Translate

torsdag 28 februari 2013

TEMA kost: Sönernas förbättringar

Nu är det TEMA kost för neurobloggarna. Jag tänkte att jag skulle sammanställa sönernas förbättringar sen vi la om kosten. Vill ni läsa ett sammanfattande inlägg med mina viktigaste kost-blogginlägg och viktigaste länkar, läser ni detta andra gamla inlägg.

Sönerna är inte botade från varken autismen eller ADHDn, men mår idag så oerhört mycket bättre på en kost utan gluten och mjölk. Avsikten har aldrig varit att bota sönerna. Vi älskar dem precis sådana som de är. De är två underbara aspergare med ADHD. Men de har båda mått väldigt dåligt.

Ingen av dem får medicin. Jag är inte motståndare till medicin, jobbar själv med läkemedelsutveckling och känner många vuxna som är nöjda med sin ADHD-medicin. Men ingen av sönerna behöver ADHD-medicin i dagsläget. Och de sover hyfsat bra, tack och lov. (Ja, jag vet vilken tur vi har.)

Vi har även slutat med andra ämnen, så det är svårt att veta exakt hur stora förbättringarna är tack vare mjölk och gluten. Vi har slutat med glutamat, aspartam, AZO-färgämnen, natriumbensoat, stora mängder växtoljor med omega-6, och en massa onödiga tillsatser. Vi har även nästan helt slutat med strösocker och vi ger dem omega-3 (Eye Q). Det hade M i och för sig fått under 2 år innan vi la om kosten. M får även magnesium, zink, D- och B-vitamin. Och vi ger dem båda mjölksyrebakterier.

Vi har inte varit i kontakt med någon organisation som hjälpt oss med kostomläggningen. Vi har gjort allt själva. Rent generellt så tycker jag inte att man ska behöva betala mycket pengar för att lägga om kosten. Egentligen inget extra alls. Om man tar det i små steg, steg som familjen klarar, så kan man lyckas på egen hand. Och man behöver inte köpa dyra ersättningsprodukter. Det går bra att byta till havre, ris, potatis, morötter, äpplen, kål istället. Om barnen accepterar det förstås. Varje familj är unik. (Och jag vet att alla inte klarar detta. Att vissa barn äter väldigt ensidigt. Att många föräldrar är på väg in i väggen och absolut inte klarar att genomföra en kostomläggning i nuläget. Se mitt andra inlägg.)

Nedan har jag sammanställt min tro, över vad som blivit bättre av vad. Eftersom vi tagit bort gluten och mjölk vid olika tidpunkter, kan jag särskilja detta. Bara för att jag beskriver vad jag tror om mina barn, betyder inte att jag hävdar att det är så här för alla. Jag är statistiker och är därmed mycket väl medveten om att nedanstående inte är bevis för något. Men det är min berättelse.

----------------------------------------

Vi slutade alla med gluten sommaren 2011, dvs för 1,5 år sen. Då var M 6 år och lillebror 3,5 år.

Det tog därefter ett bra tag innan vi tog bort komjölkprodukter. Det var:
* Under april 2012 för M som då var 7,5 år. Det var alltså snart ett år sen.
* Under januari 2013, dvs alldeles precis, för lillebror. Men vi har gett lillebror helt mjölkfritt här hemma sen sommaren 2012. (Anledningen till att han fick på dagis, var att ett läkarintyg saknades.)

Vi såg effekt av glutenfritt:
* först efter 4-6 månader för M.
* redan efter 2 veckor för lillebror. Det märktes tydligt eftersom han plötsligt slutade springa runt.

Vi såg effekt av mjölkfritt:
* efter 3 veckor för M.
* efter 1 månad för lillebror.

Vi tog alltså bort gluten först. Och jag tycker att detta gjorde den största skillnaden på barnen. Effekten av mjölkfritt finns, men den är inte lika stor. Jag vet inte om detta beror på hur barnen klarar ämnena, eller om det bara beror på vilken ordning vi tog bort det. Kanske hade det varit tvärt om, om vi hade tagit bort mjölkprodukterna först?

Celiaki  - glutentest
Båda var negativa, dvs det finns inget medicinskt bevis för att det inte skulle tåla gluten. Vi har inte testat dem för mjölkallergi. Vi går enbart på symptomen.

Magarna:
* Innan kostomläggningen var M väldigt lös i magen och hade ofta utbrott i samband med att det var dags för nästa toabesök. Magen har blivit betydligt bättre sen han slutade med gluten, men inte helt bra. Eventuellt har han blivit lite bättre sen vi tog bort mjölken.
* Lillebror hade lös avföring varannan gång han gick på toa, innan vi tog bort gluten. Numera har han "perfekt" avföring varje gång. Detta ändrades direkt när vi tog bort gluten.

Ögonkontakt:
* Innan kostomläggningen hade M svårt för att titta människor i ögonen. När vi tog bort gluten började han själv på eget initiativ, titta oss i ögonen. Detta blev ännu bättre när vi tog bort mjölken. Vi har inte ändrat pedagogik mot honom, eller tvingat honom att titta oss i ögonen. Idag tittar han oftast rakt på oss, när han pratar med oss.
* Lillebror har alltid haft viss ögonkontakt med oss. Efter att vi tog bort mjölken (för 1 månad sen) har vi bättre ögonkontakt med honom. Han söker själv ögonkontakt med oss när han vill säga något. Vi har inte ändrat pedagogik.

Kontaktbarhet:
* M kom ur sin "repetitiva bubbla" när vi tog bort gluten. Det tog dock ett halvår innan vi såg effekt. Innan vi la om kosten fick vi bara full kontakt med honom en timme på kvällen, när han var trött. Numera får vi full kontakt med honom större delen av dagen.
* Lillebror är ofta koncentrerad på sina egna saker, och därför inte kontaktbar. Inget jag egentligen är bekymrad över, eftersom denna hyperkoncentration är en tillgång.

Social förmåga:
* När M slutade med gluten och blev mer kontaktbar, blev han naturligtvis mera social. Tre veckor efter att han slutade med alla mjölkprodukter började han leka nästan helt normalt med lillebror. Tidigare så skrek han bara när lillebror närmade sig hans förutbestämda lek. M har fortfarande svårt med turtagning och behöver mycket social träning.
* Lillebror har blivit mer social senaste månaden, dvs utan mjölk. Han vill berätta fler saker för andra. Men detta kan också bero på naturlig mognad.

Hyperaktivitet:
* Ms hyperaktivitet minskade. Detta märktes främst i skolan. Han började sitta tyst i perioder, utan att prata med sig själv. (Han har hyperaktiviteten i munnen.)
* Lillebror gick från att konstant springa runt här hemma och dra ut leksaker, till att kunna sitta still och koncentrera sig på sin egen lek. Detta hände efter 2 veckor utan gluten. Detta gjorde enormt stor skillnad för vår familj, så denna effekt var väldigt tydlig. Därefter har han fått i sig gluten av misstag och då har hyperaktiviteten i benen kommit tillbaka. Han är fortfarande rätt springig och skuttig, men det som är kvar är inget som hindrar hans utveckling. Och vi kan få honom att lugna ner sig genom att erbjuda en lugnare aktivitet. Det gick inte alls när han åt gluten. Då var det full speed oavsett.

Talet och repetitivitet:
* M har alltid varit extremt duktig på att prata. Talet förändrades inte mycket av kosten, kanske eftersom det redan var så bra. Men han blev betydligt mindre repetitiv, sen vi slutade ge honom gluten.
* Lillebror var sen i talet. Vi har själva inte märkt någon påverkan på talet, av kostomläggningen. En avlösaren som inte varit här på en månad, tyckte dock att lillebror blivit betydligt bättre på att prata. Han visste inte om att vi precis tagit bort mjölkprodukterna. 

Tics:
* Ms svåra tics har tyvärr inte påverkats av kostomläggningen. Han vill fortfarande vifta med händerna under all vaken tid.
* Lillebror har inga tics.

Utbrott och aggressivitet:
* Minskade betydligt i både intensitet och antal för båda sönerna när vi tog bort gluten, och kanske även mjölk. Utbrotten finns dock kvar.

