Translate

onsdag 14 mars 2012

"Jag viiiiiill inte sluta med nåt mer."

Ja, det går inte så bra att få M att vilja sluta med mjölk. Han tycker fortfarande att det är jobbigt att vi tagit bort gluten för honom. Han märker ju inte den långsamma förbättring som har skett sen i somras.

Jag försökte lite försiktigt att introducera idén m h a två sagor, varav den ena när "det lilla blå flygplanet" fick sluta med helikoperbränsle, eftersom de trodde att han var allergisk mot det och gjorde att hans propeller bara ville snurra och snurra. M genomskådade mig på slutet och skrek: "Neeej, jag vill inte sluta med mjölk. Jag viiiiiill inte sluta med nåt mer."

Jag försökte muta honom med nästan vad som helst. Frågade vad han allra helst vill ha och gick med på att han kunde få välja tre nya gosedjurskatter i leksaksaffären, trots att han redan har ca 30 stycken. Men det gick ändå inte hela vägen.

Så vi beslutade att ta det lite lugnt med honom. Att be honom minska på mjölken istället. Hemma lagar vi mjölkfritt utan att han märker någon skillnad, m h a havregrädde och rapsolja. Och i skolan lagar de också mjölkfritt till honom. Hemma väljer han alltid att dricka äppelmust, apelsinjuice eller vatten före mjölk, så det är egentligen bara i skolan som han dricker mjölk.

Hans resurs har fått honom att dricka halva glas mjölk och resten vatten. Och hon erbjuder honom ett kryss på belöningsormen här hemma, om han bara dricker vatten.

Jag har försökt luska ut varför han tvunget vill ha mjölk i skolan, men inte hemma. Det är ju lite konstigt. Är det för att han inte vill sticka ut? Vara som alla andra? Han säger att det är för att mjölken smakar så gott, men jag vet inte om jag tror att det är därför. Igår kom en av pedagogerna med en bra gissning. Han tror att det är rutinen som är viktig för M. "Först går man hit, sen hit" osv. Helt klart något att jobba med, dvs att jobba in en ny rutin.

To be continued....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar