Translate

torsdag 28 april 2011

Tydlighet - lösningen på vår nattningsproblematik

Det är oftast nödvändigt att vara extra tydlig mot barn med autism. Lösningen på vårt nattningsproblem visar hur komplicerat det kan bli när man glömmer att man måste förklara "självklara" saker.

Jag har aldrig någonsin nekat M att komma till mig när han varit ledsen och rädd, speciellt inte nattetid. Tvärt om har någon av eller båda föräldrarna alltid sovit i samma rum som honom, eftersom han varit en orolig själ. För närvarande sover M och maken i var sin säng i samma rum på nedanvåningen medan jag sover med småsyskonen i en stor säng i ett annat rum på ovanvåningen. Emellan de båda sovrummen finns en brant trappa med två grindar, varav den övre är ordentligt förbuntad med buntband på natten, eftersom lillebror kan få upp den annars. Jag vet inte om det är dessa fysiska hinder, som gjort att M inte våga komma till mig mitt i natten eller om det är att vi lagt honom där nere, för att han skulle slippa vakna varje gång syskonen vaknade när de var mindre, som gett honom intrycket att han inte fick sova hos mig.

Det blev i alla fall uppenbart för mig att han behöver mig på natten, när han berättade att han drömmer att ett spöke kommer till skolan nästan varje natt. Då föreslog jag att han antingen skulle krypa in hos sin pappa eller ställa sig nere i trappan och ropa efter mig, så jag kan hjälpa honom upp för trappan så han kan sova hos mig. Han har valt det sistnämnda alla nätter utom en, sen dess. (Maken är extremt svårväckt, medan jag är lättväckt.) Och han får komma till mig även om han inte drömt någon mardröm, och det vet han numera om. Fast så har det ju alltid varit. (Jag sover som bäst när jag har alla mina tre barn i sängen och vet att de också sover gott.) Jag ska nog tänka "tydlighet" lite oftare, med alla barnen!

Och lösningen på vårt nattningsproblem kom i och med att M numera somnar ensam i sovrummet där nere, helt utan protester. Han somnar tryggt, eftersom han vet att han kan komma till mig när han vill under natten. Och vi föräldrar han natta var sin småttning, när M väl ligger i sängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar