Translate

lördag 5 januari 2013

Fortsättning: Ms färgade glasögon

Ikväll så tog jag fram "träden" och glasögonen, för att testa lite. För att försöka lista ut varför det är på detta sätt.

Jag tog på honom glasögonen och satte det gröna trädet framför det blåa glasögonglaset, och det blåa trädet framför det gröna glasögonglaset. Det gjorde jag för att testa om det egentligen är blågrönt som behövs på båda ögonen. Men det blev för mörkt. Han såg ingenting.

Därefter jämförde vi glasögonen med "träden", med blått och grönt som han vill ha det: Grönt på vänster och blått på höger. Han sa att "träden" var lika bra som glasögonen. Egentligen borde glasögonen vara lite bättre, eftersom de också har styrkan +0.75 som han behöver för sin översynthet. Det kan ju även spela roll att nyanserna på träden och glasögonen är lite olika. Det kanske är bättre nyanser på träden, så det totalt sett blir lika?

Jag bad honom byta öga med träden: Blått på vänster och grönt på höger. Det gav inte samma effekt. Nu blev texten suddig.

Jag bad honom även att testa med andra färger. Han har ju redan gjort det tidigare, men det skadar inte att göra om det. Det blev inte bättre, utan var suddigt. Jag bad honom speciellt testa rött och grönt som jag vet finns på 3D-glasögon. Men det beror ju på att de gör 3D-filmer för sådana glasögon, i och för sig. I andra länder använder man rött och blått. Hur det funkar kan ni läsa om här. Det blev i alla fall inte heller bättre.

När han testade rött på vänster och blått på höger, sa han att det blev bättre på det högra ögat. Därefter testade vi när han blundade med vänster öga och hade blått på höger. Och blunda med höger öga och ha grönt på vänster. Men då blev han nog lite trött på själva testningen. Han sa att det var tvunget att  vara båda ögonen i samverkan. Lite motsägelsefullt mot testningen med det blå-röda. Men, men..... Det är ju svårare att läsa med ett öga en två. Det var kanske det som gjorde att han sa; att det tvunget skulle vara båda ögonen?

Vi testade även med enbart blått på båda ögonen, men det var inte heller bra. Och sen grönt på båda ögonen. Han höll fast vid att det ska vara grönt på vänster och blått på höger. Om han var tvungen att välja bara en färg, hade han valt blått på båda. Jag funderar på om det kan ha att göra med att han kanske är högerdominant, dvs ser mest med sitt högra öga. Får testa imorgon....

Jag försäkrade honom om att han ska få precis de glasögon som han vill ha. Ett blått och ett grönt glas, bågar och allt. Är man så duktig att man själv kan berätta för optikern vad man behöver - då ska man få det också. :)

Hos optikern ska vi förmodligen få testa några olika mättnadsgrader (hur mörkt blå och gröna glas han vill ha) och nyanser (olika våglängder). De som finns hos företaget som optikern handlar med. I alla fall, så kan han läsa text som är 3-4 mm hög och rätt tunn, med både glasögonen och "träden". Good enough, tänker jag.


PS. Ska strax svara på alla era kommentarer, som jag ligger lite efter med. :)

12 kommentarer:

 1. Vad spännande! Har aldrig hört om något liknande. Hoppas att det leder till bra saker, det verkar ju lovande med läsningen i ditt föregående inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det verkligen. Jag har aldrig någonsin hört talas om det heller. Detta är nytt för mig. Tur att M är så tydlig med vad han upplever.

