Translate

onsdag 2 april 2014

Världsautismdagen - lösningsfokus!

Idag är det världsautismdagen. Först och främst så är det kanon att det är fokus på autism. Världen behöver förstå och bemöta de som har autism mycket bättre. Och anpassa sig och visa betydligt mer hänsyn. Samt se de otroliga förmågor som finns inom denna grupp. (Varför tar vi inte tillvara på detta mycket bättre?)

Det är också väldigt viktigt att hitta förbättringar där de har det svårt, så därför tänkte jag idag fokusera på två bloggar, som är väldigt lösningsfokuserade och som fler borde läsa.

1) Unik Familj - Bloggen skrivs av kanske Sveriges duktigaste sjukgymnast för autistiska barn. (?) Den duktigaste jag känner i alla fall. Hon är grymt påläst inom sensomotorik och har egna barn med autism som hon tränar och ser stora framsteg hos. Läs vad hon skriver! Klicka er vidare till bloggen, när ni läst inledningen:

http://www.unikfamilj.se/


2) Ett öga på autism - Bakom bloggen ligger en riktigt intelligent analytisk kemist. Hon är otroligt påläst om visuella svårigheter (referenser finns i bloggen). Och hon funderar på samband, tränar dottern (med autism) på alla möjliga sätt och det ger väldigt bra resultat. Hon ser dessutom själv bara med ett öga. Läs!

https://autismeyes.wordpress.com/


Det som jag själv har gemensamt med de här kvinnorna, är att vi alla lagt om kosten för familjen till och sett fantastiska resultat. Mina killar får gärna vara de underbara, unika individer som de är. Men de ska inte må dåligt.

9 kommentarer:

  1. Hej, Jag har några frågor. Min son är precis utredd och fick diagnosen Autismliknande tillstånd. Den största problematiken är socialt samspel med jämnåriga. Vet du om man kan få hjälp med hur man kan träna detta? Vart vänder man sig nu? En fråga till, vår son har inga problem med sin mage. Tror du ändå att en kostomläggning skulle kunna hjälpa honom med hans problem? Eller talar man bara om kostomläggning i de fall man märker problem med magen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen!
      Ja, man kan få hjälp med den sociala träningen på habiliteringen. Jag skulle vilja rekommendera denna bok, som man kan ha som hjälp till att förstå barnet. Det är en bra utgångspunkt när man ska hjälpa dem med det sociala.
      http://aspergermamma.blogspot.se/2013/10/boktips-vad-betyder-det.html

      Ja, din son skulle absolut kunna vara hjälpt med kosten ändå. Det märks inte alltid på magen att man reagerar på gluten. Glutenet kan ta sig in i kroppen och hjärna utan att skada tarmen så det syns. Det som ni får göra, är att helt enkelt testa. Man måste test länge också, minst ett halvår. Det tog ett halvår innan vi såg effekt på M. Har du sett alla mina inlägg om kosten och att du kan gå med i Fantastiska Föräldrars kostgrupp och få tips och råd om detta?

      Radera
  2. Tack för svar! Om en total omläggning känns mycket, är det då gluten som är mest prioriterat? Framför mjölken? Om vi kontaktar BNK där han utreddes, kan vi då räkna med ett kostintyg, eller vad tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mycket med kostomläggning och jag vet inte om BNK stöttar det, fastän det finns mycket forskning och erfarenhet i Sverige. Du hittar en del bra länkar här:
      http://aspergermamma.blogspot.se/2013/10/lat-alla-som-vill-fa-testa.html

      Det är gluten som verkar ställa till med mest, men det finns barn som reagerar väldigt mycket på mjölken också. Det som barnet helst vill äta, är förmodligen det som det blivit mest beroende av. Vissa barn dricker mjölk hela dagarna. Andra lever på pasta och bröd.

      Om du går med i den här gruppen så får du mycket bättre stöd och råd från flera. Man behöver absolut inte lägg om kosten för att vara med. Det räcker att man är nyfiken och folket är så trevliga så. Alla vet hur svårt det är.
      https://www.facebook.com/groups/fantastiskaforaldrarkostgruppen/

      Radera
  3. Nu är jag mycket frågvis :) Säg ifrån när du fått nog. Angående social träning, ägnar ni er åt detta aktivt på dagarna? Det var ju ett bra tips med boken och att läsa lite tillsammans varje kväll. Men gör ni mer åtgärder? Annars känns det ju som att lek med jämnåriga är den bästa träningen. Men hur kan msn komplettera detta? Hur gör ni? Är så glad att jag "ramlat" över din blogg. Har ju precis börjat min mycket vingliga, förvirrade men ändå hoppfulla resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen! Fråga så mycket du vill. Det är bara trevligt. :)

      Håller med om att lek med jämnåriga är det bästa. Fast då ska helst en vuxen som kan stötta vara inom hörhåll. Vi läser lite i boken de kvällar då det hinns och vi orkar. Annars tar vi allt "on the fly" dvs när situationer uppstår. Vi orkar inte hålla på att träna och göra stora planer. När det blir fel, då förklarar vi varför + hur han ska göra istället. Det är viktigt att verkligen vända på det med ord så han förstår hur man känner. Jag brukar använda hans gosedjurskatter som exempel: "Vad hade du tyckt om dina katter inte svarade när du frågade dem viktiga frågor?" "Det hade varit jättestörigt." brukar han svara och så förstår han.

      Jag tror att man får jobba med den boken i många år och att man framför allt inte kan ta för mycket åt gången. Då blir det helt enkelt för jobbigt för barnet.

      Radera
    2. Förresten, såg du att jag skrev ett nytt blogginlägg om boken igår?

      Radera
  4. Ja, jag såg det senaste inlägget om boken. Ett bra och konkret exempel på hur ni jobbar. Jag tror jag börjar fatta :) Tack!

    Jag håller med om att leken ska vara med en vuxen inom hörhåll. Detta blir dock svårare ju äldre min son blir och dessutom när vi närmar oss sommartid. Grannbarnen drar runt mellan tomterna och han vill hänga med (mycket positivt såklart) men det blir en knepig situation att hänga efter. Ibland "släpper" jag honom, och inte sällan slutar det som ett misslyckande. Därför våndas jag inför sommaren, som andra människor längtar efter.... Det blir så mycket svårare att hjälpa honom då. En till fråga om kosten. Jag har nu läst en del av dina gamla inlägg. Jag har försökt leta runt lite efter lite förslag på frukost, mellanmål osv. Lite konkreta menyer på hur en dag kan se ut. Har du skrivit om det någonstans, eller vet du vart jag kan hitta sådan info?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! Vi ska jobba med med detta. Behövs! Så jag kanske kommer skriva något mer.

      Ja, det förstår jag verkligen att du inte kan hänga på. Inte så coolt att ha en förälder i släptåg.... Kan du göra ett seriesamtal om det som blir fel? Dvs ni ritar en liten serie med streckgubbar, vad folk sa och han sa och varför det gick fel, och hur han hade kunnat göra istället. Så han lär sig av varje misstag.

      Jag är inte så bra på frukost. Jag ger pannkaka, våfflor, ägg, makrillfilé i tomatsås, hamburgare, korv t o m. Ja, det som finns och som barnen äter. Det blir lättare om man tänker: Mat, mat, mat, mat, mat istället för frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmat. Annars finns det en sån fil i gruppen jag nämnde ovan, under filer.

      Radera