Annat:
* Kort efter att M slutade med mjölkprodukter upptäckte jag att han har smilgropar. Det var väldigt skumt, men han fick ett nytt utseende i ansiktet på något sätt. Han sken liksom upp. På kort tid blev han väldigt lik min morfar. Kanske var det för att han blev gladare rent allmänt, eftersom han inte längre hade ont i magen?
* Han säger själv att rött inte lyser alls lika starkt i hans ögon längre. Tidigare lös allt rött i hans ögon som svaga ficklampor. Han säger själv att det är det glutenfria som gjort denna skillnad. Och han förklarar hur det var tidigare med hjälp av ficklampan på bilden.(Han har hatat rött så länge han har levt.)Andra saker som blivit bättre i vår familj:
* Makens Crohns sjukdom verkar helt ha gått tillbaka sen han slutade med gluten och började med mjölksyrebakterier.
* Min bullriga mage (diagnos IBS för många år sen) har helt lugnat ner sig.
* Förra sommaren märkte jag inte av mina björk- eller gräspollenallergier. Jag brukar alltid må väldigt dåligt av nyklippt och fröigt gräs. Nu kunde jag sitta i det, utan att känna av något. Jag äter varken gluten, mjölk eller socker och väldigt få tillsatser. Födoämnesallergierna (korsreaktioner med björk - nötter, sten- och kärnfrukter), har dock inte blivit bättre.
* Lillasysters eksem har blivit bättre sen hon får glutenfritt och färre mjölkprodukter.

Även andra neurobloggare har sett effekt av att lägga om kosten. Läs om deras erfarenheter här:

http://lindafridholm.se/nar-kosten-har-betydelse/

http://minadagar.webblogg.se/2013/february/t-e-m-a-8.html

http://malincarlsson.wordpress.com/?p=287&preview=true

https://autismeyes.wordpress.com/2013/03/01/temakost-om-matallergi-och-vagen-till-en-diagnos/

Ett underbart inlägg om hur Nina fick dottern att äta fler matvaror:

http://nina-livetistort.blogspot.se/2013/02/tema-kost-hur-far-vi-i-ungen-naring.html

Jag har en facebookgrupp för kostomläggning, som ni alla är välkomna att gå med i:
https://www.facebook.com/groups/542596089146584/

31 kommentarer:

 1. Ett av de mest informativa och underbara inlägg jag har läst.

  Tack för att ni som familj väljer att vara denna underbara förebild.

  Härliga hälsningar
  Anna Hallén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad underbart att just du som inspirerat mig så mycket, tycker det! :)

   Det är klart att vi gärna berättar, så fler familjer kan få uppleva det fantastiska vi upplevt. :)

   (Och jag vet att dieten inte funkar för alla, tyvärr.)

   Radera
 2. Vilket konstruktivt och informationsgivande inlägg. Har mejlat länken till min man.
  Det här kommer skrivas ut och hamna i köket. Väldigt intressant.

  Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du tycker det! :) Bara fråga om det är något jag glömt att skriva eller om ni vill ha något förtydligande över ovanstående. Notera t ex att det tog 4-6 månader innan vi såg effekt på M över huvud taget. Det var tufft att härda ut, men eftersom vi såg effekt på lillebror, så kämpade vi på.

   Lycka till! :)

   Radera
 3. Fantastiskt bra! Gratulerar! Jag lägger upp detta inlägg på min blogg gluten-celiaki.blogspot.com
  Hälsningar Micke Skribent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är verkligen jättebra. Vi mår alla bättre. :) Tack för det tidiga tipset här i min blogg om gluten och mjölk.

   Det gjorde du rätt i. Alla som vill är välkomna att läsa och länka.

