Translate

måndag 1 februari 2016

Utvecklingssamtal med lillebror

Jag kom just hem från utvecklingssamtal med lillebror. Sammanfattat:

  • Det funkar bra på det stora hela. Han klarar sig utan resurs, men lite extra hänsyn från klassläraren. Hon anpassar ibland till hans behov som varierar mellan dagarna.
  • Vissa dagar är allt bra. Andra mornar tar det längre tid att komma igång.
  • Han har två kompisar som han gärna är med. Den ena finns i hans klass och den andra i andra klassen. Fast jag tycker alltid att han är med killgänget när jag hämtar och faktiskt har en rätt aktiv roll. De spelar ofta spel och eftersom han är duktig på det brukar han ha en central roll. Han har kompisar men tycker nog mest om de här två killarna som är mest lika honom själv.
  • Han är mycket duktig i matten och får växla mellan matteböckerna från högre årskurser, utifrån behovet för stunden. 
  • Han läser jättebra och skriver även bra. Han vill helst inte skriva små bokstäver, men läraren står på sig och då går det.
  • Han kan det mesta redan på SO:n och NO:n och har lätt för att prata om utan att tänka på att andra barn också vill säga något. Läraren beskriver honom som en mycket intelligent kille. :)
  • Han upplever själv att han inte får arbetsro för att ljuden från de andra barnen stör honom med sina bakgrundsljud. Det har nog med hans autismdrag skulle jag tro, för läraren upplever att klassen knappt kan vara tystare. Hon ska erbjuda honom att gå undan och jobba på eget ställe och vi ska också testa med hörselkåpor och öronproppar.
  • Plötsliga förändringar gillar han inte, men han accepterar dem. Som idag när en hantverkare skulle sätta upp projektorn och ville att alla barnen skulle gå ut ur klassrummet och de fick gå till en lekplats istället för att ha undervisning.
  • Han upplever att det inte alltid finns vuxna han kan prata med. Det beror på att klassläraren ibland är inne och förbereder nästa lektion, istället för att vara rastvakt. Vi löste det genom att han ska gå in till henne och är hon inte där ska han vänta i 5 minuter så brukar hon oftast komma tillbaka. Hon brukar bara vara och kopiera papper eller hämta kaffe.
Sammanfattat kan man säga att han har lite personlighetsdrag åt det autistiska hållet, men att autismen inom honom inte gör honom funktionshindrad i skolan totalt sett. Som klassläraren sa:

"Jag tänker på honom som att 'alla är vi lite olika ibland'".

På den nivån alltså. Skönt! Ni som följt bloggen vet att det inte alltid varit så. Att han hade betydligt mer svårigheter som liten. Jag känner mig helt övertygad om att det är autismdieten (glutenfritt och mjölkfritt) som gjort den största skillnaden. Sen har han så klart haft duktiga pedagoger som utvecklat honom, men själva grunden är dieten.

6 kommentarer:

  1. Hej!

    Vad glad jag blev av att läsa ditt inlägg! Jag har en son som snart är fyra och ett halvt år. Nästa vecka påbörjar han/vi en utredning, och jag är ganska säker på att han kommer att få en autism-diagnos (Asperger) när den är klar. Just nu tänker jag mycket på framtiden och vilka utmaningar vi står inför. Ditt inlägg gav mig lite hopp, kanske kommer min kille fixa skolan och kompisar på ett liknande sätt. Jag håller tummarna för det!

    Vill också tacka för din blogg i stort! Jag har följt den till och från ganska länge (eftersom jag har haft mina misstankar om sonen ett bra tag) och tagit till mig mycket av det som du skrivit om. Min son äter tex nu en helt mjölkfri kost. Redan inom en vecka efter omläggningen märkte jag att han gav en mycket bättre ögonkontakt och blev mer social, och då åt han ändå fortfarande mjölkprodukter på dagis. Magen kom också igång väldigt snabbt, från att ha varit förstoppad väldigt ofta skötte han magen perfekt. Och baserat på effekterna på magen kunde jag få en dietist att skriva intyg till förskolan. Jag skulle vilja testa gluten också, men det är en större omläggning för oss då han älskar pasta :)

