Translate

onsdag 22 februari 2012

Barnen mår bättre och bättre

Livet här hemma har blivit märkbart bättre på bara 2 månader. Barnen trivs bättre ihop, är lugnare, leker mer koncentrerat och är gladare. Stundtals klarar sig alla tre själva och numera klarar jag att ha dem själv, utan att känna att det blir farligt, eller att någon blir försummad. Det är verkligen stor skillnad. Hoppas det håller i sig....

M har blivit betydligt mer kontaktbar. Från två veckor innan jul, och ända tills nu har han haft en dipp. Gått bakåt i utvecklingen, varit mindre kontaktbar och viftat mer. Vi tror att han kanske fått i sig gluten av misstag, eller något annat som gjort honom sämre, typ glutamat eller något färgämne. Eller så är det p g a infektionen han gått med alltför länge. Nu har han dock förbättrat sig igen. Han har varit totalt kontaktbar senaste dagarna när han varit lite ledig. I morse vände han sig mot lillebror, tittade rakt på honom och pratade med honom. Helt underbart att se. Och idag ska han ha med en kompis hem. De ska leka.

Lillebror har slutat bitas, eller bara försökt vid ett fåtal tillfällen och enbart oss vuxna. Den största anledningen är förmodligen att vi vuxna, hemma och på dagis, har stöttat honom mer i kontakterna med de andra barnen. Han litar på att vi hjälper honom, och har därför slutat försvara sig själv genom att bitas. Det har varit mer anpassad pedagogik för lillebror på dagis. Även små förändringar som siffror och bokstäver på väggen vid hans plats i matrummet, har gjort att han sitter still och äter. Jämnt blodsocker är mycket viktigt för honom.

Lillasysters tal har äntligen kommit igång, för att inte säga exploderat. Från att inte prata nästan alls, eller enstavigt, har hon börjat prata i meningar. Vi föräldrar och dagispersonalen, har följt logopedens råd. Och sen är hennes eksem på benen helt borta.

Vi vet faktiskt inte vad allt detta beror på. Nedan finns olika tänkbara förklaringar (förutom de som står ovan). Jag tror själv att det är lite av varje som påverkar. Vad tror ni?
* Barnen har blivit 2 månader äldre.
* De har blivit av med den långa förkylning de gått omkring med. Och M fick penicillin, som har gjort honom frisk.
* Jag har varit hemma, och har kunnat handla, städa, tvätta osv under dagarna + är mer utvilad och därmed en bättre mamma.
* Vi har slutat äta produkter som innehåller solrosolja, som innehåller för hög halt av omega 6, som konkurrerar med omega 3.
* Vi har börjat med laktosfri mjölk hemma, och totalt sett minskat på barnens mjölkkonsumtion. Ont i magen ger griniga ungar. Ingen tål laktos, sägs det. Och ja, mjölk är nog inget bra livsmedel. (Innehåller tillväxthormoner från gravida kor.)
* Vi har börjat ge barnen mjölksyrebakterier = bra för tarmarna.
* Vi har gått över till garanterat glutenfria havregryn. Dagiskocken har av misstag gett fullkornspasta till lillebror och lillasyster, men rättade till misstaget innan jul. Detta tror jag är största anledningen till att lillebrors hyperaktivitet minskat. T o m dagispersonalen och andra föräldrar har kommenterat att han är lugnare.
* Vi har börjat äta mer fisk och fågel, och mindre rött (hårdsmält) kött.

1 kommentar:

  1. Jag tror att du har mer tid gör barnen gott. Och att ni inte längre är krassliga, kan vara de viktigaste orsakerna. H

    SvaraRadera