta det ur kosten.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linda, tack så jättemycket för ditt långa svar. Ja, jag tvättar alla nya kläder innan. Det har jag alltid gjort. Och filtar. Men gosedjur - där sa du nåt! Alla går ju inte ens att tvätta. Och sen har vi två tygsoffor, ej tvättbara och en bilmatta. Det kan ju vara något av det. Hon klagar alltid på ont i munnen när hon vaknar, så jag tänker att det kan vara något i sängen fastän vi har kvalsterskydd. Eller så är hon bara torr i munnen. Ibland vid tandborstning säger hon att det gör ont i munnen. Någon gång har hon klagat på kli i halsen.

   Jag ska nog ta alltihopa på allvar, och be om en remiss. Det är lätt att hävda eftersom jag svullnar upp så mycket av nötter själv. Jag har haft både betapred och epipen utskrivet förr, eftersom jag hade en anafylaktisk chock som 14-åring.

   Vad har du för barnolja? Jag har för mig att många av dem innehåller konstiga och hormonstörande ämnen? Kanske funkar det med kokosolja ändå? Ska testa igen.

   Blir man inte trött av Tavegyl? Jag har det i skåpet, tror jag, men blev helt utslagen av en dos, så jag tog det aldrig igen. Jag måste vara pigg.....

   Det är nog så att vi måste börja testa lite med maten, så som du skriver. Vi tog bort mandel och inbillade oss att hon blev bättre, men jag vet inte. Trist att läkarna litar så blint på tester. Jag behöver komma till någon som kan detta, hör jag.

   Självklart bör det funka som på ert senare dagis. Föräldrarna är de som vet bäst. Så klart. Jag tror dock inte att det hade blivit bättre på ett kommunalt dagis här, suck.

   Intressant det där med mjölken. Jag har hört att det skapar inflammation från halsen ner till ändtarmen. Jag tror på det. Blir lite slemmig av mjölk själv, i halsen.

   Tack, återigen. Och skriv gärna igen om du kommer på nåt mer.
   Kram

   Radera
 6. En snabb sak bara, japp man kan bli trött av Tavegyl, eller egentligen alla former av allergimedicin, men det är så otroligt individuellt, så det är bara att prova sig fram. Funkar inte den ena så är det bara att fortsätta testa ;)
  Vår son blev inte trött av den, vad vi märkte, men det är olika som sagt.
  Jag har änglamarks babyolja. (inköpt på Coop). Änglamark ska vara ett bra märke så jag hoppas att den är rätt ok. Med jobb och småbarn så har det blivit så att jag försöker alltid handla kravmärkt och använda så lite kemikalier som möjligt, men jag lusläser inte på allt utan hoppas att jag åtminstone landar hyffsat i kemikalie och miljögifts landet.
  Vi har kunnat tvätta alla våra gosedjur via sköljprogrammet, och de har varit hela. Till och med en matta till babygymmet. Men lägg de gärna i var sin tvättpåse, om du har möjlighet. (fastän det står att de inte går att tvätta)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan de även hända att de blir överaktiva av allergimedicin? Jag tänker att sönerna är mer överaktiva när de är trötta.

   Vad jag läste sist, så är änglamarks någon av de bästa. Annars har Dermanord rätt bra och naturliga produkter. Urtekram har också rätt bra produkter har jag för mig.

   Ska fundera på det med sköljningen. Jag tvättade en av Ms gosedjurskatter, eftersom han hade kräkts på den. Den blev knorrig. Man har fortfarande inte förlåtit mig för det. Hm.... ;)

   Radera
 7. När det gäller soffor så är det jättesvårt, vi försöker köpa soffor som redan i affären inte luktar så mycket, för där kan det skilja en hel del. Och så har jag försökt att köpa soffor som är tillverkade i sverige, och så lägger jag ut flecefiltar, så att man i vart fall under de första månaderna slipper ha tyget direkt emot huden. Men soffor är det mest svåra att köpa när det gäller sådant här. Jag försöker också vädra så mycket som möjligt under den första månaden, för då avger soffan mest kemikalier, även mattor får ligga i vår källare i ca en månad innan de kommer upp till oss.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen smart att göra så där. Du har verkligen tänkt på allt. Vi har inga mattor. Blir för snubbligt för M.

