Translate

tisdag 12 april 2011

Emma har knäckt den sociala koden!

Idag var jag på ett superintressant föredrag. Det var en ung tjej, 25 år, som berättade om hur hennes liv varit och hur det är att leva med Aspergers syndrom. Hon heter Emma Magnusson, och jag är säker på att detta inte är sista gången jag hör henne tala. Hon har nog inte fullt ut förstått det själv, men hon är helt genialisk! Hon har nämligen gjort något så unikt som knäckt den sociala koden! Som hon själv uttryckte det - hon har lärt sig tolka människor på ett mekaniskt sätt. (Jag tror det är samma sätt som jag menar när jag säger att vi tränar M m h a logik.) Hon poängsätter ansiktsuttryck och kroppspråk enligt sitt eget system, och det gör att hon är minst lika bra på att tolka människor som oss neurotypiska. Och hon har dessutom lärt sig hur hon själv ska bete sig, vilka ansiktsuttryck hon ska använda, hur hon ska gestikulera osv. Jag hade aldrig gissat att hon har Asperger, om hon inte hade talat om det...

Jag kunde inte låta bli att prata med henne i pausen och uppmuntra henne att undervisa om detta och skriva en bok! "Jag vill inte pracka på andra mitt", sa hon ödmjukt. Men så är det ju inte! Det är ju som med bildschemat man får från habiliteringen - antingen så använder man det eller så struntar man i det. Det är valfritt!

Detta är ju vad många aspergare skulle behöva: Ett verktyg att lära sig tolka oss andra! Det är en parlör, en nyckel, en översättning osv! Tänk vad fantastiskt! Jag kan inte nog uttrycka hur stort jag tycker detta är! Ett sätt för aspergare att lära sig kommunicera bättre med oss andra! Wow!

Åååå vad jag vill att hon ska skriva en bok, så jag får läsa! Jag kunde inte låta bli att räcka upp handen och fråga publiken, hur många som skulle vara intresserade av att läsa Emmas bok om detta. Majoriteten (uppskattningsvis 80-90%) räckte upp handen och vi var nog minst ca 150 personer i salen. Som förresten hölls i Silviasalen. Silvia som jag också beundrar otroligt mycket. Hon hade kunnat lata sig och haft ett bekvämt liv, men hon förändrar världen eftersom hon kan det.

Gissa vad Emma jobbar med? Hon är socionom, dvs hon jobbar med människor! Det borde vara ett av de svåraste yrken för en aspergare, eller hur?! Man jag är övertygad om att hon är jätteduktig på sitt jobb. Hon jobbar med andra autister. Så ni ser, jag tror att detta bara är början på Emmas karriär. Hon kommer bli stor! Om hon vågar och inser det själv, förstås... Om hon inser att hon, likt Silvia, har ett unikt tillfälle att göra något riktigt riktigt bra! Jag ska nog gå och lyssna på Emma nästa gång hon föreläser, och tjata på henne att börja skriva om hon inte redan kommit igång då...

Emma gav mig dessutom svar på många andra frågor jag haft länge. Det kommer bli fler blogginlägg om vad Emma sa.

2 kommentarer:

  1. Hej syrran!

    Kul att det kändes, vad jag kan tyda från ditt inlägg, väldigt uppfriskande och hjälpsamt. Jag har ju också lyssnat på henne och jag kan inte mer än hålla med dig.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Ja absolut! Många pusselbitar föll på plats, om M, maken och även pappa! Mer om det i kommande inlägg. Det är ju kanon att hon åker runt och föreläser, för att som hon säger: "Ge tillbaka" för allt hon fått.

    SvaraRadera