Translate

lördag 3 december 2011

Förebygg genom planering

På ADHD-kursen som jag går, har vi gått igenom några olika strategier. En av dem är: Förebygg genom planering. Egentligen är det rätt självklart. Men när man har en tuff vardag och det känns som att man kämpar på djupt vatten med näsan över vattenytan, är det långt ifrån självklart. Man kanske t o m går bakåt med det mesta i livet. Då kan det kännas omöjligt att hinna förbereda och planera. Jag vill ändå slå ett slag för detta. Eftersom man i längden sparar tid och energi. Och jag inser, för att klara detta måste man slå sig fri på något sätt. Hitta lite tid, som egentligen inte finns. Eller så tar med det i små steg. Vi tar det i små steg. Och långsamt förbättras tillvaron och vi får mer tid och energi över.

Här är lite exempel på planering som går snabbt, men som underlättar mycket. Alla dessa saker är egentligen rätt självklara, och vi gör ju ofta detta utan att tänka på det. Men jag vill ändå skriva om det (igen), eftersom det gjort så stor skillnad för oss. Att vi gör detta ännu mer.

1) Gör ett familje-tids-schema för nästa dag. (Se separat inlägg från oktober.) Vi brukar göra ett tillsammans. Fast nu på senare tid är det mest är jag som gör det. Men maken bidrar med förbättringar. Detta har gett större effekt på maken än vad jag hade gissat. Han går ofta och tittar på schemat. Och numera, har han betydligt mer energi och tålamod. Inte visste jag att denna avsaknad av struktur sög musten ur honom! Själv har jag ju schemat i huvudet, eller i alla fall något slags utkast. Men jag tittar också på schemat oftare än vad jag hade trott.

2) Förbered nästa måltid, gärna genom att skriva ner vad det ska bli på schemat. Detta är ju väldigt självklart, men ack så svårt när man är stressad. Då blir det lätt samma mat man bjuder på, och som barnen tröttnar på. (I alla fall mina.) Och så har man en ond cirkel, med gnälliga hungriga barn och trötta föräldrar. Om du inte kan göra något i praktiken, så tänk ut vad det ska bli i huvudet. Kanske medan du sitter i sandlådan med barnen. Kanske finns en burk makrillfilé i skafferiet? Eller finns det frukt till en fruktsallad? Själv så orkar jag numera förbereda 1-2 måltider i huvudet. Det har blivit en rutin. Jag vill poängtera att detta har maken väldigt svårt för. Vi är alla olika, och det är viktigt att man inte känner press att klara detta, om man inte klarar det. Då kan man hellre göra morgondagens matplanering tillsammans på kvällen. Eller överlåta det till sin respektive med gott samvete, och lägga sin energi på det man är bra på. Eller vila upp sig. Just nu är maken i garaget och vilar upp sig. Efter att jag bloggat klart, ska jag förbereda morgondagens nyttiga frukostmuffins, så det går att röra ihop dem snabbt imorgon bitti. (Jag är ofta trött i huvudet när jag vaknar.) 

3) Ha ett "ess i rockärmen" med barnen. F a är det tydligt att lillebror stimmar upp och springer runt och hittar på bus när han är uttråkad. Då gäller det att ha en aktivitet planerad i huvudet. T ex: Kom så pusslar vi bilpusslet/målar med vattenfärg/läser den här sagan (som man valt ut innan)/äter lite melon. Skriv gärna ner en lista med era "ess". Detta har vi kört mycket med idag, och när man gör det går han från busig unge till from som ett litet lamm. Det gäller att orka, men nu när vi gör det, så sparar vi något oerhört på vår energi. För det är ju jobbigt att göra "brandkårsutryckningar" när han häller ut vatten på golvet, målar på möblerna osv osv.

4) Lägg fram alla barnens ytterkläder, gympapåse, läxböcker, frukt osv på kvällen. Det tar inte många minuter, och man slipper leta efter fingervantar medan ungarna skriker ikapp på morgonen. Skriv in det på kvällsschemat! Och har någon/båda svårt att hålla allt i huvudet: Skriv en lista på allt som ska med och sätt upp i hallen. Bocka av det som är kvar på dagis/skola, t ex regnkläder. Glöm inte skriva upp vilka kvällar som gympapåsen ska packas. (Och kanske låta barnet själv packa den?)

3 kommentarer:

  1. Enkelt, men ack så genialiskt. Delar av detta ska vi absolut bli bättre på! Särskilt det här med "esset i rockärmen" = vårt stora problem just nu.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen , man får inte slarva ellr rätta till slarv med ett ess.

    SvaraRadera
  3. Varför inte det? Vilket slarv? Från sig själv eller när barnet slarvar? Jag tycker att man får vara lite förlåtande mot sig själv och tillåta sig det som nöden kräver. Och f a att be barnet om ursäkt när man själv gjort fel.

    SvaraRadera