   Vi köpte några fåtöljer från Kina. De stank verkligen - mögelgift var det nog. Kändes så där....

   Tyvärr måste vi ha skinnsoffor i framtiden eftersom maken och M är kvalsterallergiker. De lär inte vara utan kemikalier de heller. Ska minnas trixet med fleecefiltar. Tack! :) (Skriv gärna igen, om du kommer på nåt mer.)

   Radera
 8. Hej,
  Jag reagerar starkt mot mögelgift, med utslag. Har ni kvar fåtöljerna? Om de inte är så gamla så kanske det är dem hon reagerar emot? En liten parantes bara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men hon sitter inte i dem så ofta. De är nu ca 4 år gamla och luktar inte längre.

   Jag kom dock på en annan sak: Leran de har på dagis innehåller gluten. Hon leker med den ibland. Kanske det som ger eksem på händerna?

   Men det är nåt med mjölken också, tror jag. Hon verkar faktiskt beroende av det. :(

   Radera
  2. Intressant tanke.
   Jag är inte så bra på just gluten, mjölk och äggallergi, men, i min mammagrupp så var det en bebis där de kom på när hon var strax efter 6 månader gammal att hon var just ägg och mjölkproteinallergiker, av mjölken fick dottern eksem runt munnen och utslag på ryggen och även av ägg, mamman fick göra ett mjölktest men inte mot ägg, så då tog hon själv ägg och lade mot dotterns hand, och då fick hon eksem och utslag där.

   Så det låter rimligt att hon kan reagera mot gluten i smeten på samma vis. Jag skänker en tanke annars till de olika färämnerna som de har i leran?

   Radera
  3. Tack för tipset med ägg. Det kan jag ju testa lätt. Vi äter mycket ägg, men ingen har allergi mot det. Jag måste alltid ha handskar på mig när jag skalar potatis.

   Det är sant att du tänker på allt. Färgämnena påverkar så klart också! Fast vi har ingen lera hemma för tillfället. De bara smular den. Och på dagis är leran grå eller rätt färglös. De har bara en färg.

   Nu har jag ringt runt lite och fått tips vart jag ska vända mig. Jag kommer kräva en ordentlig utredning. Kontakt med dietist osv. Det känns som att vi har tillräckligt i släkten och med henne för att göra det.

   Radera
  4. Ja absolut, det blir bra för henne tror jag, men räkna med motstånd, fast så är det väl i alla län just nu inom sjukvården, och jag förstår inte varför man inte får mer hjälp på en gång när man har ett flertal allergier i släkten.
   Aha, vårt dagis har grön lera och ibland röd lera så jag trodde alla hade färgämnen i leran för att göra det mer intressant.

   Radera
  5. Näe verkligen! Så himla dåligt att man själv inte kan styra om ens barn ska få nötter osv.

   På lillebrors avdelning har de färg i leran, så jag tror det skiftar.

   Radera
 9. Och tack för komplimangen om att jag tänkte en del, jag tycker ibland att man behöver tänka på så mycket så att man nästan slår knut på sig själv, framför allt när det gäller kemikalier och barn. Till slut står man i affären med inga produkter alls för att man inte tycker man hittar giftfritt. Jobbigt värre. Skönt att höra att babyoljan var ok. Jag tycker Änglamark produkterna har fungerat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Jag känner precis igen känslan. Jag brukar ha den i mataffären. Oftast kommer jag ut med samma varor som innan. Känner just så - det finns inget att handla. En hel affär, med inget att handla.

   Radera