Translate

söndag 2 juni 2013

Kompromisslös kötthunger

Som många av er vet, är vi rätt noga med vilken mat vi ger barnen. Så noga vi kan. Det finns ju tillfällen då man måste ta genvägar för att hinna och orka laga mat. Vi tillåter oss absolut genvägar. Hur ska man annars få ihop vardagen? Vi försöker dock att välja genvägar som är så nyttiga som möjligt. Vi ger sällan korv. De genvägar vi har är t ex makrillfilé i tomatsås och frysta hamburgare som snabbt steker upp. Samt frukt.

De där hamburgarna är väldigt populära och det har blivit ett antal på sistone. Anledning är att maken fortfarande är sjuk och jag har haft en del att göra efter min pappas bortgång. Dessutom så är lillebror rätt selektiv med maten och hamburgarna är något som han äter bra av. Lillebrors dåliga humör vid blodsockerfall påverkar familjen rätt mycket, så det är skönt när han är mätt.

I fredags råkade vi ha slut på hamburgare. Vårt vanliga märke var slut i affären så jag köpte inga (vi hade ju ett lager då) och därefter så glömde maken att handla dem när han var iväg. De hemlagade kalkonfärsköttbullarna som serverades dög inte:
"Ja vill ha hamburgare!" sa lillebror.

Jag plattade ut lite överbliven kalkonfärs till likadana hamburgare. Men de spottade lillebror ut rakt på golvet. De smakade ju inte rätt. Jag tittade igenom frysen både 1, 2 och 3 gånger. Inga hamburgare.

"HANDLA det! Ja vill ha hamburgare." fortsatte lillebror, medan vi andra försökte få lite matro.
"De får äta det som serveras. Detta ställer vi inte upp på." sa maken något irriterat.

Lillebrors blodsocker var lågt och fick räddas upp tillfälligt med lite frukt. Jag skyndade mig att äta. För att göra en lång historia kort, så hade vi ca 20 minuter då vi hörde ordet hamburgare säkert nästan hundra gånger. Ja, ni kan säkert tänka er.....

Jag föreslog för maken att vi skulle lämna önskelistan (="lillebror äter det som serveras") till tomten och köra på det som funkar (=handla hamburgare - affären ligger 5 minuter bort). Vid det laget hade maken insett vad det handlade om. "Som du brukar säga: Kötthunger." inflikade jag. Maken brukar alltid säga att han inte kan äta sig mätt på potatis och grönsaker. Han måste få i sig animaliska proteiner. Lillebror är likadan - vi måste hålla koll på proteinerna, så han får i sig tillräckligt. Annars får han lätt sammanbrott (utbrott).

Väl framme i affären, så hade de fortfarande inte fått in vårt märke. Katastrof?! Jag tar ett liknande märke och köper ett paket nötfärs för säkerhets skull. Ifall det andra märket inte skulle duga.

Snabbt hem med cykeln igen. Jag vet ju att lillebrors blodsocker är på väg ner igen.

Maken pysslar med barnen när jag kommer hem. Det är lugnt. Pjuh! Jag slänger direkt 2 hamburgare på stekjärnet, så är "faran" över för denna gång. Note to self: "Få ALDRIG slut på dessa hamburgare." (Och det nya märket funkade ju också.)

11 kommentarer:

  1. Hej, har sedan ca 2 veckor tillbaka börjat läsa din blogg och kan bara säga: grattis till ditt tålamod!! Jag ÄR verkligen avundsjuk! Har en pojk på 7 år med ADHD + autismspektrum, samt en pojk på 5 år helt UTAN diagnoser, och vi har MYCKET sitiationer hemma ändå. (inte konstigt då det räcker fullkomligt bara med att de ÄR pojkar...) Tycker du ger mig massor av idéer och inspiration att kontrollera situationer, MEN jag har betydligt mindre tålamod än du... Brukar säga att i nästa liv skall jag födas UTAN hormoner, överdrivna känslor och MED tålamod!!.. Haha... Iaf jag kommer definitivt att fortsätta läsa din blogg och rekommendera den till andra i "vår situation". Många kramar till dig!!! /MVH Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och välkommen hit! :) Vad kul att du får ut något av att läsa här. Det glädjer mig mycket. :)

      Håller fullständigt med dig om att det räcker med söner, eller kanske barn i allmänhet. Just nu är det lillasyster som är mest krävande. Ja faktiskt. Fast vi vet ju inte om hon är utan NPF än..... (Hon är ju inte ens 4 år.)

