Translate

fredag 12 april 2013

Släckningsarbete pågår: Var god stör ej!

Jag lyssnade på det här inslaget och där berättar man (på engelska) att kolesterol blivit oskyldigt anklagat att skapa hjärtinfarkt. Kolesterolet är inte orsaken, utan det är där för att laga skadan. Inflammation är den riktiga boven. Att anklaga kolesterol för att skapa åderförkalkning, är lika dumt som att anklaga brandmännen för eldsvådorna, bara för att de oftast råkar vara där när det är en eldsvåda.

Jag kom på att det är precis så för oss NPF-föräldrar, när folk drar slutsatsen att barnen är stökiga enbart för att vi är kassa föräldrar som uppfostrar dem fel. Ni vet, när våra barn har ett sammanbrott (utbrott) på något offentligt ställe och vi bara försöker ta hand om dem och lugna ner dem. Att släcka deras känslomässiga brand. Ja visst, vi är där på "brottsplatsen" och har varit med barnen hela deras liv. Och vi gör en massa saker som känns konstiga för den som tittar på. Men vi släcker faktiskt bränder. Vi skapar dem inte.

Om jag skulle råka stanna vid en eldsvåda och titta på brandmännen, när de försöker släcka elden - inte får jag för mig att jag vet bättre än dem. Inte börjar jag genast leta fel i deras metoder. Jag har varit med på ett antal brandövningar genom åren, så lite erfarenhet har jag allt. Jag har släckt med olika släckare, vatten och brandfilt. Men jag skulle aldrig drömma om att kritisera brandmän under arbete. Självklart vet de bäst. Jag är bara en liten amatör. Varför är det så att vi NPF-föräldrar blir allmänt villebråd i motsvarande situation? Varför anser folk att de har rätt att blänga på oss och säga snäsiga kommentarer, mitt under vårt viktiga släckningsarbete?

Nu menar jag inte att vi NPF-föräldrar är motsvarigheten till brandsoldater och alla NT-föräldrar är amatörer. Jag menar att vi alla är motsvarande brandsoldater till våra egna barn, men med andras barn så är vi bara amatörer.

Visst är det så att NPF är ärftligt så att många föräldrar har egna svårigheter, som kan leda till högre stress när barnet har ett sammanbrott. Men det kan också innebära att föräldern har en extra god förståelse för barnet i det läget. Just för att föräldern funkar likadant. Hur som helst, så kan detta få folk att undra och dra felaktiga slutsatser om orsak och verkan.

Och när det gäller släckningsarbetet, så kan det faktiskt vara olika tekniker som behövs till olika typer av eldsvådor. Man häller inte vatten på olja, t ex. Och pulver förstör all datorutrustning i en byggnad. Det måste man vara medveten om, när man drar igång pulversläckaren. Släckningen är snabb och effektiv, men den ger också stor skada. Det tar lång tid att komma tillbaka till ursprungsläget efteråt, eftersom man måste städa bort allt pulver. Kanske är det smartare och fullt möjligt att välja en annan metod?

Tyvärr är det så att många misstolkar föräldrarnas släckningsmetoder, som orsaken till barnets beteenden. Om man mutar sig ur en svår situation. Eller vägrar att sätta hårt mot hårt och därmed eskalera ett utåtagerande barn. (Det vill man absolut inte, för då tappar man den lilla kontroll man eventuellt har över situationen.) Ja, då tycker folk att man får skylla sig själv. Och förtjänar att få höra det också.

Precis som det är väldigt korkat att kasta sten på brandmän som släcker en eldsvåda, är det lika korkat att kasta menande blickar och fälla nedsättande kommentarer till föräldrar som utför släckningsarbete.

12 kommentarer:

 1. Fantastiskt bra skrivet!!! <3 Det är ju precis så det är! Om man åtminstone kunde slippa alla sneda blickar när man gör DET SOM FUNGERAR för SITT barn - till skillnad mot andras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära du. :) Skulle precis svara dig, efter att jag bloggat av mig. Hoppas du mår lite bättre idag. Jag har inte haft huvudvärk på dagar och bihålorna blir bättre och bättre. :)

   Kram

   Radera
 2. Nu är du inne på mitt ämne! Kolesterolmyten möter jag dagligen och hoppas att den kan rättas till någon gång.
  Kul att det kan översättas på fler problem.
  Det är så sant det du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja suck! Jag försöker förklara för äldre släktingar, att de inte behöver oroa sig över höga kolesterolvärden. Det finns nog fler tillämpningar på detta sätt att tänka, om man tänker efter.

   Radera
 3. Hej,
  Detta var jättebra skrivet och förklarat med brandmännen. Man är bäst brandman till sitt eget barn, och inte alls lika bra på andras, men jag förstår faktiskt inte varför det är så många som inte förstår det, OCH måste säga det högt. S.U.C.K. Alla vi människor, med eller utan npf, är faktiskt unik.

  Skönt att höra att din huvudvärk har lagt sig, för det lät inte alls kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det verkligen. Varför ska alla veta bäst om andras liv? Det är lite patetiskt faktiskt. Det är effektivare om man lägger energin på att lösa sina egna problem. ;) Och alla gör vi faktiskt vårt bästa.

   Tack, ja det var några tuffa dagar faktiskt. Jag är glad att det är över.

   Radera
 4. Säger som alla andra. Fantastiskt bra skrivet!!! Super! Mitt i prick!!! Tänk om alla i vår omgivning kunde i alla fall försöka förstå. Tänk om alla "grannkärringar" "dagisfröknar" "afffärsbiträde" m.m försökte hjälpa till eller avleda i stället för att sucka över hur vidriga vi är som föräldrar. Så känns det i alla fall. Att alla suckar och tänker att vi är vidriga hemska föräldrar som är orsak till allt tok.
  He, he.... Skulle kanske dra ut en kopia på ditt blogginlägg och ge till min goa granntant.
  Kram fina du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket kära du. Du inspirerade mig. :) Du kan ju alltid råka ramla med ett i handen rakt in i hennes brevlåda. Oups! ;)

   Radera
 5. Jag älskar din blogg och blir alltid så glad och stärkt av läsning! Den ingår numera också i resurspersonens studiematerial för mitt barn. TACK för detta inlägg och för alla andra du skriver!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Vad glad jag blev för din kommentar! Den gjorde nog min dag faktiskt. :)

   Det är alltid kul att få ett tack, och ökar absolut på motivationen att skriva fler inlägg. Så tack för återkopplingen och hoppas att ditt barn får det bra.

   Radera