Translate

lördag 22 juni 2013

TEMA Sommar & Fritid: Innepyssel för regniga dagar

I ett tidigare inlägg så skrev jag om hur mycket alla barnen gillar att pärla pärlplattor. Jag tror att det är för att de gillar att göra mönster. M och lillebror är mönstertänkare, och lillasyster är väldigt kreativ. När man väl hittar något som sysselsätter alla barnen en stund (pjuh!), som de klarar av utan för mycket frustration och som de kan göra tillsammans, vill man gärna ha mer. Speciellt när det är något som tränar finmotoriken och koncentrationsförmågan, som detta. När vi väl hade investerat i de stora dyra pärlorna (som vi aldrig stryker), kom vi på att vi relativt billigt kunde öka på variationsmöjligheterna, genom att köpa ett antal olika pärlplattor. (De kostade 20-25 kr/styck.) Och vi köpte dubbelt av de plattor som det blev slagsmål om. Varje pärlplatta är ca 20-25 cm lång.

Nackdelen är att man lätt får pärlor i hela huset.....

-------------------------------------------------------------------------

Något som är rätt likt detta är så kallade piggar, som består av en liten knopp som sitter fast på en pinne, som man ska stoppa in i ett hål. Ja, ni har nog alla har sett dem. Här ser ni en halv katt.


-------------------------------------------------------------------------

Vi körde vidare på konceptet småpill och mönster och köpte plus-plus som sägs vara en konkurrent till lego. Först tyckte jag att det var lite "fattigt" fastän det var enormt dyrt. Inte så bra som jag hade förväntat mig. Bitarna sitter inte ihop alls lika bra som lego och det blir inte lika fint när man bygger i 3D. Men barnen började snabbt att bygga olika saker. De var så nöjda så och lekte t o m mycket fantasilek med allt vad de byggde. Det är nog en fördel att alla bitar ser likadana ut, för då behöver de bara välja färg, inte form, som med lego.

Kolla in rymdskeppen:

Och skjutarna: 

                                             Kolla in den smarriga chokladtårtan....

Nackdelen är att man lätt har plus-plus i hela huset. Och att bitarna, som sagt, lätt åker isär.

--------------------------------------------------------------
Nyligen så hittade jag leksaksmosaik för halva priset, så jag slog till. Det var ett lyckokast, förutom att vi fick även det i hela huset..... Det blev så poppis att det faktiskt blev slagsmål över det. Jag får nog köpa lite mer. Man kan givetvis göra mönster....


men även rymdskepp, som har den uppenbara nackdelen att man inte kan plocka upp dem och flyga med dem.

 Man kan göra "honungs-hus", och se vad en halv, en tredjedel och en sjättedel är.
 Man kan även bygga på höjden.
Nackdelen är att det lätt faller sönder, och som här lätt trampas sönder av misstag, eftersom det ligger på golvet. Enormt frustrerande för lillebror.

Om man har tur, som vi hade idag hemma hos farmor, så kan man hitta överbliven riktig keramik-mosaik, från husrenovering. Det gjorde inget att det var lite bleka färger. Lillebror tyckte det var roligt ändå. Här har han gjort guldpengar, silverpengar och vanliga pengar. Det bästa: Det var gratis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar