Translate

lördag 10 augusti 2013

Nya tag med rörelseträningen

Jag har skrivit att vi tidigare använt Harald Blombergs rörelseträning. Vi körde övningar varje kväll och det gick bra. M blev rörligare i kroppen och tyckte om övningarna. Sen körde livet ihop sig och vi fick problem med sena nattningar, min pappa gick bort osv, och jag orkade inte med övningarna fastän jag tror mycket på dem. Det krävs en insats att få M att vilja göra dem NU och inte sen, att få honom göra dem på rätt sätt, inte springa iväg, sluta fjanta osv. Tröskeln var också hög, för att jag fick för mig att vi behövde byta övningar och att jag därför behövde läsa på mer i boken. Men nu är vi på gång igen.

Jag vill påpeka att jag inte delar Haralds negativa syn på ADHD-medicin. Jag vet många vuxna med ADHD som är så nöjda med sin medicin och som vittnar om att den gjort en enorm positiv skillnad i deras liv. Men jag skiljer på Haralds åsikter om medicin och hans forskning och erfarenheter om reflexer och motoriken. Mycket av det som står om kvarstående (men mindre framträdande) spädbarnsreflexer (gripreflexen, mororeflexen o s v) och motoriksvårigheter stämmer med hur M var som liten och hur han fungerar idag. Kusligt väl med detaljer som jag själv glömt. Och det hänger ihop så vackert enligt hans teorier. Ja, jag tror verkligen att Harald & CO har gjort viktiga upptäckter. Synd att inte fler testar, för det är ju inget farligt: 10 minuters övningar om dagen. Och inget dyrt om man (som jag) klarar sig med att läsa hans bok (160 kronor + frakt).

Man kan dessutom testa om reflexerna finns kvar med olika övningar. Peta på olika punkter, röra på kroppsdelar och se hur kroppen reagerar. När jag läser i kapitlet om ADHD, så får jag reda på vilka reflexer som borde finnas kvar hos M enligt teorierna. När jag testar M, så ser jag mycket riktigt att de finns kvar. När jag testar lillasyster (som inte verkar ha ADHD) med samma reflexer, så finns de inte kvar. Hon svarar helt annorlunda, dvs inte alls på testerna.

Det som stämmer på M är främst att han har dålig hållning, dvs är lite kutryggig. Det hänger tydligen ihop med uppmärksamheten, koncentrationen och andningen. Låter kanske flummigt, men stämmer klockrent på M. Speciellt reflexen som finns kvar i ryggen och gör det svårt för honom att sitta på en stol. Och M har även en reflex kvar i fotsulorna som gör det svårt för honom att springa. Jag upptäckte precis att han inte kan hålla balansen om han står på tå. Inte konstigt att han sätter ner foten med ett högt "klamp". Jag tycker ofta att det är jobbigt att lyssna på hans ograciösa runtklampande (men säger aldrig något om det). *Klamp, klamp, klamp, klamp, klamp* ADHDn gör att han springer runt mycket, trots den klumpigare springstilen. Det kan inte vara bra för hans fötter i längden.

Jag har precis läst om de viktiga kapitlen i boken (Rörelser som helar) och har sammanställt ett nytt övningsprogram. Ganska mycket med samma övningar som sist, men med några övningar tillagda och fler varianter. Jag har gjort en egen lista på övningarna i en ordning som ger minimal förflyttning, för det är det som tar tid ("sätt dig upp", "lägg dig på ryggen igen" osv). Och M har också fått lägga till sina egna "specialövningar" som han själv hittat på. :)

Vi har inte gått till någon som kan rörelsträning, utan jag har valt att läsa mig till övningarna helt på egen hand. Det är för att vi bor långt från Stockholm och att vi har svårt att resa ens korta bitar. Men det går rätt bra att läsa sig till hur man ska göra. Även om strukturen i boken kunde vara lite tydligare, så lämnar Harald ut all information man behöver.

Jag tänker mig att det finns några olika sätt att läsa boken:

1) som jag; Läsa alla detaljer kring teorierna, läsa om det man inte förstår osv. För att man vill förstå hur det hänger ihop. Jag misstänker att teorierna kan röra till det i huvudet på en och annan annorlunda fungerande hjärna. Det rör definitivt till sig mitt huvud och jag kommer nog aldrig lära mig allt i den boken. Jag rekommenderas inte att läsa boken på detta sätt, om man hatar att läsa böcker.

2) Man läser främst kapitlen om reflexer som brukar vara aktiva vid ADHD, läs- och skrivsvårigheter och autism. Och ser om symptomen stämmer in på ens barn. Jag tycker att kapitlen gav väldigt god vägledning för M. Därefter går man till kapitlet med reflextester (Appendix 2) och ser vilka reflexer som kan tänkas ligga kvar. Och så börjar man med de övningar i Appendix 1 som rekommenderades enligt testerna.

3) Man går direkt till kapitlet med reflextexter (Appendix 2) och ser vilka reflexer som kan tänkas ligga kvar. Därefter lämpliga övningar (Appendix 1).

4) Man bläddrar direkt till Appendix 1 och börjar göra de 16 övningarna. Man kan ha som grovt mått: De övningar som är svåra, är de som barnet behöver bäst. De som är alldeles för svåra kan vänta lite.

Tanken är att övningsprogrammet ska ta 10 minuter per dag och att övningarna ska göras rätt långsamt och rytmiskt.

Jag hittade på lite roligare namn på övningarna för M. Namnen har anknytningar till katter och det ökar på hans motivation, eftersom katter är ett specialintresse:
"Katten försöker göra kullerbytta"
"Katten försöker krypa"
"Katten tittar på musen (ner) och fågeln (upp), musen och fågeln,...."
"Katten försöker ställa sig på bakbenen"
osv

Jag vill också påpeka att Harald skriver att en gluten- och mjölkfri diet brukar vara nödvändig innan ett barn med autism svarar på övningarna. M har ätit denna diet i 2 år nu, så därför borde övningarna funka. Jag skriver garanterat mer om hur det går, kanske någon gång under hösten. Det ska bli spännande att se om han lyckas lära sig hålla balansen när han står på tå. Och om han kan lära sig springa på ett mera skonsamt sätt.

Jag hittade dessutom 2 övningar som jag själv behöver göra och som eventuellt skulle kunna hjälpa mig med min stela rygg.

En sak som jag dock inte förstår är vilken/vilka reflexer som eventuellt skulle ligga kvar hos lillebror. Han har perfekt motorik, som det ser ut. Till och med bättre än sina jämngamla. Ändå så känner jag mig rätt säker på att han har ADHD, så hyperaktiv som han är. Men allt beror kanske inte på motoriken heller?

19 kommentarer:

  1. Åh vilket bra inlägg!
    Och tack för påminnelsen!
    Jag har också Haralds bok samt "Hjärnvägen till inlärning" av Lars-Eric Berg.
    Har inte läst dem på ett tag men nu ska jag genast göra det :-)
    Vi har också arbetat med övningar under ett par års tid för några år sedan. Då åt hon dock "normalt". Hon hade då inte fått sin Asperger-diagnos ( även uppmärkssamhetsstörning uns) ännu. Gick också hos en rörelsepedagog. L blev mycket bättre, bla med sin huvudvärk. Dock slutade vi igen med övningarna eftersom L hade stort motstånd varje gång, kände att allt var orättvist och till sist orkade vi inte längre. Och sedan har det fallit i glömska men ändå gnagt i bakhuvudet...
    L fyller nu snart 12 och förmodligen är hon inte jättepigg på övningar nu heller men förhoppningsvis kan jag förklara så att hon förstår bättre o stå emot motståndet.
    Hon äter helt glutenfritt sedan ett år tillbaka. Dock äter hon fortfarande vissa mjölkprodukter som medelhavsyoghurt och grädde ibland. Äter inte ägg eller "mjölksubstitut" så det är lite svårt annars. Men jag försöker minska så gott det går.
    L har också dålig hållning, lufsar fram (sätter inte i hälarna) när hon går och är enormt kittlig överallt. Jag vet att hon har flera reflexer aktiva.
    Tack vare dig så ska jag nu läsa på igen och försöka motivera henne! Jag ska nog också försöka göra övningar tillsammans med henne samtidigt så kanske det är lättare att få henne dit.
    Tack för påminnelsen!!!
    Kram Therese S ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh var roligt att du blev inspirerad. Och tack för att du berättade. :) Intressant att du också vet om att flera reflexer är aktiva.

