Nu är jag invald i föräldraföreningen på Ms skola, som styrelseledamot. Det behövdes tydligen sådana, och jag hade bestämt mig för att engagera mig i skolan, så varför inte? Numera klarar maken att ha alla tre barnen själv i 1-2 timmar, innan han kroknar. Så nu kan jag sticka iväg korta stunder.
Jag tänkte att jag skulle använda mig av allt det jag läst på och snappat upp här och där, för att försöka förbättra NPF-tänket på hela skolan. I framtiden kommer jag ha två NPF-barn där, så varför inte börja sätta igång detta viktiga arbeta redan nu, när jag kan och hinner?! Och de där mötena tar inte särskilt lång tid. Ja, eller jag har sagt att jag stannar till klockan åtta senast. Sen måste jag hem och natta barn. Den gränsen måste jag sätta, annars funkar det inte.
Fem möten per termin á 1,5 timme blir bara ca 7,5 timmar per termin. Ungefär en arbetsdag. Jag lägger hellre ner det arbetet nu, än på krissamtal med BUP, skola osv i framtiden. Men vet ju aldrig vad som händer i framtiden, men att engagera sig nu, känns som väl investerad tid. Det är 2 år kvar tills lillebror ska börja skolan, men varför inte börja tänka på hur det kommer bli för honom redan nu?
Skolan har redan kommit en bra bit på väg. Personalen är prestigelös, bryr sig mycket om barnen, vågar tänka om och lära nytt. Ett bra utgångsläge helt enkelt!
Till exempel har man inga håltimmar, eftersom det ofta är då mobbningen sker. Och det är alltid lärarna som byter klassrum, inte eleverna. Det innebär att eleverna kan sitta kvar vid bänkarna i lugn och ro (eller stå upp och skaka om kroppen antar jag) istället för att rusa iväg till något skåp och byta böcker och sen till ett annat klassrum.
Men det finns även mycket som kan bli bättre. Och ibland kan små tips göra stor skillnad. Rektorerna berättade att de första dagen hade samlat alla elever och berättat vilka de i personalen är, med bilder på stor skärm. Ett strålande initiativ. Fast jag är rätt skeptisk till storsamlingar, eftersom de oftast är uttröttande för NPF-barn (och vuxna). Men tydligheten var bra.
"Finns de bilderna att titta på någonstans nu?" frågade jag och tänkte på de tavlor som brukar finnas på BUP med bilder på all personal. Rektorerna tyckte det var en bra idé. Och även att tillägga vilka frågor man kan komma med till varje person. Vad sysslar t ex en kurator med? Och man kan även skriva var varje person finns och när man lättast får tag på dem. Tydlighet, som finns kvar.
Vår familj består av: Äldsta sonen "M" 15 år (född 2004) som har diagnoserna autism och ADHD, "lillebror" 12 år (född 2008) som har diagnosen autism med hyperaktivitet, "lillasyster" 11 år (född 2009) som är neurotypisk, sonen "plutten" 2,5 år (född januari 2018), maken som har en del drag av autism och ADHD samt jag som är mestadels neurotypisk. Jag brukar säga att killarna är aspergare, eftersom de är högfungerande dvs normalbegåvade.
Translate
onsdag 26 september 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Grattis! Jag tror, av ditt engagemang att döma, att de har valt helt rätt.
SvaraRaderaVi letar skola nu så om du (eller någon av läsarna) har något tips så skicka de gärna. Just nu går A i en vanlig sexårsklass men det går inte så bra. Han ligger mest och gråter under bordet och jag kan lova att mitt hjärta gråter med honom. En del av mig vill hålla honom hemma men då missar han det sociala umgänget och det är inte heller bra, eftersomen uttråkad A är i sig också mkt svårt.
Alla (vi, BUP, rektorn, lärarna) tror att han skulle må bättre av en specialskola som är anpassad efter hans behov (en till en-lärande, bildkommunikation, seriesamtal, mild turtagningsträning, tydliga scheman, anpassad kost mm) och vi letar, letar, letar. Idag har jag till och med sjukskrivit mig för att leta.
Vi bor i alla fall i Stockholm men är beredda att flytta om det behövs.
Så mina frågor är:
- Allmänna tips på skolor?
- Vad säger du/ni om Antroposofernas skola i Järna (Mikaelsgården)?
- Är Lunaskolan bra?
- Vad ska man tänka på när man väljer specialskola?
Tack på förhand :)
Tack! :)
RaderaJag kan själv för lite om detta eftersom M går på kommunal skola. Men jag har frågat i ett bra nätverk som jag har. Om du skickar mig din mejladress så kan jag svara där, om det är okej. Jag vill inte skriva några rykten om skolor offentligt här i min blogg. Speciellt inte som jag själv inte känner till dem.
Men det allra bästa tror jag är att åka runt och ta sig tid att titta och prata med personalen. Det hade jag gjort.
Skriv antingen en mejladress här i bloggen (jag kan ta bort den kommentaren sen när jag läst) eller att du skickar ett meddelande till mig i facebook.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera