Translate

torsdag 5 januari 2012

Sjukgymnastik

Jag har nog inte skrivit så mycket om det tidigare, men jag har faktiskt en hel del problem med kroppen:

Mina största problem: 
* Domningar och "myrkrypningar" i armar och händer sen ca 10 år tillbaka
* Trött i benen när jag går mycket (vilket jag så klart gör hela tiden)

Samt återkommande problem med knäna, ont i axlarna, ryggont, nackspärr och ont i hälarna. Jag har gått till 3 olika sjukgymnaster och varje gång fått gummibandsövningar för att stärka muskulaturen i ryggen och axlarna, som jag följt med varierande flit. Mer flit när jag fick tendinit och knappt kunde röra armarna. Mindre flit efter ett tag, när gummibandsövningarna inte verkade göra mig helt frisk. Jag tappade tron på dem och sjukgymnasterna som inte lyckades hjälpa mig. Jag visste att nåt annat var allvarligt fel.

När jag nyligen gick till en OMT-sjukgymnast, vände det. Han är väldigt erfaren och omtalad på makens jobb, eftersom han hjälpt många där. Det som gör att han hjälper mig, är att han tar helhetsgreppet om min kropp. Problemet sitter i höften och nedre delen av ryggen. Jag är sned där, p g a att musklerna är olika stela på vänster och höger sida. Och då får jag följdproblem i axlarna och i nacken och i knäna. Och det ger i sin tur domningar i händerna och sneda fötter. Det har inte de andra sjukgymnasterna insett, eftersom de jobbar isolerat med varje kroppsdel för sig.

Lösningen är att genom styrketräning, stretchning och viss manuell justering av ryggraden, göra att musklerna är avslappande och jobbar likadant på vänster och höger sida. Jag tror på det. Är redan mycket bättre! Är inte alls lika trött i kroppen längre och är mjukare i musklerna.

Varför har jag då detta som ett blogginlägg om autism och ADHD? Jo, jag vet ju att många av er som läser har en ansträngd tillvaro. Ni behöver, liksom jag, inte problem med era kroppar, ovanpå allt annat..... Och ärligt, det är ju lätt att bli sned när man är småbarnsförälder. Man bär barnen snett och glömmer sig själv.

5 kommentarer:

 1. Och jag har ett skadat bäcken efter graviditeterna, vilket har lett till den värsta sortens värk och följdfel. Många går nästan undr bara av värken. Barnen tar det till en annan nivå...

  SvaraRadera
 2. Huh, finns det något att göra tror du? Och snälla säg att du har värktabletter till hjälp.....

  SvaraRadera
 3. Ja, det finns mycket att göra! Och med hjälp från sjukgymnast, piller och bra säng så är jag nästan ok för det mesta.

  SvaraRadera
 4. Skönt att höra! Jag blev lite orolig ett tag.

  SvaraRadera
 5. tipsar om osteopat mycket bra behandling gällande dessa saker ni nämner

  SvaraRadera