      Vi får hoppas att det blir roligare för henne att göra övningarna när hon äter mera rätt. Kanske en muta (sak, mer datortid, välja middagen osv) kan öka hennes motivation?

      Det är ju också lättare att förklara varför när de blir äldre. För M så räcker det att han kommer få det lättare i skolgymnastiken och att vi ska försöka minska eller få bort den jobbiga känslan i händerna som gör att han viftar.

      Kram!

      Radera
  2. Har du läst om sensomotorik? Unik familj skriver mycket om det http://www.unikfamilj.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett att hon gör det, och läst några inlägg där. Jag tycker hon skriver mycket bra och har tänkt att jag ska läsa hennes blogg från början till slut, när jag väl är klar med Blombergs bok.

      Och jag ska även läsa denna blogg från början till slut, för den är också mycket bra. Jag ska även tänka igenom synterapi för M. Jag tror han har förbättrats med synen av den lilla träning han fått, men jag ska läsa på mer om detta.
      https://autismeyes.wordpress.com/

      Radera
    2. Tack för tipset, hur som helst! Det är ju verkligen en bra kommentar till detta blogginlägg! :) *Lite nyvaken fortfarande*

      Radera
  3. Visst är det intressant..? ;) Vi influeras också, har dock inte lyckats ta mig på kurs. Klarade du dig med boken, kanske jag ska göra ett försök... :D /UnikFamilj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajemän! Klarar jag så klarar du. Sjukgymnast, eller hur? Fixar du lätt, tror jag. Kram

      Radera
  4. Bra inlägg. Och tack för boktipset. Den här sidan av autismträning intresserar mig, jag skall försöka få tag på boken. Sen vet jag inte riktigt hur jag skall få pojken att göra några övningar, att följa instruktioner eller imitera är inte hans starkaste sidor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var så lite. M kan inte heller imitera. Jag får lägga honom på rygg och hjälpa honom med rörelserna genom att ta i honom och flytta kroppsdelar. Och han är inte heller så vass med instruktioner. Det funkar med mycket tålamod från mig. Och efter några gånger så kan han göra dem själv.

      Radera
  5. Hur yttrar sig lillebrors hyperaktivitet då? Ursäkta, jag är lite trött idag så jag kommer inte riktigt ihåg vad du har berättat. Är det "bara" att han hoppar och springer etc. eller har han svårt att avsluta saker också eller göra en sak i taget? Har du funderat på ögonmotoriken i hans fall? Många använder sig av kroppen om ögonrörelserna är lite felaktiga för att kunna utnyttja rörelseparallaxen för avståndsbedömning. Funderar på om det kan vara så för lillebror...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så kan det absolut vara. Det är mest springa och hoppa. Han kan nog koncentrera sig ganska bra och avsluta saker. Inget som jag upplever som ett problem, men han går ju inte i skolan än. Ögonrörelserna har precis ändrats till det bättre, sen vi tog bort mjölken från honom i januari. Vi får mer kontakt med honom nu och han söker självmant ögonkontakt. Så du har säkert rätt!

