Translate

torsdag 22 mars 2012

Poängsätta varandras att-göra-listor

Maken och jag pratade i telefon och jag berättade för honom att jag hade fått ett ryck, säkert p g a att Kåvepeninet (mot halsfluss) kickat in, och städat hela nedanvåningen.

Maken: "Du får mejla mig din att-göra-lista."

Jag: "Vad ska du med den till??? Är det inte bättre att jag skickar dig DIN att-göra-lista?" (Skäms för att skriva det, men jo jag har gjort en sån åt honom. Till mitt försvar: Den rör enbart pengar. Samtal han ska ringa, t ex till försäkringsbolag, försäkringskassan osv. Sen har han gjort en till sig själv, med annat.)

Makens svar: "Se om det finns något jag kan göra på den i helgen. Som putsa fönstren." (Han putsade en himla massa fönster helgen som var, och har varit såååå nöjd med det. Jag hatar att putsa fönster och det var på min att-göra-lista tidigare.)

Jag blev väldigt förvånad, men sen så insåg jag att maken kommit på en jättebra idé. Att man tittar igenom varandras att-göra-listor, kanske sätter lite poäng, och så kan man ta uppgifter ifrån varandra. Jag gör ju så automatiskt med honom, med vissa saker. Jag vet ungefär vilka av våra gemensamma göromål som det är bäst att jag gör. Men tvärt om? Det har jag inte tänkt så mycket på. Om diagnos "duktig flicka" hade funnits, så hade jag garanterat fått den. Jag brukar säga att det är min förbannelse. Jag vill helst göra alla mina uppgifter själv och har så svårt att be om hjälp. Inget bra, jag lovar.....

Lite olika sätt man kan göra det på:

Det jobbiga men noggranna sättet:
Gradera alla sysslor med siffror och jämföra. Kanske tillsammans, syssla för syssla, så går det nog snabbast? Gör man det noggrant, kan man se även små skillnader som 5 och 7, dvs man kan göra många små vinster på att byta vem som gör vad.

Det snabba översiktliga sättet
Man tittar igenom varandras listor och ser om det finns något man hittar som har låg poäng hos en själv. 

Det riktigt snabba sättet
Man väljer ut sina egna högpoängare (typ 8,9 och 10), och visar den andre och ser om han/hon har lägre poäng på det.

Lite idéer bara.... Det finns garanterat fler sätt. Vi har inte gjort detta än. Jag funderar fortfarande på hur. Jag tror han blir vimmelkantig om jag visar honom hela min lista. Eller så föreslår jag att vi ska göra i ordning uterummet i helgen, eftersom det betyder mycket för mig. Inte så jobbigt, dvs inte så hög poäng för mig, men stort värde i att det blir klart.

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Min man är nog aspergare, vad vi tror nu, han vill inte heller utredas ;) men här hemma så syns det....och jag känner igen ansvaret som man har, vi har inte ännu kommit på något bra sätt med arbetsfördelningen, men tror verkligen att ditt tips om poängsystem skulle kunna fungera. Vi har varit ihop i 17 år, och nej, de har svårt att lära sig!!
  Jag hoppas verkligen detta löser en del av våra kommunikationsproblem, för de är en hejare på att jobba, om de vet vad de ska göra i detalj, men superjobbigt att hela tiden vara "arbetsledaren" på sånt som de tycker är tråkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för ditt medhåll. Ja, jag känner igen allt det du skriver. Läste du mitt senaste inlägg om trädgårdsgrinden? Ja, alltså ju mera vi kan vara arbetsledare på allt som de inte fixar, desto bättre har man det tillsammans tror jag. Ju mindre dräneras de på energi och vi också, eftersom man lätt ställer orimliga krav. Kan man förlika sig med arbetsledarrollen (oftast), och se till att de får energi till det som de är bra på, har man mycket att vinna, tror jag.

   Lycka till och berätta gärna hur det går! Det vore intressant att få höra! :)

   Radera
 2. Hej,
  Japp, läste ditt inlägg om grinden vilket var toppen tyckte jag och man får en hel del gjort på det sättet.
  Men, när jag är trött och då behöver vila, det är då som vi krockar=bråkar, man orkar inte alltid se efter barnet (vi har 1 barn) medans han "flyger iväg", då har jag varit väldigt tydlig med att jag är trött, och att jag måste få hjälp med barnet. (Vi har en son som var vaken i princip hela nätterna första året). Han har då faktiskt lärt sig, att om han inte lyssnar på det och kommer, utan fortsätter med sitt, så är mitt tålamod verkligen slut, och han får det mycket tuffare med mig. (Läs, jag kan verkligen bli arg, när jag blir arg, så det blir vääääldigt tydligt ;)
  Men som sagt, du har tre barn, så jag ska inte klaga på min lilla, men det är sjukt jobbigt när man inte får sova.

  Pratade med honom om poängsystemet, och han var helt med att vi skulle göra ett försök. Återkommer när vi har kört ett tag.
  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst har jag 3 barn, men de sover bra nu till slut. Jag vet vad sömnbrist gör med en.... Klandra inte dig själv. Kan ni kanske ha ett kodord? Vi säger "rött". Om du säger "Nu är det rött!" så vet han att han MÅSTE ta barnet direkt. Så slipper du bli arg och kommunikationen blir tydligare.

   Spännande! Hör av dig! Du bor inte i Skåne? Jag ska "föreläsa" om poängsystemet den 2/9 i Svedala. Mest lite informellt bara, för att det är kul. Ingen stor sak alls.

   Radera