   Tack för att du orkar blogga och fortsätter sammanställa allt du läser och kan. Otroligt värdefullt! :)

   Radera
 4. Maila över en adress till mig: skribenten1@yahoo.com så skall jag sända över ett ex av 3e upplagan av min bok till dig. /Micke

  SvaraRadera
 5. Hej och tack för en väldigt inspirerande och kunskapsgivande blogg!
  För ungefär åtta månader sedan började vi lägga om vår kost med att utesluta socker, gluten och laktos och sedan mjölk. Sedan tidigare äter vi inte tillsatsrik mat och glutamat mm.
  Jag kan dock inte riktigt se någon skillnad. Sonen är snart sju år och har adhd och aspergers. Ibland tycker jag att vissa moment fungerar bättre och ibland inte. Samtidigt har vi arbetat mycket pedagogiskt och med vardagliga rutiner mm så att även det kan vara en stor orsak till att vardagen flyter på bättre.
  Samtidigt är sonen mycket ensidig i maten och hans preferes har altid varit pasta/bröd/potatis och ris. Jag tänker här att han kanske självmedicinerar med kolhydrater. Han förstår varför vi äter som vi gör men det är ofta frustrerande för honom att han måste äta annorlunda.
  Det här blev en väldigt rörig kommentar märker jag men det jag egentligen undrar är om det finns något test man kan göra för att se om han är känslig mor gluten och kasein? Det finns ju ett testkit som man kan köpa men det är ganska dyrt så jag undrar om du vet om det går att ordna genom bnp/bup?
  Tack åter igen för att du skriver! //L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, och vad kul att du tycker det!

   Men trist att du inte upplever någon effekt. Du borde förmodligen se skillnad med avseende på gluten om det var 8 månader sen ni tog bort det, om den finns hos honom. När tog ni bort mjölken? Jag tänker att vissa är känsligare för mjölk än gluten. Det där med testkit var mer än vad jag visste om. Jag tror tyvärr inte att det är något som BUP vill betala, eftersom detta är så nytt. Men det kommer kanske i framtiden? Jag har inte köpt, och vi går enbart på symptomen.

   Vad ger ni honom för fett? Ger ni Eye Q? Jag inbillar mig att vi såg effekt när vi slutade ge M växtoljor med omega-6. Han får 6 stycken Eye Q om dagen.

   Något som jag inte hunnit blogga om är Ms förbättringar av rörelseterapi. Jag ser skillnad på att han är lugnare i kroppen, men vi är i början av det, så därför har jag väntat med att blogga om det. Jag vet inte om jag tror på allt som Blomberg skriver, men jag måste ge honom att han har rätt om Ms spädbarnsreflexer, att de fanns kvar och att vi nu tränat bort flera av dem. Och att det gör M lite lugnare i kroppen. Men vi har många fler kvar att öva bort, tyvärr. M är en liten sprattelgubbe än.

   Jag känner för övrigt igen det där med kolhydraterna. Sönerna föredrar det om de får välja. Men ibland så händer något magiskt, som idag när lillebror och lillasyster öppnade var sin burk sardiner och åt.

   Är ni helt säkra på att inte gluten slinker med någonstans? Som i fel sorts havregryn?

   Jag vet inte om du blev klokare, men skriv fler detaljer om hur ni äter så ska jag tänka lite till. Annars är det tyvärr så att diet inte funkar för alla. Jag har hört om de som testat, men inte sett skillnad. Tyvärr.

   Radera
  2. Anledningen till att jag nämner rörelseterapi, är för att man helst ska stå på en gluten- och kaseinfri diet om man har autism och vill testa rörelseterapi. Blomberg skriver att rörelseterapin funkar sämre på de som har autism, förutom om de står på denna diet. Så nu har ni er chans att testa enligt rekommendationen, om ni funderar på att testa detta, innan ni eventuellt överger dieten. Jag har inte varit hos någon, utan har klarat mig själv på hans bok "Rörelser som helar" som innehåller en del övningar med bilder + reflextestning. Jag är annars väldigt försiktig med att spendera pengar på sånt som inte är beprövat. Boken kostade 160 kr + porto, och man behöver ju inte läsa de kapitel som inte känns rätt för en. ;) Jag tror i och för sig inte att detta är lösningen eller ett bot, men jag ser det som hjälp för M att få ro i kroppen. Han har hemskt svårt att sitta still på en stol t ex, och när jag testade reflexen i ryggen, så fanns den kvar.

