Translate

fredag 10 januari 2014

Hemliga brev och andra skrivövningar

Det hela började med att lillasyster ville skriva kärleksbrev till den lille pojken som hon är kär i. Efter några dagar kom hon på att hon kunde göra "hemliga brev" till oss familjemedlemmar och även till dagiskompisar. Och det ville lillebror med göra. De ritar teckningar och skriver små ord, klistrar igen kuverten och ger varandra och oss andra. Några kuvert sparas för att ta med till dagis. Ibland måste man vänta 1 dag innan man får öppna det hemliga brevet som tejpas upp på en vägg någonstans (till föräldrarnas förtjusning - not!). Men perfekt finmotorikövning. Lillebror behöver inte längre sina penntyngder. Han har lärt sig att skriva så det syns till och med med blyertspenna.

Båda två har verkligen kommit igång med att skriva bokstäver och siffror. Lillasyster skriver av dagiskompisarnas namn. Jag får först skriva på en lapp så hon kan skriva av. Lillebror som fyller år 31 janauri skrev sifforna 1 till 31 på flera papper (ej brev) på nyårsafton. Det var för att kryssa av varje dag som går, så han kan hålla koll på hur många dagar det är kvar till hans födelsedag. Han har med andra ord gjort sin egen kalender. :)


Även M har kommit igång med att skriva. Han får lite extra skrivträning i skolan eftersom det behövs. Visst behöver han träning, men han behöver också komma på att det är roligt att skriva. När han skriver är det oftast kattgosedjurens namn, eller så ritar han upp hur stora olika stjärnor är, eller något som gett intryck i skolan. Jag försöker uppmuntra det istället, för att träna skoluppgifter här hemma. Titta så fint han skrev när han själv skrev upp världsreligionerna för att han ville. Och rättstavat, helt utan att någon hjälpte honom. :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar