Translate

måndag 7 oktober 2013

Sigvardstavla - MEMOdayplanner

För ett tag sen fick vi en MEMOdayplanner. Alltså en tavla som kan användas till att göra schema, med hjälp av magneter och/eller genom att skriva direkt på tavlan med en whiteboardpenna. Här kan ni läsa lite om den:

http://www.abilia.se/produkter/produkt.aspx?productgroup=273159&product=299718

Vår ser just nu ut så här, inför morgondagen:


Till vänster är alltså dagen, och till höger natten. Varje kvart under dagen representeras av en lysdiod. Allt eftersom dagen går, så släcks de röda lamporna. Som ni ser på den digitala klockan är kortet taget klockan 20.59. Lamporna för natten är blå. Jättebra påminnelse för en själv, när man fastnar vid datorn sent på kvällen och det lyser blått i köket.... (Som nu.....)

I mitten, lite till höger ser ni sudden. På schemat har vi blandat text med bilder som sitter uppe med magneter. Vi har också magneter med de första bokstäverna i våra namn: "V, A, G, Mi och Ma". Ni ser t ex att "Ma", "V" och "A" ska gå till skola och dagis imorgon.

I rutan längst ner till höger finns vårt lager med bilder över aktiviteter, roliga som "måsten". Man kan givetvis lägga alla bilder i en låda eller ett kuvert, om man tycket det blir för rörigt att ha dem på tavlan. Vi kommer dock börja med dem så här, för att det blir lite som en väljarbricka också. "Vad kan man hitta på för olika saker under en dag?" Barnen ska absolut få vara med och bestämma vissa av aktiviteterna. Det diskuterar vi under våra familjeråd.

Jag tycker det är bra att inte ha bilder för precis varje aktivitet som görs, så det inte blir för många olika saker att hålla i minnet, när barnen ska försöka memorera vad som kommer hända under dagen. En bild för tandborstning är t ex onödig för oss. Barnen vet allihopa att man borstar tänderna när man går och lägger sig. (Men den bilden är säkert bra för många andra barn.)

Om ni är intresserade av att ha en likadan tavla, fråga habiliteringen efter en. För de är dyra att köpa privat, ca 9 tusen. Ens barn måste förstås ha uppnått en viss ålder, för att man ska få (låna) en av barnhabiliteringen. M fyller snart 9 år, och jag blev nekad för 3 år sen, när jag först frågade om den. Lillebror och lillasyster tycker att denna tavla är mycket intressant och tittar nästan mer på den än M, så den är säkert bra för mindre barn också. Det är förmodligen individuellt när man är mogen för den, som med allt annat här i världen.

Läs mer under länken ovan, om ni vill veta mer om tavlans funktioner och möjligheter. Det finns absolut mer saker man kan göra, men som jag inte orkar blogga om.

Annars kan man göra sin egen mat-och-sovklockan, med hjälp av en plexiglasskiva och en urtavla, så här:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/10/mat-och-sov-klocka.html

Jag kan tillägga att vi använder en vanlig månadskalender tillsammans med MEMOdayplannern, för att hålla reda på vilken dag det är. Och för att se skillnad på dagisdagar och helgdagar. Helgdagarna har vi målat gula med en överstrykningspenna i månadskalendern.

2 kommentarer:

 1. Hejsan,
  Vad kostade denna produkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tror att den kostar ca 9 tusen om man köper den privat. Vi fick den dock av barnhabiliteringen. Fråga efter den där! Mvh "Aspergermamma"

   Radera