   Radera
 2. Ja, jag tror M har haft ganska klart för sig hela tiden, men precis som många andra inte trott att det lönat sig att berätta. Eller inte förstått att andra ser något annat! Och jag funderar på en annan sak också... Undrar om han verkligen är så "ovanlig"...? De där som inte blir hjälpta av de vanliga "Irlen-filtren" etc. - kan de kanske ha en liknande störning som M, men ingen har ju undersökt det, och därför fungerar inte de enfärgade glasen...? Jag minns ju inte hur färger störde mig, men däremot ljus och alltför SKARPA kontraster - svart mot gult "drunknade" ju inte för mig som svart mot vitt, t.ex. - och du säger att M inte såg bättre med konstrasthöjande glas... Kan det vara så att han ser för MYCKET kontraster? Det tror jag nämligen att jag gjorde, och dottern också... plus hennes kusin med dyslexi som jag nämnt innan och som stördes extra av just ett mkt kontrastRIKT mönster. Kan det vara så att M förutom 3D-effekten också MINSKAR kontrasterna på det här viset och därför ser bättre...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så kan det vara, alltihopa. Det kan ju absolut bero på en underdiagnosticering. Jag har aldrig tänkt att man kan se för mycket kontraster, men vet ju att bladdriga mönster stör många. Vad konstigt. Detta tål att tänkas på. M ville inte ha de kontrasthöjande på särskilt länge.

   Idag testade vi dessutom glasögonen till tecknad film. Då sa M att det vita på Kalle Anka blinkar mellan grönt och blått, när han har glasögonen. (Men inte vitt i hemmet.) Han tittade på en bildskärm som ju faktiskt blinkar, så det ligger nåt i det. Det är 60 Hz, men inte kan han se 60 bilder per sekund, eller? Maken säger i och för sig att han kan se en filmruta i filmer. Som i Fight Club när Brad Pitt dyker upp i en ruta i början. Eller när Coca Cola gjorde reklam med en ruta med en flaska i bild. Maken såg båda sakerna. Inte för att han ser all bilder i en film, men han kan se enstaka om de skiljer sig från övriga.

   Vad betyder detta? Jag har ju läst om det i Kaplans bok, men vet inte riktigt om jag fattar vad detta betyder för M och maken.

   Radera
 3. Nej, det här får jag också fundera på ett tag... Menar du att maken ser EN avvikande filmruta när den visas? Sådär instoppad bland resten av bildrutorna trodde jag att "alla" skulle missa en sådan ruta. Minns att jag läste något om hur man skulle kunna "smuggla in" reklambudskap på så vis så att folk inte fattade att de blev manipulerade - de skulle inte hinna uppfatta det medvetet men påverkas omedvetet. Tror jag läste nån bok om sånt en gång i tiden. Men din make ser det alltså medvetet...? Undrar vad han mer ser?

  Som sagt, det här får jag ta och fundera på innan jag kan åstadkomma nån vettig teori...

  Men det kanske är därför också som han blir så trött? Ta hand om dig nu i första hand så löser vi de här mysterierna efter hand! Vi börjar bli rätt duktiga på det nu, tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han påstår det. Precis, det var det som Coca Cola gjorde. Maken såg dock flaskan. Han minns det, för han undrade vad den gjorde där. Alltså han lägger märke till det om det bara är en ruta som sticker ut. Han ser inte alla bilder som visas annars, utan han ser det som en film som rör sig. Men visst kan man undra. M såg hur skimret från min datorskärm pulserade på väggen i sovrummet idag. Jag undrar om det kan ha att göra med, att det var direkt efter rörelseträningen. (Det var det dock inte igår, med glasögonen och Kalle Anka.)

   Tack! Om det är svårt för dig, så ska jag inte grubbla för mycket.... Han säger ju att han ser 1000 bilder i sitt inre, när någon klättrar upp på en stol. Han ser 1000 bildar av hur den som klättrat slår sig. Det hör kanske ihop?

   Ja, hans perception gör honom säkert tröttare. Han hör, ser och luktar allt, utan att kunna solla bort saker.

   Tack! Om vi inte löser det får jag bara fråga på sidan du skickade.

   Radera
  2. Har kollat runt lite, och det verkar inte vara HELT ovanligt att folk kan se enskilda filmrutor sådär som din man, bara rutan ifråga är tillräckligt avvikande. Fast alla kan det inte.

   Funderar ändå på varför färgerna skulle blinka för M sådär om de inte gör det annars - verkar ju som om han då ser omväxlande med ögonen och bilderna inte smälts ihop. Har hört att man ser grön färg allra snabbast och bäst, kan det vara orsaken? Tror att en bra ledtråd vore om du provade vad DU ser med hans glas, eller de där träden. Din syn är väl tämligen "normal"...?

