Translate

lördag 26 oktober 2013

Tack för Melatonin!

Tack alla ni som sagt åt mig att vi borde testa melatonin. Verkligen tack! Vi har fått kvällarna tillbaka efter åratal av sena nattningar. Vi har testat i en vecka nu. Barnen somnar klockan 19.00-20.30 alla tre. (Lillasyster helt utan Melatonin.) Sen vaknar de utvilade klockan 6.30-7 och hinner leka en stund tillsammans innan skola och dagis. Jag kan looova att den tiden är mer kvalitativ, än den tiden vi hade när vi försökte natta dem i 2-3 timmar, varje kväll......

Tidigare så hade vi en kamp varje kväll och barnen somnade ofta klockan 22-23. Det höll på att ta knäcken på oss. Barnen var så klart svåra att väcka, så även mornarna blev en kamp med trötta barn. Och inte somnade de tidigare för det, nästa kväll.... Det är tydligt att sönerna har melatoninbrist (som är mycket vanligt hos barn och vuxna med autism/ADHD). Nu, med lite Melatonin så beter de sig som lillasyster. De blir somnar istället för att vara igång ända tills de tuppar av klockan 22-23. Nu funkar nattningsrutinen helt plötligt. Den som vi kämpat så mycket med. Modifierat, rannsakat oss själva, testat nya saker. Inget har fungerat. Inte alls konstigt, för sönerna blev ju inte tillräckligt trötta. Varför ska man gå och lägga sig då, liksom? I förrgår sa lillebror: "Nu vill jag gå och lägga mig." Det har bara hänt enstaka gånger tidigare i hans liv, och senast när han var 2-3 år. Det är ingen tvekan att det är melatoninet som gör skillnaden, för man ser riktig på sönerna att de blir trötta, ca 10-15 minuter efter att de fått det.

Anledningen till att vi inte testat melatonin tidigare, är att barnen sett trötta ut, sönerna kämpat mot sömnen och tröttheten på diverse olika sätt, och att lillebror faktiskt somnat klockan 21 under en period. Så vi har tänkt att vi skulle lösa det med pedagogiska metoder, bättre nattningsrutin, bolltäcke osv. Vi har verkligen testat "allt" och har haft en bra nattningsrutin, men inget har hjälpt. Lillasyster somnar alltid vid klockan 19-20 av sig själv, säger att hon är trött och vill sova. (Om ni inte brorsorna hållt henne vaken med skrik om att de inte vill/kan sova.....) Det borde ju visa att de sena kvällarna inte berott på att vi är kassa föräldrar, med en dålig nattningsrutin..... (Jag orkar inte höra fler tips om levande ljus, en mysig stund, sagoläsning osv, så skriv inget sånt. Tro mig - vi har verkligen testa allt. Utom då möjligtvis levande ljus eftersom de avger partiklar som kan vara skadliga och i värsta fall ge cancer.... Läs även här på sidan 7.)

När tiderna började ändras till det sämre igen och lillebror legat still i sängen i 2-3 timmar, och var vaken till klockan 22-23 igen trots bolltäcke, så bad han oss faktiskt om sömnmedicin: "Jag kan inte somna. Fixa någon medicin som gör att jag somnar." Det får man så klart lyssna på. Inte kul att vara 5,5 år och uppleva att man inte kan somna hur mycket man än försöker. Och sömnbrist är ju skadligt i sig. Vad är då lite melatonin i jämförelse?! Det är ju något kroppseget, som klassas som naturläkemedel i andra länder (USA bland annat).

Det känns nästan lite konstigt. Det blir så tyst och tomt klockan 21. Vi har helt plötsligt tid att få saker gjorda, utan att tulla på nattsömnen. Tack för det! Städa, läsa bok, umgås lite med varandra. Jag tror verkligen att jag kan vänja mig vid det nya livet. :)

Och självklart ska vi fortsätta med bra nattningsrutiner och se exakt vilken dos som funkar. Just nu funkar det med 1/2 ml flytande Melatonin för lillebror och 1 ml för M. Läkaren trodde att lillebror skulle behöva 1-2 ml och M 2-3 ml. De blir trötta inom 10 minuter och somnar inom 30 minuter så jag tror att vi kan ge den lägre dosen.

15 kommentarer:

  1. Vad skönt för er!
    En liten undran bara... Fick ni melatonin direkt? Vi var tvungna att prova Circadin först eftersom det är svårt att få melatonin utan att ha provat annat först. När jag tänker på sonens sömnsvårigheter tycker jag "rent" melatonin borde passa bättre egentligen.
    För tillfället provar vi utan men för nu är klockan 21.30 och sonen ligger och vrider och vänder sig i sängen igen. Får väl se om det funkar utan särskilt länge...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fick flytande Melatonin direkt. Av någon anledning, så krävs ingen licens för det. Be att få det! Obs, det kan ta lite tid att få det eftersom apoteket blandar det själv.

      Radera
    2. Ring apoteket i förväg och be dem beställa, så slipper du gå dit två gånger.

