Translate

tisdag 18 oktober 2011

Familje-tidsschema och matschema

Som jag skrev i mitt förra inlägg, har vi börjat strukturera vardagen mycket bättre. Varje kväll innan en ledig dag, sätter vi oss tillsammans och gör ett tidsschema (på ett ungefär), vad som ska hända nästa dag. För vardagarna har vi två olika "stående" scheman som alltid följs, ett för morgonen och ett för eftermiddag/kväll.

Först kändes detta lite fånigt, men faktum är att det funkar jättebra. Vi behöver inte ha några diskussioner om "vad som ska hända när", när barnen är vakna. Och M kan inte störa vår kommunikation eller lägga sig i vad som ska hända, som han så gärna vill.... Självklart lyssnar vi på honom och planerar sånt som han (och de andra) gillar, men det funkar ju inte att planera när han konstant avbryter oss med gnäll och upprepningar och f a blir otrygg för att han inte vet vad som ska hända.

Och det är tryggt för oss vuxna också. Glömmer vi oss, går vi bara och tittar på tidsschemat. När maken får tid, kommer han göra en whiteboard, med en (fungerande) klocka i mitten, så kan vi skriva schemat där, så alla kan följa med i tiden. Vi kommer alltså skriva/rita "vad som händer när", precis som på Skalmans mat- och sovklocka.

En annan sak som jag upptäckt funkar jättebra, är att jag skriver på en lapp och sätter upp på kylskåpet, vilka de kommande 2-3 måltiderna ska vara. T ex en vardag:

Middag: Kycklingklubbor, potatis i ugnen, tsasiki, tomat, majs, sallad.
Kvällsmat: Nybakt bröd + löskokta ägg

Ovanstående exempel är mat som funkar för alla i familjen. Om jag tänkt laga något som inte passar alla, gör jag ibland olika matförslag till var och en. Den som inte tycker om fisken, kan få gårdagens biff som blev över istället, osv. Perfekt när det är fullt ös här hemma, och maken och jag är i olika delar av huset och/eller om barnen skriker/busar så vi inte kan kommunicera!

Och eftersom maken "ser allt", dvs han är fenomenal på att se alla detaljer, men har svårare att leta upp saker, brukar jag förbereda så långt jag kan. Allt som kan plockas fram i förväg ställer jag fram på bänken. Alltså han kan ju absolut hitta saker, men det tar tid och blir jobbigt för honom när barnen samtidigt drar i honom och vill ha hans uppmärksamhet. Varför inte underlätta lite? Jag får ju fram det mesta på ett litet kick.

6 kommentarer:

  1. Vilka bra ideer! Ska ta upp det här med maken :-) Smart det där med att skriva upp maten. Jag får så många bra tips från din blog :-) Tack!

    SvaraRadera
  2. Jättekul att höra! Det är ju därför jag bloggar, för att dela med mig. :) Återkom gärna om hur det går för er och om du har några tips eller förbättringar på det jag skrivit.

    SvaraRadera
  3. Maken tyckte det lät jättebra :-) Speciellt med matsedeln. Planering och schema underlättar för mig också. Jag hade tidigare en dagschema uppe på ytterdörren med bilder och text över en vanlig skolvardag för V. Med tiderna också. Tog ner den när vi flyttade, men ska uppdatera den till nya vardagen. T ex stod det 30 min spel eller tv efter skolan. Då slapp man konflikten att han ville titta/spela mer. Han visste att det var 30 minuter som gällde.

    SvaraRadera
  4. Härligt! Vilket bra tips! M tjatar alltid om att spela på surfplattan, så vi ska nog införa något liknande. Kanske m h a timstocken.

    SvaraRadera
  5. Hemma utgår vi också ifrån ett matschema och det underlättar mycket! Hur blir det för dina barn om det till exempel inte blir pasta och köttfärssås på måndagen, som det står på schemat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår barn är ännu så små, så vi har ännu inte involverat dem i matschemat. Men jag är rätt säker på att vi hade blivit problem och kanske utbrott från lillebror, om inte "rätt" mat serverades. Vi kan dock oftast distrahera honom med en bra film, och börja mata honom. Sen äter han och tittar på film, utan att tänka mer på det.

      Radera