   Radera
  3. Alltså för mig blir det som att titta i ett par grön-röda 3D-glas. Det blir rörigt i huvudet och jag ser grönt och rött på en gång. Jag är närsynt och lite astigmatisk, men provar jag med mina glasögon så blir det så. Inget häftigt händer alls. Och jag kan inte se filmrutor.

   Det kan ju vara nåt sånt med det gröna. Grönt är ju komplementfärgen till rött, och rött kanske stannar kvar för länge = lyser?

   Jag tror att han kan ha växelvist seende på något sätt. Om nu glasögonen gör att en bildskärm som faktiskt blinkar (fast väldigt snabbt), växlar mellan grönt och blått. Han ser inte att den blinkar utan glasögonen. Kan det vara att synen "smälter ihop" bättre på något sätt med glasögonen?

   Radera
 4. Nu har jag upptäckt något riktigt intressant! :) Testade på mig själv med färgade plastbitar, visserligen rött och grönt för jag hittade bara det. Utan glasögon och med mina "vanliga" glasögon händer detsamma som för dig: jag ser båda färgerna, oavsett vilket öga som får vilken färg.

  Sen kom jag att tänka på att jag fick stereosyn häromdan med läsglasögonen i Viewmastern, så jag provade med läsglasögonen och färgerna också. Och DÅ...!! Med rött över höger och grönt över vänster ser jag fortfarande 2 olika färger. Men med GRÖNT ÖVER VÄNSTER OCH RÖTT ÖVER HÖGER smälter allting ihop till en sorts aprikosfärg istället!!! (Du vet, jag ser ju inte tydligt med höger öga, men jag ser ju lite iaf - särskilt med läsglasögonen...) Jag kan tydligen åstadkomma samma effekt som M, på något plan, genom att ha olika färger...

  Nu ska jag se om jag kan hitta fler färger och prova hur det blir när jag tittar på olika saker...

  VAD ska det här betyda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men herregud, vad har vi upptäckt?! Vilken professor ska vi ringa? ;)

   Om du inte får någon effekt, förutom med rött och grönt, då känns det som att tapparna är inblandade på nåt sätt. Ja, jag minns ju att du mest ser med ett öga.

   När jag har rött på vänster och grönt på höger, ser jag växelvis rött och grönt. När jag har grönt på vänster, ser jag mest grönt, men rött i kanten. Detta mot vårt vita bord, men det syns tydligare när jag tittar på datorskärmen för att den lyser.

   Och mellan grönt och blått ser jag växelvis blått och grönt oavsett öga. Samma sak med lila och gult. Jag får för mig, att jag styr det med viljan, när jag koncentrerar mig. Allt med glasögon som korrigerar mina synfel inkl skelningen.

   Det konstiga är att perioden är ca 2 sekunder. Rätt långt, tänker jag. Och att det borde beror på hjärnans tolkning.

   Och jag ser en flimrande röra av färgerna. Ibland känns de blandade fläckvis, men jag får ingen kontinuerlig blandning över hela synfältet. Grönt och rött, finns t ex alltid kvar i vissa punkter.

   Intressant!

   Radera
 5. Ja, det kan man verkligen undra!! :)

  Grönt över vänster och blått över höger smälter också ihop för mig... :) Är det så M har det i glasögonen? Har för mig att du sagt att var högerdominant? Och perfekt syn i övrigt, alltså samma styrka på båda ögonen? Intressant nog är jag ju vänsterdominant, med kraftigt mera syn på det ögat. Helt annorlunda mot honom, alltså. Ändå är det något med grönt på vänster...

  Jag känner igen det du skriver om övriga färgkombinationer. Delvis si, delvis så. Men det måste vara något med grönt på vänster! Jag får bara ett synfält av grönt vänster samt rött eller blått på höger...

  Ska bli extremt spännande att höra hur nästa utprovning går för er hos optikern!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så han har det i glasögonen. Hur ser text ut för dig då?

   Jag vet inte om han är höger eller vänster-dominant. Får testa! Och så får jag be maken testa träden.

   Men jag vet inte om optikern kommer fram till något. hon litar nog bara på det M säger. Vi kommer nog bara välja bågar nästa gång.

   Radera