Translate

torsdag 14 april 2011

Han kan verkligen inte bajsa i skolan

I morse var vi på ADHD-utredning. Därefter lämnade vi M i skolan (som ligger granne med vårt hus), vi vuxna åt lunch ihop och sen stack maken till jobbet. Jag skulle också sticka till jobbet, men såg regnbyxorna som låg kvar i hallen så jag stack med dem till skolan. Och vilken tur! Jag möttes av en väldigt ledsen M. Han hade precis ätit, så vi testade att gå på toa och dricka lite vatten, men det hjälpte inte. När han är ledsen är det oftast en av följande som behövs: mat, vatten, kissa eller bajsa. Alltså var det bajsa han behövde! Han förnekade detta bestämt, men frågade samtidigt igen och igen hur länge det var kvar till jag skulle hämta honom. Jag såg tydligt "bajsminen" i hans ansikte, så jag gjorde det enda en förälder till ett barn som M kan göra i detta läge - tvinga in honom gråtande på toaletten. För säkerhets skulle tog jag med nödäpplet (som alltid ligger i facket), så det skulle kunna hjälpa till att "putta ut" bajsen.

Väl där inne åt han äpple och klämde och klämde. Han försökte verkligen, men bajsen kom verkligen inte ut. Efter 20 minuter gav vi upp och gick hem istället, så han kunde bajsa i lugn och ro.

Faktorer som gör det nästan omöjligt för honom att bajsa i skolan:

* Ingen barnring. Han måste sitta och hålla sig för att inte ramla ner, samtidigt som han klämmer. Det är ju inte avslappnande för något barn! Det är svårt att bajsa, om man samtidigt kämpar med balansen och koordinationen.

* Ingen pall för fötterna som kan hjälpa honom ytterligare med balansen. Hans fötter hängde i luften, vilket han tycker är obehagligt.

* Han skäms för att han är bajsar och är orolig att hans krystningar och "ploppningar" ska höras ut till de andra barnen.

* Det finns två dörrar till toaletten och en massa ljud kommer in till honom från de andra barnen, när de är i kapprummen. Eftersom han har överkänsliga sinnen, och hör allt extra tydligt, stör det hans koncentration.

* Det hade förmodligen hjälpt honom ifall han fick ha med sig en bok in på toaletten. Det har han alltid hemma och jag tror att det hjälper honom att slappna av. En bok hemifrån hade förmodligen fått honom att slappna av lite extra.

* Hemma får han ofta något att äta, om han försökt bajsa men inte fått ut det. Då kommer ofta hans mage igång. Denna möjlighet har de nog inte tänkt på i skolan.

Jag har alltså en del förbättringsförslag till skolan: Barnring, pall, eventuellt en frukt med sig in, att de fortsätter ge honom en bok när han försöker, att han får gå till en tystare toalett alternativt att de sätter in en stereo så han kan sätta på musik och maskera "bajsljuden" och kompisarnas ljud. Det känns ju GRYMT att min son inte kan bajsa i skolan, och måste vänta med det tills jag hämtar honom. Jag är SÅ glad att jag märkte detta idag. Det råder inga tvivel om att han verkligen försökte sitt allra allra bästa. Han klämde och klämde, men det gick bara inte. Det sitter INTE i hans huvud, som vi tidigare trott. Det är mer än så.

Eftersom han gjorde sitt allra bästa försök, fick han en guldstjärna medan vi sprang hemåt. Det är inte resultatet som räknas, utan att man anstränger sig och försöker även om det är jättesvårt.

10 kommentarer:

 1. "ev pall (om han inte blir retad för den förstås)" Om han blir retad ska inte han ändra på sig, det ska de som retas.

  SvaraRadera
 2. Tack Anonym, du har helt rätt! Du fick in mig på rätt tankar. Vi ska inte låta världen styras av mobbarna - vi ska förändra och utbilda dem! :) Jag tror i och för sig att det är liten risk, för det är som tur är jättesnälla barn i klassen, och toppenpersonal!

  SvaraRadera
 3. Jag vill tillägga att skolpersonalen verkligen bemötte detta på ett perfekt sätt. De kommer tillmötesgå oss på alla punkter. Hans resurs hade en extra pall hemma, som hon skulle ta med idag. Jag tar med barnringen hemifrån, tills de har hunnit beställa en till skolan. Och egen bok fick han med sig idag, liksom en banan som kan hjälpa till att trycka på lite extra om bajsen inte vill komma ut. Och de kommer se till att han får sitta där och prova idag, när det är lugn och ro. (Jag misstänker att han kommer bli nödig direkt efter lunch idag igen.)

  SvaraRadera
 4. Vi har en extraring ni kan få! :) Blå med fiskar på! ;) Säg till om ni vill ha den så ska jag försöka komma över med den i helgen.

  SvaraRadera
 5. Ja, vi tar den gärna, om ni inte behöver den. Skolan ska i och för sig köpa in en, så det funkar att ta med hemifrån så länge. Kram

  SvaraRadera
 6. Jag gråter nästan när jag läser detta. Hämtade min 7-åriga son på fritids idag och han var helt nerbajsad. Vi fick åka hem och duscha. Han har drag av asperger. Känns som vi försökt med allt och inget hjälper...är så rädd att han ska bli mobbad i skolan.

  SvaraRadera
 7. Anonym, vad är problemet, tror du? Självklart vill jag gärna hjälpa dig, att komma på vad ni ska göra. Beskriv hur det brukar gå till när han bajsar ner så, så kan vi kanske tillsammans lista ut vad man kan göra, för att förbättra för honom. Ms problem är just nu att bara hans assistent får torka honom. Han har varit rädd för att bli torkad av någon annan. Det har vi löst med logiska argument. (Assistenten har 1 barn, de andra lärarna 2 barn. Då måste ju de egentligen vara bättre på att torka barn. I alla fall inte sämre.)

  SvaraRadera
 8. Anonym, hör av dig! M bajsar ju i skolan numera. I fredags torkade en annan lärare honom! Så nu funkar det, givetvis med fortsatt stöd enligt ovan. Jag vill så gärna försöka hjälpa er!

  SvaraRadera
 9. jag brukar med vara nerbajsad :)

  SvaraRadera