Jag har tidigare nämnt att jag läser boken "Kärnfrisk familj". Den innehåller många bra tips, och jag kan varmt rekommendera den. Men samtidigt gäller det att "plocka russinen ur kakan", vilket också verkar vara författarnas avsikt. Personligen tror jag inte på råden om homeopatmedicin, detox eller läkaren Andrew Wakefield, men deras kostråd är mycket bra! Och deras (tidigare) gravt autistiske son går numera på en vanlig skola och mår mycket bättre. "För mycket" bättre för att det ska vara en slump. M mår ju också mycket bättre, så jag tror att det ligger mycket i att kosten är viktig för dessa barn. (Men tyvärr så funkar det inte på alla.)
http://www.tv4.se/1.1882850/2010/10/28/sa_blev_de_familjen_karnfrisk
Jag måste erkänna att jag blir lite sugen på att testa att ta bort mjölken för M också, och se vad som händer. Jag har inte trott så mycket på att mjölken påverkar autism, men när en professor säger i TV (länken ovan, 17 minuter in i filmen) att den innehåller många hormoner från kossan som inte är bra, då blir jag lite motiverad. Hon rekommenderar t o m att testa mjölkfritt ett tag, för alla barn med autism. Det finns ju andra kalciumkällor och f a kalciumtabletter, tänker jag.... Undras om man kan få ett läkarintyg till skolan på mjölkfri kost, från BUP? Jag vet inte om BUP tror på det, eller tycker att det finns tillräckliga bevis, men jag vill inte vänta på bevis. Varje dag är ju viktig för M och för oss. Men först måste jag övertala maken...
Sen hittade jag följande blogginlägg av en läkare och pappa till en autistisk flicka, som stödjer dessa teorier och som skriver lite om olika studier han läst om (och som jag själv inte hunnit än).
http://roberthahn.nu/2011/02/19/diet-mot-autism-och-adhd/
Förresten, så tror jag också på teorierna om läckande tarm, dvs att proteiner och gifter passerar igenom tarmen och kommer in i deras kroppar. M har alltid varit lös i magen, och numera är den mycket bättre. Samma med lillebror. Jag minns att dagis undrade över lillebrors bajs. Att den ofta var så lös. Nu är den nästan alltid fast.
Vår familj består av: Äldsta sonen "M" 15 år (född 2004) som har diagnoserna autism och ADHD, "lillebror" 12 år (född 2008) som har diagnosen autism med hyperaktivitet, "lillasyster" 11 år (född 2009) som är neurotypisk, sonen "plutten" 2,5 år (född januari 2018), maken som har en del drag av autism och ADHD samt jag som är mestadels neurotypisk. Jag brukar säga att killarna är aspergare, eftersom de är högfungerande dvs normalbegåvade.
Translate
tisdag 10 januari 2012
Kärnfrisk familj, två länkar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag funderade ang er kostomläggning. Maken M o lillebror, de är inte kräsna o kinkiga med mat eller? För många inom autismspektrumet äter ju bara det de känner igen etc... Att då göra drastiska förändringar låter liksom svårt. Antar att ris-mjölk skulle bli ert "mjölk"-alternativ om ni vill testa att utesluta komjölk? Jag anv ju havrebaserade ersättningsprodukter,men de innehåller ju gluten... Laddar hemboken för att höra om jag gillar några tips.
SvaraRaderaHej Jessica!
SvaraRaderaM är faktiskt väldigt duktig med maten. Han vill inte ha för mycket blandat (och det slipper han), men äter annars rätt mycket och f a så älskar han grönsaker. Vi/han har haft tur där.
Lillebror är rätt kräsen, så man får köra på det han gillar. Vi äter havreprodukter, eftersom de inte ska innehålla gluten, men jag har hört olika saker om det i och för sig. Är du säker på din sak och var har du hört det? (Vore intressant att få veta.) Lillebror gillar havregryn + russin + mjölk, t ex. Vi har inte bytt ut mjölken mot någon annat än. (Bara för mig.) Vi får nog ta det i steg, så vi har något de äter... Fasa ut den. Och samma sak med griskött dvs korv, som tydligen inte är så nyttigt (skapar inflammation i kroppen). Men vi har upptäckt att han gillar både äggröra (löskokt mosat ägg) och makrillfilé. Så jag håller med dig, drastiska förändringar är svåra. Bättre hitta något de gillar först och ta bort det andra successivt, istället för att ta bort allt de inte ska äta direkt och ställa fram något nytt som de aldrig smakat förut. Nog dömt att misslyckas.
Och maken är lite kräsen ja, men inte så farligt. Han äter det mesta förutom rå fisk. Och helst inte för mycket blandat. Mejeriprodukter, speciellt smöret kommer bli svårt för honom att sluta med.
Problemet vi har, är att det är jag som lagar maten. Jag som förmodligen har sämst smaksinne i familjen. (Inget överkänsligt smaksinne som maken.) Jag känner inte om något smakar konstigt, så de andra får berätta för mig vilka blandningar som inte funkar, hallon-muffins t ex var inte poppis.
Förresten, jag har inte skrivit det innan men i boken finns tips på hemsidor där man kan beställa efter mat. Bra, om man som jag, inte gillar att gå i affärer. Jag upptäckte precis: www.ekoexpressen.se själv också. Om du maler själv så har en en flik med helkornsprodukter.