   Radera
 6. Tack så väldigt mycket för ditt svar. Jag ska absolut testa rörelseövningarna!
  Gluten har vi lyckats få bort helt och kör lchf-recept istället för det glutenfria vetemjölet. När det gäller mjölk slinker någon laktosfri creme fraiche ner i maten ibland, annars är det havre och risprodukter som gäller.
  Sonen är dock jättepetig med maten. Äter frukt och grönsaker men i övrigt är det korv/köttbullar/fiskpinnar (egengjorda, utan mjöl osv) ihop med pasta/ris/potatis som gäller. Han äter inte fisk och inte kött (som inte är bearbetat på ngt sätt).
  Vi provade eye q, men han fick inte ner det, varken i flytande form eller kapslar. Jag hoppas att han ska kunna svälja tabletter snart men han har en rädsla för att sätta i halsen. Vi använder i huvudsak olivolja i matlagningen.
  I skolan får han gluten- och laktosfri kost. Det tycker han är lite jobbigt, att han äter annan mat. Jag är helt ärligt inte så säker på att den maten är så bra. Vår skola är inte så sammarbetsvillig och att "krångla" med mjölkfritt och analysera deras ingredienslistor tror jag skulle skapa problem. Jag har efterfrågat samtal med någon kostansvarig men utan framgång.
  Ibland känns det som att det är lönlöst att hålla på när det ändå inte går att sanera helt. Samt att det ibland känns som att sonen som är väldigt social och utåtgående blir hämmad med mina "påhitt".
  Tack för att du "lyssnar". Din blogg har verkligen hjälpt oss otroligt mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska svara mer sen när det lugnat ner sig här. Men det kan ju vara mjölken som ställer till det för honom. Fy vad trist attityd hos skolan. Här gör ni ett hästjobb, för att han ska må bättre och alla andra ha det bättre med honom, så blir ni bemötta så....

   Du vet väl att Eye Q finns som tuggisar. Man kan tugga de hårda kapslarna också. Det gör sönerna. Lillasyster får tuggisar med jordgubbssmak. De smakar lite som godis.

   Vad bra att du är öppen för rörelseterapi. För mig var det en ögonöppnare att testa spädbarnsreflexer. Att de fanns kvar och nu har försvunnit. Det är ju bara övningar så det kan ju inte vara något skadligt. Det enda man kan förlora är 200 kronor och 10 minuter om dagen, som övningarna tar. ;)

   Ska fundera och återkommer.

   Radera
 7. Suveränt inlägg! Klart och tydligt för den som vill prova och se effekten. Min son (autistisk) fixade toan, talade så mycket bättre, ögonkontakt, blev bra i magen, sov som en ängel efter ca en månad på dieten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Och tack för att du delar med dig av era erfarenheter. Och intressant att det är samma saker som är likt! Bra att du nämnde sömnen, för det hade jag missat ovan. De sover faktiskt bättre med. Lillebror somnar tidigare och M vaknar inte längre vid 5-6 på morgonen, utan sover lite längre.

   Radera
 8. Apropå Eye-Q. Min son har glatt tuggat tuggisar tills det inte smakade längre. Då mixar jag ner tuggisarna (som de är) i hans dagliga smoothies. Så får han i sig dem ändå : ) Smoothie gör jag av kokosmjölk, halv banan, alla tillskott och frusna bär. Det han inte äter upp på morgonen fryser jag ner så får han det som glass på kvällen.
  Jag hoppas något nyttigt återstår efter nedfrysningen : )
  Havre äter vi inte då det också kan störa.
  Kokosolja använder vi till matlagningen.
  Har försökt med rörelseterapi, men min son är inte särskilt villig att genomföra vare sig det ena eller det andra... Han är snart 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så smart! Det har jag också testat med varierande resultat. Nattljusoljan (som jag ger extra), kände de och den smakade inte gott i "glassen". Tack för receptet. Jag fryser också in i glassformar, och gör på ägg, banan, kokosolja och hallon. Blir supergott.

   Har du tagit honom till en duktig optiker? Ibland kan de behövas. Titta gärna här, för att se om han har CVI:
   http://autismeyes.wordpress.com/2012/12/25/vem-behover-synterapi-10-tecken-pa-cvi/

   Och har ni en studsmatta? Jag tror att den utför mirakel här.

