När jag läste ett av Linda Granns blogginlägg, insåg jag att lillebror är mer hjälpt av sin keps, än vad vi fattat tidigare. Han behåller den ofta på inomhus, och blir sur om vi tar den av honom. Inte att vi tvingar den av honom, men vi brukar försöka smyga av den utan att han märker det. Ibland har det funkat, men ofta blir han sur och vill ha tillbaka den. Jag har trott att det varit gammal vana. Att han glömt ta av sig den, och sen inte tyckt om förändringen när den varit borta. Att det handlat om känslan på huvudet. Men det kan ju faktiskt vara så att han störs av ljuset från taklamporna. Det luriga är, att det kan gå dagar då han inte har den, varken inne eller ute. Men det kan säkert
variera mellan dagarna. Vissa dagar är han säkert mer känslig än andra,
och då vill han ha den både inne och ute.
Det är förmodligen dags att lillebror själv får bestämma HELT, om den där kepsen ska vara på eller av. Både hemma och på dagis.
En annan sak som jag tänkt på, är att han börjat klaga på mig om jag pratar med honom, samtidigt som han koncentrerar sig på något. "Vajföj pjatade du? Mamma, du stöjde mej!" säger han och anklagar mig för att ha orsakat att han inte klarade banan i datorspelet. Det är lätt att tänka att han är tramsig och skyller ifrån sig. Att han får skärpa sig. Osv. Men jag vet själv hur det varit, när jag var på väg in i väggen. Då klarade inte jag heller att någon pratade med mig, då jag gjorde något viktigt. Jag blev förvånad själv faktiskt. Och fick be folk att vara tysta. Och maken är likadan. Det handlar om att man inte klarar två processer samtidigt. Att man inte klarar att ta in bilder och ljud samtidigt t ex.
Så detta får vi absolut ta på allvar. Jag är ju van vid att vara tyst, då maken behöver det. Inget konstigt egentligen. Bara att köra samma "tänk" på lillebror.
Och jag läste Tinas senaste inlägg där hon nämner att hennes Mathilda har hörselkåpor på i skolan. Det är dags att lillebror får hörselkåpor i facket på dagis, som han kan använda om det blir för högljutt vid leken. Ibland klagar han nämligen på det och går undan. Det vore ju toppen om han själv kunde lära sig att hämta hörselkåporna, när de kan hjälpa honom. Jag tänker, att de kommer spara på hans energi och minska antalet konflikter med de andra barnen.
Konstigt att jag inte tänkt på det tidigare. M har ju hörselkåpor på facket i skolan. Han använder dem förstås främst vid konserter. Och vi har ju hörselkåpor, som dräller omkring bland allt annat här hemma. Lillebror tar bara på dem när barnen spelar hög musik på elpianot. Men det är ju som sagt hemma. Jaja, som vanligt ingen mening med att klandra sig själv för förspilld tid. Man får skaka det av sig, och tänka att man gör sitt bästa och gå vidare i "den eviga förbättringsprocessen". Behålla den energi man har kvar, och inte förspilla någon på självklander. Behålla fokus och inte irra in på någon destruktiv sidoväg.
Vår familj består av: Äldsta sonen "M" 15 år (född 2004) som har diagnoserna autism och ADHD, "lillebror" 12 år (född 2008) som har diagnosen autism med hyperaktivitet, "lillasyster" 11 år (född 2009) som är neurotypisk, sonen "plutten" 2,5 år (född januari 2018), maken som har en del drag av autism och ADHD samt jag som är mestadels neurotypisk. Jag brukar säga att killarna är aspergare, eftersom de är högfungerande dvs normalbegåvade.
Translate
tisdag 4 september 2012
Lillebror får ha keps och hörselkåpor inomhus
Etiketter:
Annorlunda perception,
Dagis,
Hjälpmedel,
Koncentrationsförmågan,
Skola,
Utbrott
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej du, det är jag som tidigare skrev om min dotter som visade sig ha celiaki och pollenallergi och inte bara autism. Bra artikel den där i Mat&hälsa och det var roligt att få läsa om er. (Nu slutar jag vara bara "Anonym" förresten, det blir för jobbigt i längden, jag läser din blogg rätt ofta.) Min dotter gör faktiskt enorma framsteg och det har inte stannat av heller, blir bara bättre och bättre. Undrar nästan var det kommer att sluta! Kanske utan autism till slut..?
