Translate

söndag 6 maj 2012

Läshjälpmedel: Ett papper med hål i

Idag övade vi läsläxan. Det ledde till ytterligare en förbättring. Det var i alla fall vad M sa. Att det blev lättare att läsa.

Den här sidan läste vi ikväll:


Visst är det en fin teckning. Och bra text. Ett ganska trevligt uppslag, om ni frågar mig. Problemet för M är att han ser alla dessa ord på en gång och har svårt att fokusera på det ord han ska läsa. Och bilden ser han givetvis också samtidigt. Den röda brandbilen lyser i hans ögon (så som allt som är rött), och helt säkert funderar han automatiskt på någon detalj i bilden. "Varför är....?"

I skolan så har han fått ett nytt inplastat underlägg, som man kan använda till att hålla koll på vilken linje han är på. Så här ser det ut:


När vi övade, så la jag ytterligare en lapp över texten, som han precis hade läst. Nu tyckte M att det var mycket lättare att läsa.

Problemet för honom själv, är förstås att det är krångligt att läsa och hålla ett papper under texten och ett annat över. Så jag tog en kartongbit och klippte ut en remsa i samma höjd som texten i läseboken. Se nedan hur mycket enklare de blir. Lägg också märke till att jag vikt in sidan med bilden, så enbart meningen han ska läsa syns. Och så valde jag ett grått papper istället för vitt (som var min första tanke), så att det inte ska blända om solen lyser starkt. Det kanske hade varit ännu bättre med svart? Man får nog prova sig fram, och det är säkert individuellt. Om man tycker att pappret blir för stort att hantera, så får man förstås göra det mindre.

Han får givetvis flytta remsan nedåt, allt eftersom han läser, men det fixar han. Jag är rätt övertygad om att M inte kan lära sig att solla bort alla intryck som trillar på honom, när han läser en sida utan hjälpmedel. Så varför trötta ut honom med det? Han behöver spara på sin energi, för att orka med det som är viktigast i skolan.

19 kommentarer:

  1. intressant att vi med AS är så lika men ändå olika. jag har t.ex. aldrig haft problem att sålla bort överflödiga intryck vid läsning, eller iaf de intryck som finns i boken, på dataskärmen, etc. jag ser liksom verkligen bara texten jag läser.
    däremot har jag svårare att sålla bort saker som händer runt omkring mig när jag läser. har också otroligt svårt att sålla bort ljud i min omgivning. det finns ett par saker som är extra jobbiga; att prata i telefon med ljud omkring, behöver inte vara mkt ljud, bara att någon annan för en konversation bredvid eller att TV:n är på gör det extremt jobbigt. nummer två är att åka kollektivtrafik, klarar liksom inte att filtrera bort alla som pratar runt omkring mig, "tvingas" lyssna till allas konversationer vilket gör min hjärna så upptagen att jag inte kan föra en egen konversation med någon. men som tur är finns det en sak som hjälper, iaf någorlunda bra vid dessa situationer och det är headset. pratar man i headset försvinner ofta större delen av alla bakgrundsljud när man pratar i telefon. och åker man kollektivt kan man lyssna på musik för att stänga ute ljuden. :) dock funkar det inte om man åker med sällskap som förväntar sig att man ska prata.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var verkligen intressant att läsa hur du har det. Jag hatar själv att prata i telefon om någon pratar i samma rum. Jag kan göra det, men blir nästan alltid irriterad.

    Maken sa att han också tyckte det var lättare att läsa m h a pappret. Han läser inte så gärna böcker själv, men sitter han vid datorn funkar det jättebra. Jag tror att det är för att han kan klicka sig vidare på det som är intressant.

    M gillade verkligen detta nya sätt att läsa. Han hade velat läsa lite extra i skolan idag! :) M har svårt både med synintryck och ljud. Det är nog vanligt att ha båda, eller bara ena.

    SvaraRadera
  3. läspappret skulle inte funka för mig, läser för snabbt så det vore för jobbigt att flytta det hela tiden. :) dessutom är jag inte helt säker på att jag läser radvis. jag brukar liksom svepa lite hit och dit med blicken över sidan.

    väldigt intressant det här med att din man tycker att dator funkar bättre än böcker. själv föredrar jag att läsa på papper. kortare texter som bloggar och artiklar funkar visserligen rätt bra på dator, men texter längre än två sidor brukar bli jobbiga för ögonen.

    SvaraRadera
  4. Jag läste som barn med papper under så att jag bara kunde läsa en rad i taget. Fick jag inte ha papper följde jag texten ord för ord med pekfingret. Ibland hade jag även papper över texten jag läst.

    Jag har jobbigt att läsa långa texter. Kan inte koncentrera mig och ser allt. Använder fortfarande ofta papper under när jag läser. Ser jag att det är mycket text blir jag trött direkt. Läser sällan långa böcker. Det är jobbigt. Läser helst lättlästa korta böcker, med korta kapitel. Är det bilder med text under läser jag dem först.

    Läsa på dataskärmen kan vara jobbigt om det är mycket text och bilder överallt. T ex nyhetssidor. Din blogg är lättläst för mig :-) Du gör bra styckesindelningar och skriver på ett intressant lättläst sätt.

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Jag heter Sara och har trillat in här på din blogg genom en google-sökning jag gjorde. Det är nämligen så att jag precis har börjat jobba med min B-uppsats i Sociologi och letar nu efter relevant fakta.

    Jag ska skriva om yrkesvägledare som hjälper personer med asperger/autism/adhd att komma ut i arbetslivet. Till hjälp använder de bilder och fotografier på olika yrkeskategorier för att med hjälp av dessa kunna visa hur ett arbete kan se ut och på så sätt komma fram till vad som kan vara intressant för personerna att arbeta med.

    Jag har förstått nu när jag läst på lite att just bilder och fotografier kan vara till stor hjälp om man har asperger, och inte bara för barn utan även i vuxen ålder.

    Jag undrar om du (eller någon annan som kanske läser detta) har tips på litteratur, eller någon annan informationskälla, som behandlar det här?

    Jag har sökt på internet och varit på biblioteket, och har hittat lite intressant redan men skulle vilja ha mer tips :)

    Allt som rör detta ämne skulle vara intressant för mig, och jag är mycket tacksam för alla tips jag kan få! Jag kommer tillbaka hit till din blogg och kikar!

    Jättefin blogg!
    Vänliga hälsningar
    Sara

    sara.berti@bredband.net

    SvaraRadera
  6. Tack så mycket för de snälla orden Sara. Jag vet inte själv någon litteratur om just detta, men ska höra efter hos folk som jag känner och som är duktiga på detta (många aspergare). Återkommer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! :)

      Jag har hittat en del information i böcker från biblioteket men har inte riktigt hittat något som är 'mit i prick' :)

      Jag ska prata med yrkesvägledare på Misa och jag hoppas att jag kan få kontakt med personer som har fått hjälp av dem också!

      Tack igen! //Sara

      Radera
  7. Anna, jag har funderat på det du skrev. Är det så att du läser väldigt snabbt och får ett sammanhang fastän du läser lite här och lite där? Väldigt annorlunda för mig. Intressant! Jag läser verkligen en rad i taget, uppifrån och ner. Och läser om när jag inte förstår.

    Blev jätteglad Legend! Jag försöker verkligen tänka på detta i varje inlägg, men är oftast osäker på om jag valt rätt styckeindelning. Min mamma sa till mig att skriva kortare meningar, så det försöker jag följa. Hon har bra språkkänsla. Bra att veta att bloggen är lättläst för dig och sådana som funkar som du! Det är ju verkligen min mening - att alla ska kunna förstå. :) Och om det är något som jag kan förbättra, eller något du inte förstår - kommentera och skriv det, så jag får chans att förklara och du kan förstå! Bara skriv något i stil med: "Hur menar du nu?" Undrar du, så undrar säkert fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. om jag läser en skönlitterär bok så läser jag uppifrån och ner och läser om, precis som du, om jag inte förstår. däremot så läser jag väldigt snabbt (iaf på svenska) och skulle typ inte hinna flytta läspappret i den hastigheten. ;)

      läser jag en artikel eller annan typ av faktatext, så händer det ofta att jag börjar nånstans i mitten där det ser intressant ut. är det så intressant som jag trodde, så fortsätter jag oftast sen att läsa uppifrån.

      i skolan var jag väldigt duktig på att snabbt hitta det viktiga i en text, vilket har gjort att jag snabbt hittar den info jag söker.

      Radera
    2. Hm, jag känner igen mig i det du skriver. Jag ögnar också igenom en text först, och läser sen mer noga. Det måste vara en enorm fördel att vara så snabb.

      Radera
  8. Sara, de här svaren har jag fått:

    Tipsa henne om att kontakta AF, där finns utbildade vägledare med inriktning mot funktionsnedsättningar!

    Gunilla Gerlands bok, Ulrika Aspeflos, Jag skulle även kontakta IKEA och MISA som kan detta område mycket bra.

    SvaraRadera
  9. Sen tänker jag spontant: Känner du till Temple Grandin? Kolla in henne också. Kan hända du får lite kloka tankar av det, angående Temple yrkesval och hennes yrkesval. (Har en länk till en film på 20 minuter i ett tidigare inlägg.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för all hjälp!!

      Med hjälp av allt detta är jag säker på att jag kan få tillräcklig information!

      //Sara

      Radera
    2. Var så lite så! Självklart hjälper jag dig gärna med det jag kan, om detta viktiga ämne. Missa inte Temples bok med ett flertal texter om folk som lyckats få ett bra jobb. Lycka till!

      Och berätta gärna hur det går! Om din uppsats finns på nätet i framtiden, skriver jag gärna ett inlägg och länkar (och läser). Det är superviktigt att få ut dem i arbetslivet. De kan betydligt mer än att förvaras på dagligverksamhet!!!

      Radera
    3. Hej igen!

      Det finns så mycket att läsa, och det är tråkigt att jag inte kommer hinna med allt! Jag ska nämligen ha uppsatsen helt klar den 30 maj och innan dess ska jag ha läst in mig, genomfört intervjuer, bearbeta material och skriva allting etc...önskar att jag hade mer tid!

      Jag har lärt mig massor redan nu, och det är verkligen återkommande i varje bok att bilder och visuellt stöd är till hjälp för både barn och vuxna med autism och asperger. Det här är verkligen helt nytt för mig och jag är glad att jag får lära mig någonting nytt och som samtidigt ger mig mer förståelse för människor i min omgivning. Boken 'Mamma, är det där ett djur eller en människa' tycker jag var jätteintressant!

      Jag återkommer gärna med det färdiga resultatet :) Tack än en gång!

      Radera
    4. Ojdå, ja jag förstår. Det är inte lång tid kvar. Vad bra att du tycker att det är kul. Kanske något att jobba med även efteråt? Ju mer jag själv lär mig, desto mer vill jag veta och förstå. Tycker det är väldigt intressant hur olika vi människor är. Tack för boktipset. Ska försöka läsa den så småningom, när jag är klar med alla böcker jag har på "kö".

      Lycka till med arbetet!

      Radera
  10. Kom på en till sak som jag gillar med din blogg. Att man kan skriva inlägg utan att verifiera. Tack! Jag hatar att tolka de där snirkliga bokstäverna. Så ska dem ju inte se ut. Ganska ofta slutar jag följa en blogg eller struntar i att kommentera pga verifieringen. Ibland går det ju inte se vad det står. Och oftast betyder orden inget. Där har de verkligen tänkt nt ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, ja jag håller helt med! Jag är som du! Brukar få klia mig i huvudet och anstränga mig vid läsningen, och ofta göra flera försök på dessa knasiga ord. Suck!

      Jag kom på att jag faktiskt inte fått en enda oförskämd kommentar för ett tag sen, så då tog jag bort den funktionen. En sådan kommentar går dessutom att ta bort i efterhand. Jag tycker själv att det är kul att se att min kommentar kom fram, DIREKT, och inte behöva gå in på sidan igen och igen för se om den modererats.

      Radera
  11. Jag vill tillägga att M numera klarar att läsa med hjälp av ett mindre bokmärke som funkar ungefär likadant som denna skiva. Jag tror det beror på att han ögonrörelser ändrats till det bättre.

    SvaraRadera