   Radera
  2. Hur gör du med magnesium, zink och b-vitamin? Det smakar ju inte gott i något? Kalcium? De har just nu tröttnat på tuggisarna, så det är lite av ett problem.

   Radera
 9. Intressant med optiker, men jag hoppas han inte har problem med det OCKSÅ... Men visst, han har alltid haft väldigt svårt att fästa blicken en längre tid, och kan inte läsa eller skriva.
  Vi har en studsmatta, tyvärr har den gett honom så mycket stötar att han är mer rädd än road av den. Han har alltid varit väldigt laddad (och det är väl också nåt... mineralbrist har jag för mig att ngn sa) och hans storebror skrämde honom med stötar. Ibland hoppar han en liten stund.
  Jag ger Nu-Thera multivitamin, Probiozym, Biocidin (mot parasiter), zink, b-vitamin, mag. och det fungerar. Han är väl så van vid smaken att det fungerar. Jag häller i lite linolja ibland också. Ibland tar jag resten och det smakar OK tycker jag : ) Kalcium har jag lagt ner ett tag då jag fick höra att det tar ut magnesiumet, fast vi har gett det i rätt proportioner. Han äter mycket grönsaker och frukt, så jag hoppas att det räcker till ett tag.
  De där glassarna låter jättegoda. Måste provas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast tänk inte så negativt på det. För om det är synen, så finns det ju en hel del hjälp att få! M har specialglasögon som gör texten tjockare när han läser. Kolla absolut i bloggen jag länkade!

   Kan han inte jorda sig i något, så han slipper få stötar? Bara en tanke.

   Intressant med Biocidin. Vi har haft springmask några gånger, så kanske vi skulle ge det? Detta är helt nytt för mig. Du får gärna skriva mer om det.

   Radera
 10. Problemet med att ställa frågor till N om han ser bättre nu eller nu, är att han svarar ja på båda : )
  Jag har köpt jordade lakan (säg det jag inte har provat...) och jag tror faktiskt det har blivit bättre. Snart är det riktig vår och då får vi se om det har lugnat sig med stötarna.
  Biocidin från BioCare. Vi besökte en dansk näringsexpert och då han hade onyttiga bakterier i magen skrev hon ut vanlig Biocidin samt Biocidin Advance samt Saccharomyces Boulardii. Så det har han ätit länge. Detta hindrar dock inte att han får springmask. Har precis behandlat för tredje ggn på två år. Jobbigt, men han tycks inte störas av det.
  Biocidin är ju grapejuiceextrakt. Har ingen större kunskap om det, jag förlitade mig på experten där. Men det blir dyrt med alla tillskott som hon ordinerade,dock är det mycket dryga varor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, som M gjorde när han ville vara säker på att inte få glasögon. ;) Vi hade en skicklig optiker, som lät honom välja mellan två.

   Jordade lakan, vad är det? Hur ska det funka? Jag tänker att han bara mest behöver jorda sig när han hoppat färdigt.

   Aha spännande. Du får gärna berätta hur det går. Jag är naturligt lite skeptisk till sånt, inte för att jag avfärdar det, men jag vill se bevis i form av studier. Och det är ju för att det blir dyrt i längden att testa allt.

   Radera
  2. Jag kom på en sak. Man kan lösa upp kalktabletter i glassen och blanda i den där glassen. Det påverkar inte smaken. Jag testade eftersom de tröttnat på kalk-tuggisarna. Det gick snabbare när jag krossade tabletterna med mortel.