SvaraRaderaMen jag vill gärna tipsa dig om en bok, apropå det här med överkänslig syn/hörsel etc. För ett bra tag sedan gick det upp för mig att det var något fel på min dotters syn - inte så att hon ser dåligt - men något mkt konstigt. Skaffade en bok om synterapi vid autism, och bingo! Alla sorters störningar i andra sinnen kan förekomma om synsinnet är stört på olika vis. Tycker absolut det verkar som om du skulle ha stor nytta av den här boken, Seeing through new eyes av Melvin Kaplan. Den finns på bokus bl.a.: http://www.bokus.com/bok/9781843108009/seeing-through-new-eyes/
Sen finns det en bra artikel med lite annat perspektiv om samma sak av Olga Bogdashina som man kan ladda ner här:
http://www.autismtoday.com/articles/Possible_Visual_Experiences_In_Autism.htm
Min dotter har nu fått visuell terapi i snart ett år (först av mig själv och sedan även på habiliteringen)och det har förbättrat saker och ting nästan lika mkt som glutenfri kost. Har märkt att de som jobbar med autism ofta tror att autistiska barn alltid ser bättre än andra och är så extremt visuellt lagda - men om man är känslig för sinnesintryck är det nästan alltid så att synen också är inblandad på olika vis. Man kan ha ändrad syn utan att se dåligt, och det kan bidra till både hyperaktivitet och störningar i andra sinnen m.m.
Hoppas ni kan ha nytta av detta, ville bara tipsa om en sak som verkligen har hjälpt min dotter!
Hej Sabina!
RaderaTrevligt att du skriver ut ditt namn! :) Och kul att du gillade artikeln. Alltså jag har faktiskt själv funderat på om killarna inte blivit ytterligare bättre sen intervjun till tidningsartikeln. Humöret är betydligt stabilare på båda två och utbrotten betydligt färre. Okej de blir äldre också, men förbättringarna märks nästan varje vecka nu. Lillebror blir mer och mer förståndig. Man kan ju hoppas att de blir bättre och bättre. Ms tics hade gärna fått försvinna helt.
Och tack för superbra tips! Jag ska absolut köpa och läsa boken! Det låter väldigt likt så du har säkert rätt. Och jag ladade hem Olgas artikel. Jag har hennes bok i bokhyllan, oläst, liksom många andra böcker. När ska man hinna och orka läsa allt man vill läsa? Men jag ska absolut prioritera denna bok! Tusen tack! :)
Ja, det var verkligen en bra bok som liksom ändrar hela perspektivet! Hoppas du hinner med den! Jag pressar den på alla som har att göra med min dotter. :)
SvaraRaderaDet är många fler barn som har de här problemen i olika form, inte bara autistiska förresten, läste t.ex. någonstans om en pojke som hade svårt med pussel för att han blev förvirrad av färgerna och formerna... Precis så är min dotter också, och där har jag hittat på några bra knep och metoder och roliga övningar.
Det finns andra barn som har dessa svårigheter fast de inte är autistiska, upplevs som klumpiga, okoordinerade, överaktiva m.m. Tror snart man får skriva en egen bok om det här, för "alla" tror som sagt att de autistiska barnen är så extremt visuella. Och man kan faktiskt göra mycket åt det, bara man kommer på vad det är... :)
Du kan f.ö. googla på visuella perceptionssvårigheter, man hittar rätt mkt bara på det, och på hjälpmedelsinstitutet finns flera bra artiklar att ladda ner om man vill, som www.hi.se/global/.../Barn-med-visuella-perceptionssvarigheter.pdf
www.hi.se/Global/Dokument/Syntes/föräldrars%20erfarenhet.pdf
www.hi.se/.../Barn-med-visuella-perceptionssvarigheter---bedomning...
Man kan också anlita ögonläkare/optometrist om barnet kan samarbeta för sådana tester. Trodde aldrig att min dotter skulle kunna det, men nu undrar jag om hon inte snart kommer att kunna det...
Tusen tack Sabina! Det där du skriver om pussel är exakt så M funkat under alla dessa år. Det står kanske någonstans här i bloggen. Jag ska absolut köpa den där boken, läsa på och sätta LSS-personen på att träna honom i detta. (Vi har ibland svårt att hinna.) Spännande! :)
RaderaJa, tiden är ju ett ständigt bekymmer här också... Men det finns faktiskt en hel del folk som har denna kunskap, så bara de får klart för sig vilka svårigheterna är, så kan man få sådan hjälp även hos t.ex. en psykolog eller arbetsterapeut. Lycka till! :)
SvaraRadera