      Radera
  2. Har aldrig hört talas om flytande Melatonin. Är det dyrt? Kanske ska fråga om det. Fick kämpa i nästan ett år för att få rent Melatonin på licens. Tvingades först prova Circadin som var helt verkningslöst för mig. Under tiden beställde jag rent Melatonin från USA, som funkade jättebra och var ungefär 10 gånger billigare, problemet är bara att det numera inte går att beställa till Sverige (inte från den leverantören iaf) eftersom Melatonin inte får säljas fritt här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. Min man hämtade ut det. Det går väl förhoppningsvis under högkostnadsskyddet. Trist att de tvingar på dig Circadin som främst är för att SOVA bra, inte främst SOMNA, som jag förstått saken. Barnen sover bra, men kan inte somna själva. Kan du inte testa en annan leverantör? ;)

      Radera
  3. Jo, håller på och letar ny leverantör för fullt. ;)
    Melatonin går faktiskt på högkostnadsskyddet, till skillnad från Circadin som konstigt nog inte gör det, men det blir ändå rätt dyrt och krångligt med licenser som ska fixas...
    Mitt problem är precis som dina pojkars att SOMNA och det är ju vad Melatonin hjälper till med.
    Skönt att det funkar för er. :) Allt blir så mkt lättare när man hittar något som hjälper.

    SvaraRadera
  4. Hej! Vem kan skriva ut receptet på flytande melatonin för barn? Medicine doktor, barnpsykiater, pedagog?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ledsen du fick vänta lite på svar. Det är läkaren eller psykiatern på HAB som skriver ut Melatonin, men en allmänläkare kan kanske också göra det? Be om Melatonin APL som är flytande och som de inte behöver be om dispens för.

      Radera
  5. Gör läkaren något test för att se om barnet har melatoninbrist?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det gör de inte. De går bara på symptomen. Och det är ju inget farligt att testa. Det går ur kroppen rätt snabbt och är ju något som kroppen själv skapar.

      Radera
  6. Hur får du melatoninet då? Licens?
    Det saknas långtidsstudier på melatonin tillsatt utifrån. Som alla kroppsegna hormoner så kommer den egna produktionen att avta helt efter ett tag.
    Det är en av riskerna. Man vet heller inte hur en dunderdos av direktverkande melatonin gör med den övriga hormon och signalsubstansbalansen i kroppen. Det är lite vanskligt att experimentera med detta på egen hand, speciellt när det gäller barn som utvecklas. Melatonin höjer t.ex. prolaktin och sänker testosteron.
    Vill bara göra folk uppmärksamma om att melatonin har baksidor också och är inget underhormon som ger fantastisk sömn.

    /Läkemedelsstudent och allmän medicinnörd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar och omtanke! :) Jag har sen jag skrev det här inlägget läst på lite och där har jag fått veta lite av det du skriver ovan. Jobbar själv som statistiker med läkemedelsprövningar, så jag vet ju hur bristfälligt det är med långtidsstudier i allmänhet, suck..... Melatoninet får vi på recept och licens behövs inte eftersom den är flytande tror jag. Fråga mig inte varför. Vi har alltså Melatonin APL vilket har gjort att vi kunnat ge så lite vi velat. Vi har hållt oss på så låg dos som möjligt. Sen jag skrev inlägget har vi kunnat ta bort melatoninet för M. Han blev bara seg av det, så det tog längre tid att komma till sängen. Väl i sängen som somnar han oftast relativt fort. Vi jobbar alltså på att få i säng M på andra sätt och det funkar. Lillebror har vi sakta lyckats minska melatoninet för. Just nu så får han 0,2 ml/kväll och vi jobbar på att minska det för att kunna ta bort det helt. Det är svårt att få bort det blåa ljuset på kvällen för han älskar att spela spel, men så fort maken tar sitt förnuft tillfånga ska vi testa f.lux eller liknande app som tar bort det blåa ljuset. Vi har inte kunnat ta bort melatoninen helt. Så svårt då lillebror annars är uppe till midnatt och det är ju inte heller nyttigt eller bra när han ska till skolan dagen efter och vi måste väcka honom klockan 7.30 senast. Men nu på sommaren så får han hellre vara upp lite längre och sen sova med mörkläggningsgardiner. Jag tycker du gör helt rätt som upplyser folk om det här för det är ju viktigt att man själv kan producera melatonin så långt det går, så fortsätt med det! :)
      Mvh
      "Aspergermamma"

      Radera
  7. Självfallet måste melatonin användas med kunskap och stort förnuft - som all annan medicin. Här finns ett problem med att alla - även de med mindre medicinska och vetenskapliga kunskaper - kan föra fram åsikter som enbart bygger på personliga erfarenheter (vilket inte är fel i sig men inte ger vetenskaplig tyngd). Vi borde samordna oss..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är nog att man ofta hör att det är något kroppseget, dvs ofarligt att ta så egentligen ingen medicin. Och att det passerar ut ur kroppen på några timmar. Då tror man att det är ofarligt, men som du skriver så påverkar det kroppen mer än så, för att den blir "lat". Det är den infon vi föräldrar fick av läkaren som skrev ut det. Och han ordinerade en dos på 1-2 ml vilket inte alls behövs. Problemet är nog det här med långtidsstudierna.

      Radera
  8. Har precis blivit ordinerade Melatonin och läser att det kan påverka könsutvecklingen och reproduktionsförmågan. Det har det visats på hos djur står det. Har ni också läst detta?

    SvaraRadera