      Angående tålamodet så ska du få mitt allra bästa tips. Det är inget jag bloggat om faktiskt, eftersom jag tror att det kanske är något som inte stämmer på så många andra. Men kanske värt att testa för dig? Jo, jag har nämligen fått betydligt mer tålamod sen ja la om kosten (glutenfritt, mjölkfritt, sockerfritt bl a). Och det är faktiskt främst avsaknaden av det röda köttet (fyrbenta: ko, gris, ren, älg, osv) som gjort störst skillnad. Jag bara fick för mig att testa att bara äta fisk och fågel ett tag. När jag åt rött kött igen, så hade jag känsloutbrott. Det hände flera gånger. Jag var tokarg på familjen utan att i efterhand förstå varför. Det var bara småsaker som utlöste det. Nu när jag aldrig fuskar med det röda köttet, så är jag lugn "som en filbunke". Oftast. Det ska i alla fall till betydligt mer för att jag ska tappa fattningen. Det är så skönt, men ibland så funderar jag på om det gör mig lite "num". Fast jag känner ju de positiva, bara att dalarna och därmed topparna är mindre. Men medelnivån är högre. Är du med? Fråga mig inte varför det är så här. Om det är någon allergi eller hormoner i köttet, eller bara att det är svårsmält så mitt blodsocker dippar snabbare. Jag vet faktiskt inte. Bara att det är så här. Det är ja säker på. Jag känner mig faktiskt helt annorlunda. Och jag har under hela mitt liv hellre velat äta fisk och fågel, och tyckt att rött kött varit rätt tungt och svårmält.

      Lycka till vad du än väljer att göra! Och som sagt: Välkommen hit! Kommentera gärna igen.

      Många kramar! Och självklart så gör du ditt bästa, även om du inte alltid har det tålamod du önskar dig.

      Radera
    2. Tack! Jag äter en variant av LCHF, med mer liberal inställning till frukt, bär och forfrukter m.m Så socker är skippat totalt, och även mjöl. Men dock finns mjölkprodukter kvar ännu. Försöker även med att tänka på detta för Hamiltons kost, men det är svårare då han ej äter så varierat... Skall på en ENERGIBARN dag med Anna Hallén i höst/vinter för att få upp mer inspiration/energi till att orka allt jag vill för H... Hennes bok är ju även den toppen, men man skulle vilja ha en egen liten Anna med sig i väskan dagarna i ändå... hihi. Skall försöka detta med rött kött, men ÄLSKAR ju kött... Fast jag tycker så mkt om fisk och kyckling med så det är ju värt ett försök för att se iaf?! Tack för att du ville dela med dig av den informationen! Får man fråga vart någonstans i landet ni bor?... Själv bor jag i Varberg. (finns inte någon annan som jag har kontakt med som har barn med diagnos... så det skulle vara trevligt att få komma i kontakt med andra) Och du GER ju så mkt idéer som sagt och inspiration, så det känns faktiskt lättare bara av den anledningen att läsa/höra att små "lätta att använda knep" i vardagen, fungerar för en "vanlig" familj... Inte bara något som någon på BUP rekommenderar att testa. Hoppas vi kan höras igen! min mail (om du är intresserad): veronica.berglycke@live.se

      Radera
    3. Hej igen Veronica!
      Jag bor i Lund, så en bit från Varberg. Har dock träffat Anna en gång och hon var jättetrevlig. Du kommer garanterat få inspiration.

      Jag äter också en liberal variant av LCHF, fuskar lite med havregryn och majsmjöl, men det märks att jag blir hungrig snabbt igen av det. Så jag försöker fasa ut det.

      Ja testa du och se vad du tycker. Jag har hört några fler, men också många som mår bra av rött kött.

      Kul att du gillar mina små idéer. Ja, det är ju tanken verkligen. Att få ner det på papper (så jag själv kommer ihåg) och för att dela med mig. För vissa knep kan bara vi föräldrar komma på. De lär man sig inte på en utbildning. Och det är ju ofta det som behövs och förändrar livet på en. De där småsakerna man kommer på, som gör livet lite lättare varje dag.

      Jag har skickat en vänförfrågan till dig via facebook om du är intresserad. Annars kan jag mejla dig. Jag har också en facebooksida som är anonym, dit du kan skicka meddelanden om du hellre vill hålla din facebook privat. (Vissa är ju väldigt privat på facebook och har bara de allra närmaste - och det förstår jag och fäster ingen vikt vi.)
      https://www.facebook.com/Aspergermamma

      Radera
  2. Du verkar vara så påläst om kost och veta mycket så därför undrar jag vad skillnaden är mellan att ge korv och färdiga hamburgare. Vad är skadligt i korv som inte finns i frysta hamburgare? Jag har ofta dåligt samvete över att jag ger mina barn för mycket korv och för ofta men korv är nästan det enda de äter bra av så det kan bli flera gånger per vecka (jag köper alltid korv med 75% kötthalt, aldrig andra alternativ). Däremot köper jag aldrig annan färdigmat som t ex köttbullar, hamburgare etc eftersom det känns lätt att göra själv och då vet jag vad som stoppas i dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnaden beror på att konserveringsmedlet nitrit i färska charkuterier. Som det står i länken nedan, så är det en dosfråga. Våra barn får korv på skola/dagis, men vi ger det sällan hemma, så de totalt sett får mindre. Man måste förstås först fråga sig hur stor ursprungsrisken är. Det är trots allt inte så många barn som får bukspottskörtelcancer. Hade jag varit du, hade jag fortsatt ge korv, men försökt att fasa ut den lite, i den mång jag hade orkat. (Ha inte dåligt samvete - du gör så gott du kan!) Jag hackar ibland kycklingfilé och gör biffar. Jag tror att barn gillar korv av två anledningar: Det är lättätet och innehåller lite socker. Så därför försöker jag konkurrera ut korven med annan lättäten mat.

      http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=62107

      Radera
    2. Ja, och sen så har de ju potatismjöl, vatten och förtjockningsmedel i korv. Allt för att lura en att det är mer proteiner än vad det egentligen är, men det visste du säkert.

      Radera
  3. Jag bara älskar din blogg, som jag skrivit innan (vet ej om du läst det) så har jag nyss fått min Asperger diagnos (Februari 2013) är kvinna och 34 år. Känner igen mig i mycket du skriver och det är iallafall för mig ganska lättläst.
    Jag har ganska svårt att beskriva varför jag känner som jag gör,men kan nu med lätthet hänvisa till något av dina inlägg (så förstår min familj det hela lite lättare) :-)

    Tycker att dina alla dina inlägg är intressanta men de om mat är jag speciellt intresserade av.
    Jag kan ju säga att jag aldrig gillat mat så som pasta, bullar/kakor/tårtor, korv, mjölk/yoghurt/ost (eller lite ost kan jag äta om den är väl lagrad) rött kött, chips, bröd, samt halvfabrikat av alla de slag. Smakförstärkare bara HATAR jag, de smakar metall.
    Jag äter helst kyckling, fisk, skaldjur, det ända bröd jag äter är hårdbröd gjort på surdeg. Har så länge jag kan minnas tyckt så här ang maten men så drabbades jag av extrem hypoglyckemi för icke diabetiker december 2009 (se mer info på (http://www.netdoktor.se/traning-kost/artiklar/lagt-blodsocker-hypoglykemi-hos-icke-diabetiker/) men har nog alltid haft mycket insulin i kroppen eftersom att jag, samt många i min släkt får lätt blodsockerfall.
    Dock blev jag väldigt dålig i december 2009. Jag kunde ha 20 mmol/l efter en måltid, för att 5 min senare dyka ner på 2 mmol/l. Har många ggr tappat medvetandet då jag inte hunnit känna att blodsockret sjunkit så lågt.

    Nå iallafall när jag blev så sjuk så fick jag till uppgift av min endokriläkare att pröva att äta var tredje timme (då skulle jag mätta blodsockret innan jag åt, under måltiden, efter måltiden, 10 min efter samt 30 min och efter 2 timmar. Samt experimentera med kosten och det jag kom fram till var bla. detta:

    * Ät långsamt (då håller blodsockret sig mer stabilt, samt att man faktiskt äter mindre mat då hjärnan hinner fatta att man är mätt)
    * Rött kött är så svårsmält och jag fysiskt känner hur kroppen arbetar mer när maten kommer ner i magen (jag blir oerhört trött, och blir alldeles kall i händer och fötter)
    * Fisk och kyckling äter jag helst i proteinväg (kroppen mår bättre, känner det rent fysiskt)
    * Mjölk, yoghurt, fil höjer blodsockret oerhört snabbt.
    * Linser och bönor håller blodsockret stabilt.
    * Nykokt potatis och morötter höjer blodsockret snabbt (sätter du dock potatisen i kylen över natten och sedan värmer den så är den inte lika blodsockerhöjande)
    * Qinoua är en fantastisk inte bara för blodsockret utan väldigt gott, om man tillagar det rätt.
    * Alla grönsaker är toppen
    * Ju mer maten är finfördelad desto snabbare går det ut i blodet och på så vis höjer blodsockret.
    * Potatismos är extremt blodsockerhöjande.
    * Omelett är ofta min räddare i nöden, jag brukar ta 2-3 äggvitor och en äggula. Äggvita finns ju att köpa på dunk om man äter mycket äggvitor, dock har jag aldrig gjort det.
    * Jag har börja använda mycket örter i min mat (så som basilika, persilja, mynta, kriander, dill osv.) istället för alla färdigkryddor med massa konstiga ämnen i sig.
    * All mat smakar inte gott i början (man är ovan) men man lär sig tycka om det efter som.
    * Juice kan jag inte dricka då det går för fort ut i kroppen och höjer blodsockret, frukt är bättre, man kan väl förenklat säga att ju hårdare frukt desto bättre.
    * Motion gör så att blodsockret sjunker ännu mer.

    Nu pratar jag rent utifrån mina egna experiment och erfarenheter och det kanske inte är så för alla och jag var ju tvungen att ändra min kost ännu mer när jag blev sjuk, men jag kan inte låta bli att fundera att jag omedvetet (när jag var yngre) undvikit mat som inte är bra för mig, så som du beskriver ur autistisk synpunkt. Förstod du hur jag menar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillan! Jodå, jag har sett alla dina fina kommentarer! Tack så jättemycket. Jag har haft lite fullt upp här, så jag har inte riktigt hunnit med bloggen, men ska ta tag i det i veckan. Lovar att läsa i detalj och svara dig då. Enormt kul att du har hjälp av bloggen!
      Bästa söndagshälsningar :)

      Radera
  4. Här kommer ett recept på en mjölk/gluten och sockerfri maträtt:

    Fakes

    4 dl gröna linser
    1 gul lök
    olivolja
    2 st morötter
    2 st selleri
    1 burk krossade tomater (eller skålla 3 st stora mogna tomater och grovhacka)
    2 lagerblad
    1 grönsaksbuljong
    salt & peppar
    2 vitlöksklyftor
    Persilja

    Så här gör du:

    Finhacka löken och morötterna och selleri och bryn lätt i olivolja i en stor gryta. Skölj linserna och koka hastigt upp i lite vatten, häll av vattnet och häll dem sedan i grytan, tillsätt en liter vatten, buljongtärningen och lagerbladen. Låt koka knappt en timme på svag värme.

    Tillsätt de krossade/skållade tomaterna och salta och peppra efter smak. Rör sist ner pressad vitlök och toppa med lite persilja. Vi äter saltad ansjovis till (finns att köpa i grekiska butiker)

    Denna rätt kan man med lätthet tillaga på kvällen och ätas nästa dag.

    Mycket mat i det grekisk köket är utan mjölk/socker och kan med lätthet göras glutenfritt. Samt att det är mycket smakrikt då de använder mycket örter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, där var den linsgrytan som jag brukar äta på vår grekiska restaurang! Den är jättegod, så tack för tipset. Vet inte om det funkar med barnen, men det är värt ett försök. Stort tack! Har du sett min receptblogg förresten? (Länk finns ovan.)

      Radera