    Jag har också testat de motoriska övningar du skrivit om (köpte boken du rekommenderade och valde ut några övningar). Jag tycker att han har fått bättre motorik efter det, speciellt i benen. En lustig sak är att några veckor efter att vi började med övningarna började han ljuda bokstäver och kunde kort därpå läsa sina första ord. Han hade då precis fyllt fyra år. Det är ju inte säkert att det beror på övningarna, han har alltid varit väldigt intresserad av bokstäver och siffror, men tanken slog mig iaf :)

    Hur som helst, tack igen för en bra blogg! Jag hoppas du fortsätter skriva.

    /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!
      Tack för att du återkopplar! Jag blev jätteglad av din kommentar på flera sätt. :)

      Mycket kan hända och din kille är liten. Jag skulle dock rekommendera att ta bort gluten så fort ni orkar. Har ni testat majspasta? Den är rätt lik. Tyvärr så blir barnen lätt beroende av gluten, så därför kan det vara svårt att bryta.

      Som du läst så märkte vi samma med mjölkfri kost. Leta upp Fantastiska Föräldrar Kostgruppen på facebook - där är vi fler som stöttar varandra. Så slipper du kämpa ensam. Vilken bra dietist du hittat!

      Väldigt intressant med info om övningarna. Vi sitter ju ihop, så jag tror absolut att motorikövningarna ger effekt på annat. Lillebror har nästan helt perfekt motorik. Hur som helst så är det inget som skadar honom. :)

      Jag ska nog fortsätta skriva för jag märker nu att jag har saknat det. Det funkar som meditation och bra att ha vissa saker nedskrivna inför framtiden. Tack för peppningen! :) Det gör ju att motivationen att skriva ökar om folk faktiskt läser och har något ut av det.

      Mvh
      Aspergermamma (vet inte varför jag inte kan posta inlägget som inloggad)

      Radera
  2. Tack för bra svar! Vi har prövat majspasta (kallade det för "guldpasta" för att göra det mer spännande, färgen är ju mer gul) vilket gick bra i början men efter ett tag meddelade han att han inte ville ha guldpastan mer. Vid den tidpunkten hade jag ingen ork att ta den kampen så jag sköt gluten-omläggningen på framtiden. Men det kanske är läge för ett nytt försök nu! Som du skriver så upplever jag det som ett beroende, han kan ibland få som "cravings" efter pastan. Jag ska absolut kolla upp FB-gruppen du tipsar om!

    Har också en dialog med sonens läkare på Barnmedicin om ev. glutenintolerans. Detta eftersom hans längdkurva har dalat en del. Vid födseln och fram till 1,5 år låg han stadigt på +1 SD. Därefter dök kurvan och nu ligger han knappt på medel. Både jag och min man är över medellängd. Detta kanske handlar om naturliga variationer, men jag vill ändå diskutera saken med läkaren. Ska skicka in kopior på hans kurvor nu i veckan för bedömning. Har du märkt några avvikelser på dina pojkars kurvor, innan eller efter omläggning av kost?

    Mvh Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, jag skulle rekommendera dig att utesluta celiaki innan du tar bort gluten. Tyvärr är det testet ett trubbigt mått, så du måste ta bort det helt för att veta och gå på symptomen. Man kan vara känslig för gluten fastän celiakitestet är negativt. Be sin läkare kolla upp NCGS (Non Celiac Gluten Sensitivity) på PubMed så kommer senaste forskningen fram speciellt att det faktiskt existerar. Mina killar är långa och jag har inte märkt någon skillnad i längd. Däremot så har de gått upp i muskelmassa när tarmen börjat fungera igen. /Aspergermamma

      Radera
  3. Tack snälla för tipset! Ska be läkaren titta på NCGS om inte glutentestet visar något.
    /Maria

    SvaraRadera
  4. Finns bra glutenfri pasta från Barilla, ser inget annorlunda ut o finns i vanliga mataffärer.

    SvaraRadera