   Förresten, varför går inte du med i denna facebookgrupp? Eftersom du kan mycket och vill dela med dig. :) Där finns föräldrar som vill lägga om kosten. Jag är där och försöker stötta dem.

   https://www.facebook.com/groups/fantastiskaforaldrarkostgruppen/

   Radera
 11. Har just beställt ett mirakelmedel : )
  Skickar både svensk i amerikansk sida. Kan kanske va´nåt?
  http://www.biomax.nu/produkt/balans/

  http://www.adhdalternative.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Spännande och du får gärna berätta hur det går, om du kommer ihåg. Om du hittar någon studie över detta, så skicka gärna till mig. Jag kan läsa och försöka förstå. Jag jobbar ju som statistiker/programmerare för läkemedelsstudier, så jag kan förstå det hyfsat bra. ;)

   Radera
 12. Jag har kalcium och magnesium i pulverform från Kirkmans så det är inga problem.
  Jordade lakan kan du läsa om här http://blogg.passagen.se/jordad99/entry/fyra_veckor_p%C3%A5_jordningslakan eller googla : )
  Hittar inga studier, men innehållet i kapslarna verkar lovande. Behöver man ngt som lugnar snabbare är det tydligen EasyWay som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, spännande med lakanen. Ja varför inte? Det låter naturligt.

   Men med olika preparat är jag lite försiktig. Var det någon speciell i pulverform. Hade nog behövts här.... Jag hittade inte på sidan.

   Tack för alla tips. :)

   Radera
 13. Intressant med era kommentarer om kost och kosttillskott. Inom snar framtid är jag själv färdigutbildad sensomotorisk reflexpedagog och vi arbetar med barn som har olika inlärningshinder, dysleksi, ADHD, läs- och skrivsvårigheter mm. Detta är ett fantastiskt spännande område och jag rekommenderar er varmt att pröva detta. Dock anser jag att man i dessa fall ska ta hjälp av de som är kunniga inom området för att erhålla ett bra resultat

  SvaraRadera
 14. Såg att det här är ett äldre inlägg men det kanske går bra att skriva här ändå..? Jag hittade din blogg nu när jag googlat kost och adhd osv och herregud vad mkt intressant du skrivit.

  Jag är precis i startgroparna att vilja göra förändring i kosten här hemma, främst för vår sons skull. Har successivt börjat att ersätta gluten och mjölk mot annat och vi undviker socker. Men det är just det här halvdana förändringen min fråga handlar om. För att märka skillnad måste det vara helt strikt uteslutande mjölk, gluten och socker, eller kan man bli hjälp och även känna skillnad om man bara minskat mängden av dessa? Jag har ju märkt att det kostar lite mer att handla dessa specialmjöl hit och dit och kokosolja osv... lägger jag ner pengar i onödan på allt detta om det ändå inte kommer bli bättre för man måste köra helt strikt? Vår son har inte utredd diagnos så gissar att utskrivet läkarintyg till förskolan om ändrad kost kan bli svårt. Är det nån vits med att ändra kosten här hemma men att han äter som de andra barnen på förskolan? Faller allt då?

  Har du någon bra receptbok att tipsa om med denna kost? eller nån blogg med en massa recept?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen! Det går jättebra att svara här, för jag ser alla nya kommentarer. Kul att du tycker det är intressant. :)

   Det måste tyvärr vara strikt för att du ska se effekt, tror jag, men ju mindre av det som belastar desto bättre för kroppen. Jag tycker att du ska se det som en process. Gå med i gruppen ovan så ska vi försöka hjälpa dig med kosten på förskolan. Det är bra att du börjat fasa ut det han inte ska äta och ha lite tålamod med dig själv. Jättebra jobbat tycker jag! Det tog mig lång tid att hitta rätt. Glädj dig åt varje sak du lyckas med.

   Jag gillar själv boken Nytt Bröd och bloggarna under vårt tak och Nillas kitchen. Annars googla på paleo-bloggar. Ibland är det tyvärr lite mycket nötmjöl och honung, så se upp med det.

   Berätta gärna hur det går!

   Radera
 15. Hur gör ni för att få skolan att acceptera glutenfri kost. Min son med lätt autism blir alltmer instängd och tycker allt är jobbigt och tråkigt . Jag vill testa gluten och har symtom på.gluten själv även om jag har negativt blodprov.

  Jag vill så gärna testa glutenfritt men skolan kräver läkarintyg :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Kom med här där vi hjälper varandra,så får du många bra svar och sätt att gå till väga:
   https://www.facebook.com/groups/fantastiskaforaldrarkostgruppen/

   Radera