      Radera
  6. Så roligt att ni gör rytmiska rörelser, det är helt fantastiskt tycker jag. Min son fick diagnosen ADHD för snart två år sedan, efter en traumatisk uppväxt. Han var då 15 år. Bara genom att få diagnosen började han gå till skolan och koncentrera sig bättre, detta en månad innan han fick Concerta som var enda hjälpen enligt läkarna på BUP. Jag är lika anti mediciner som Harald B och de tre månader (enbart skoldagar) min son fick medicinen gjorde mig ännu mer övertygad om att den inte är bra. Han hade både sömn- och ätstörningar och betedde sig robotaktigt. Men i skolan var de nöjda. Jag hittade Haralds bok Rörelser som helar tre månader efter att sonen börjat äta Concerta och jag bokade genast tid hos en rytmisk rörelseinstruktör och det var det bästa jag kunde ha gjort. Sonen var då i mycket dåligt skick och hade bl a inflammation i bukspottskörteln, han kunde ha varit död i dag om vi inte lagt om kosten. Vi har också avgiftat oss och har El-Hindra. I början visste inte jag eller hans pappa om han gjorde rytmiska rörelser, men efter cirka en månad såg vi tydliga framsteg. När fyra månader gått var det ett mirakel. Sonen som inte haft ett enda godkänt betyg på höstterminen i nian och som skolkat i stort sett hela sjuan och åttan, klarade åtta godkända betyg och kom in på gymnasiet. Idag är han i balans, en helt normal tonåring. Känslig definitivt, men något neuropsykiatrisk funktionshinder har han inte och det finns inte heller minsta lilla vetenskapliga bevis för att det existerar. Jag blev så intresserad av det här så jag började i oktober förra året utbilda mig till rytmisk rörelseinstruktör. Startade också eget företag och i januari fick jag nog av jobbet så jag sa upp mig och slutade i april. Det var ett mycket bra beslut och jag har inte ångrat mig en sekund. Jag jobbar som rytmisk rörelsetränare idag (har en kurs kvar att gå), arrangerar kurser och håller föredrag, har en bioresonansapparat som kan kan kolla obalanser/blockeringar/matintoleranser med och säljer kosttillskott, vulkansand och El-Hindra. De rytmiska rörelserna och reflexintegreringarna har gett mitt liv en ny dimension och jag är så tacksam. Du behöver inte åka till Stockholm för att hitta en rytmisk rörelseinstruktör. Förutom de som finns på hemsidan http://www.rytmiskrorelsetraning.se/omoss.html finns jag i Eskilstuna, Nina i Gävle, Anne i Hässleholm, Marie i Norrköping och sedan finns det folk runt om i landet som gått kurser och gärna vill sprida det här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mona!
      Vilken solskenshistoria! Tack för att du delar med dig. Det ska bli spännande att se vad vi får för resultat. Kanske letar jag upp någon i Malmö framöver, för att kolla om vi gjort rätt och för "finputs". Isometriskt tyck låter lockande och lite svårare att utföra själv. Rätt konstigt att detta inte har större spridning i Sverige faktiskt. Det känns ju helt ofarligt att testa.

      Jag känner inte alls till bioresonans, vulkansand och El-Hindra. Finns det några studier eller forskning? Jag jobbar med kliniska prövningar och brukar vilja läsa de studier som finns innan jag testar sånt som är nytt. Inte för att saker och ting behöver vara dåliga för att forskning saknas. Någonstans måste man ju börja. Tänkte om du hade info.

      Ha det gott och lycka till med spridandet! :)

      Radera
  7. Hej!
    Lägger mig i lite : ) Här hittar du info om vulkansand etc.
    http://www.energimedvetenhet.nu/
    Eva Johansson jobbar med Harald B.

    Jag har också "utfört" rytmisk rörelseterapi med hjälp av Eva Petersson i Växjö, på mina söner. Men så kom sommaren... så vi sätter igång igen alldeles strax!

    Vi dricker också Zeoliter (och tar det väldigt lugnt med upptrappningen) och har köpt en elhindra.
    Skadar ju inte att försöka...

    Min son har också en kutande rygg och svårt med finmotoriken, så vi hoppas på fina resultat framöver.
    Men då gäller det att komma igång igen (suck).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tack för länken. :) Har läst lite. När det gäller produkter som vulkansand (och kolloidalt silver), elhindra liknande, så är jag nog förstås rätt svårövertalad. Jag är fysiker i botten och har jobbar med kliniska prövningar, så jag är nog lite tråkig och selektiv med vad jag testar. Men bra att kunna läsa. Jag förstår inte alls funktionen av elhindra faktiskt. Kan inte tänka mig att en liten bricka skulle kunna påverka strålning. Att dricka laddade partiklar och silver som vissa gör, hade jag bara vågat efter att nog ha pratat med en kemist eller biolog som jag litar på. Kanske knappt ens då. Jag tänker mycket på långtidseffekter. Och det gäller förstås även mediciner. Långtidseffekter har man sällan koll på. Lite läskigt. Men jag förstår att folk vill testa. Ibland kan man inte gå och vänta flera år på studier och bevis. Ibland måste man försöka hjälpa sitt barn nu.

      Spännande att höra att din son också har kutande rygg. Berätta väldigt gärna hur det går för er! Vi kanske kan peppa varandra lite? ;)

      Radera
    2. Tack :)

      Eva Johansson var det som jag besökte med min son. Hon är civilingenjör inom kemi. Hon har en son som fyller nio år i oktober. Han har diagnosen autism med lätt utvecklingsstöring, men han har varken autism eller utvecklingsstörning längre. Hon har gett honom zeoliter i drygt två år. I och med detta började han prata och kom ut ur sin "bubbla". Vi är allihop mer eller mindre förgiftade idag. Jag har haft munnen full med amalgam (sanerade i februari) och har generöst delat med mig till mina barn och det var ju en orsak till sonens ADHD. Är du kvicksilverförgiftad är du ofta elöverkänslig också, som både jag och min son är. Jag har mycket kvicksilver kvar fastän jag tagit bort amalgamet och räknar med att det tar flera år innan jag är av med det, men mycket av hjärndimman har lättat redan :) Visst är det bra att vara skeptisk, men har du tänkt på att vi utan tvekan dricker kranvatten som innehåller både tungmetaller och bekämpningsmedel? Använder giftig plast? Kör bilar som spyr ut avgaser? Vad gäller El-Hindra så gjorde den att jag kunde jobba kvar på mitt gamla jobb så länge som jag gjorde. Innan jag fick den led jag av yrsel, hjärtklappning, spännband runt pannan och rodnande kinder när jag satt framför datorn. Alla symptom försvann inom en vecka när jag fick min El-Hindra. Hade inte ens tänkt tanken att mina besvär kunde bero på elöverkänslighet.

      El-Hindra omvandlar fyrkantsvågorna från mobilstrålning till snällare sinusvågor som inte stör våra organ på samma sätt. Thomas Tullholm som har uppfunnit dem jobbade på Ericsson. Han ville att de skulle lägga in El-Hindra i alla mobiler, men det tyckte Ericsson skulle bli för dyrt, Thomas blev obekväm och fick sparken. I Sverige vill inte myndigheterna gå ut och varna för strålningen för "då kan folk bli rädda" och så är det ju inte bra för Ericsson ;)

      Sprakfålen, Eva Petersson har jag gått kurs tillsammans med. Mycket kompetent och mångsidig. Lycka till med sönerna.

      Radera
    3. Hej igen!
      Ja det är onekligen mycket miljögifter och jag tänker på dem och bekymrar mig om dem varje dag. Jag tror på att sönerna har haft svårt att avgifta sig. Teorierna kring tarmarna och kosten stämmer så bra på sönerna, så det låter rimligt. Som väl är, har jag turen att ha världens bästa tänder - inga hål än fastän jag nästan är 40 år, så jag har som väl är inget amalgam. Men jag betvivlar inte alls att det påverkar hos er eller någon annan. Klart att det gör. Det är ju giftigt, så givetvis också i munnen på folk.

      Kranvattnet känns som ett problem, speciellt som det finns många olika vattenfilter. Har inte orkat ta tag i det tyvärr. Vet att jag borde....

      Tack så mycket för förklaringen med El-Hindra. Länka gärna mer info om du har. Har aldrig hört talas om det tidigare. Har Tomas någon hemsida?

      Bästa hälsningar och tack för din kommentar!

      Radera
  8. All förändringar är bra och jag tycker du gör ett kanonjobb med dina söner :) De har absolut valt rätt mamma. Det gäller att ta det i den takt man orkar med. Jag har krantoppfilter och duschfilter från Clearly of Sweden, testat och godkänt av Eva J.

    Thomas har en hemsida, den är dock ganska bedrövlig tyvärr ;) Han håller på uppfinner geting- och fästingjagare, de kanske kommer till sommaren. http://www.lifesaver.se/produkter/

    Med ljus och värme,
    Mona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de fina orden och tack så jättemycket för tipsen Mona! :) Blir sugen på att köpa filter och geting och fästingjagare låter ju mycket spännande. Måste kolla upp. Det skulle vi behöva.
      Tack!

      Radera