Translate

fredag 3 januari 2014

Motorik- och synövningar

Igår kväll tog jag in vår pilatesboll från trädgården och gjorde rent den. Det var för att vi fått ett antal övningar av arbetsterapeuten på barnhabiliteringen där den behövs. När M såg pilatesbollen på morgonen blev han glad. Det märktes att han saknat att sitta och skutta på den. Och han rullade självmant runt på den och gick på händerna och satt på olika sätt. Senare under dagen passade jag på att göra lite övningar med M. Men han märkte inte att det var övningar. Han tyckte att det var lek och skattade faktiskt nästan hela tiden. Man får ju se till att göra det kul, och det spelar ju ingen roll på kvaliteten på övningarna om man tramsar till det lite. Eller utmanar varandra och låtsas tycka att det är svårt och jobbigt.

Vi gjorde armhävningar med hjälp av pilatesbollen. Turades om att sitta på den och kasta en boll till varandra. Och allt möjligt improviserat. Klappade t ex med händerna på olika kroppsdelar samtidigt som vi skuttade.

Jag har spelat mycket bollsport i min ungdom och där fick man lära sig en massa koordinationsövningar. Om jag drar mig till minnes, så minns jag faktiskt en hel del av övningarna. Vi gjorde några av dem som att stå på alla fyra och lyfta ett arm och ett ben. Först på samma sida av kroppen, sen vänster arm och höger ben och vice versa. Just korsvisa rörelser som passerar kroppens mittlinje sägs vara bra. Så vi gjorde några sådana. Det gick rätt okej, men på några så behövde M lite hjälp. Där har vi nog något som kan vara bra att träna upp. Förbättringspotential!

M har också en balansbräda som han självmant har börjat söka upp och stå på och skratta lite för sig själv. Superbra!

När vi var helt trötta i kropparna, så gick vi över till en känna-övning. Att försöka se med händerna (Det gör faktiskt lillebror instinktivt. "Jag ska bara titta." säger han och tar i saker.) Vi turades om att lägga olika leksaker i en påse och så skulle den andra känna efter och gissa vad det var som låg i påsen. Jättekul tyckte M. Och även lillasyster hade hört oss skratta och ville vara med. Därefter ville M gå över till "Kims lek", ni vet leken då man har ett antal saker framme, så får de som ska gissa blunda och en person tar bort ett antal saker. Sen är det bara att gissa vad som tagits bort. Om det är för svårt att gissa, kan man ge lite ledtrådar, t ex berätta vilken färg sakerna har, eller hur stora de är.Vi turades om att ta bort saker, så det blev en bra turtagningsövning också. Välbehövligt för lillasyster....

Imorgon så ska vi sy ärtpåsar, för det finns några sådana övningar i materialet från habiliteringen. Och M älskar att sy. Det blir bra träning det med, även om det blir på symaskin.

7 kommentarer:

 1. Jättebra! Precis vad ni behöver i det här fallet, tror jag. Kims lek är utmärkt, den gör vi också. Och alla känna-övingar är bra, ju mer man övar känseln desto bättre ser man också. Ärtpåsar har vi också haft, som vi lade på olika kroppsdelar och dottern fick tala om vilken påse som togs bort och vilken kroppsdel det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att du tycker det! Kims lek har han lekt mycket som liten. Vi får fortsätta med det. Jag ska testa det med ärtpåsarna. Jag sydda 6 stycken idag - 2 till varje barn. Barnen älskar dem och vill sy nya imorgon. Jag gjorde några med ärtor i och några med ris i, i olika storlekar och olika mycket fyllda. De känns lite olika, vilket jag tror är bra. M klarade att känna vilken kroppsdel ärtpåsen ligger på när det bara är en ärtpåse som flyttas runt. Den variant lät svårare och bättre. Ska testa som sagt.

   Radera
 2. Hej ville bara berätta om en sak jag läste på Fb. Du har kanske redan läst det och då vet du redan om det annars tror jag att detta är ett bra tips för dina pojkar. Det finns ett företag som heter Gneis funktionskläder och det är en kvinna som heter Kerstin Blood-Holland som skrivit om en specialkollektion vinterkläder som ska tas fram som är anpassade för barn med Adhd As problematik. Kläder utan skav och som är lite rymligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Nej, det kände jag inte till. Ska kolla in. M är nöjd med sina ytterkläder men lillebror klagar på att overallen tar kraften ifrån honom när han springer med den på. Den är förstås rymlig och mjuk, så kan kanske bara behöver något smidigare. Men ska kolla in, så tack!

   Radera
 3. Hej, Tänkte bara fråga en sak angående eye-q. Jag har gett min 5-åriga son 6 tabletter om dagen i tre månader. Nu är det ju egentligen dags att gå ner till två tabletter om dagen. Kan man på eget bevåg hålla kvar vid den högre dosen, eller hur ser du på det? Min son har ingen fastställd diagnos än, men har helt klart den problematik som man kan läsa att omega 3 är bra för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fortsatte med 6 kapslar om dagen rätt länge, men har nu gått ner till ca 4 i snitt, just för att maxdosen är för vuxna och barnen är mindre. Men jag vet inte. Jag tror inte att själva fiskoljan är så farlig, men däremot ska man kanske vara försiktig med vitamin E som är i maxdos i Eye Q med 6 kapslar om dagen. Det blir kanske för mycket för barnen? Men vi har inte märkt av några biverkningar av att ge 6 kapslar/barn i flera år.

   Radera