Translate

fredag 1 april 2011

Hjälpmedel: Talknapp, Bilibo, trampburkar, visselstrån, piggbollar, tärningar

Jag skickade precis iväg en ny beställning till Varsam.se, som har en hel del hjälpmedel. Det är så kul att titta på alla saker de har och fundera ut vilka som skulle passa mina barn. Förutom diverse bollar, fastnade jag för:

1) En talknapp, som egentligen är tänkt för att spela in talmeddelanden till människor med minnesproblem. Perfekt till lillebror, som behöver öva sig på att prata rent och har ett "klick-finger", dvs en finger som klåfingrar på alla knappar som finns. Den verkar enkel att sköta - en knapp, och jag kan se framför mig hur lillebror spelar in olika ord och meningar och sen spelar upp dem för sig själv och lyssnar hur det låter och fnissar förtjust. 75 kronor

2) En tredje Bilibo. Perfekt balansträning som alla barnen gillar! Vi har redan två, men jag tycker att de ska ha var sin, så de kan leka med dem tillsammans. De kostar en slant, 275 kr styck, men äh de är så fina!  Det är en rätt stor skål med två hål i, som man kan ha till allt möjligt: Sitta i och gunga eller snurra runt, lägga saker i, ha på huvudet osv. Den har vunnit ett designpris (har glömt vilket) och jag förstår varför! Och rätt rolig för en mamma att snurra runt i, även om rumpan inte riktigt får plats på ett bekvämt sätt... (Varför har de inte gjort dem i vuxenstorlek också?) Men akta parkettgolvet... Det fastnar lätt skräp under dem, som sedan gör repor.

3) Trampburkar. En mycket enkel och billig leksak, som jag dessutom tror finns i de flesta leksaksaffärer. Eller så kan man göra själv av två burkar och snören. Man vänder burkarna upp-och-ner och fäster snören i dem så barnen kan hålla i dem som två styltor. Perfekt för att öva fotmotoriken. Och kul! Vi har redan ett par och barnen gillar dem. 60 kr/par

4) Visselstrån. Sugrör som kvittrar när man blåser i dem och som dessutom ger olika ljud beroende på hur man blåser i dem. Perfekt till de två minsta som är lite sena med munmotoriken! 25 kronor för tre stycken.

5) Piggbollar och pigghantlar. Jag köpte ursprungligen en pigghantel till M för att testa om den kunde ersätta handviftandet. Det kunde den absolut inte! Men småsyskonen tycker det är skönt när jag rullar den över deras små händer, fötter och övriga delar på kropparna. Och jätteskönt att göra hand-och fotmassage på sig själv, så det blev några stycken eftersom de inte kostade så mycket, ca 50-65 kr styck. Vi har sedan tidigare sådana där massagedjur, och de har M länge föredragit framför vanlig beröring.

6) Stora tärningar i olika färger, bara för att de var så fina och pedagogiska! Barnen kan kasta dem tillsammans och räkna. Jag tror det är bra med stora tärningar, eftersom de då känns mer i hela kroppen när man kastar och räknar. M behöver främst öva motoriken, inte på att räkna, men tärningarna kanske lockar mer till att öva kast än vad bollar gör? 150 kr för 6 stycken eller 100 kronor för en större i olika färger

Titta gärna runt på deras sida och skriv en kommentar med tips om ni hittar något ytterligare! (Jag kan ju ha missat något.) Och använd deras sökfunktion om ni snabbt vill hitta det jag beskrivit ovan.

PS. Jag är inte sponsrad av någon. Den här bloggen tjänar jag inte en krona på (men jag vinner så mycket annat).

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Jag är en kvinna 34 år ha nyss fått min AS diagnos (plus att jag har GAD och panikångest) Hittade din blogg och när jag sökte på Asperger + oxytocin.
  Jag tycket den verkade intressant, och framförallt lär jag mig massor med saker (om varför jag är som jag är, hur jag kan hantera olika situationer och massor med tips om om saker som skulle underlätta min vardag)
  Jag tycker att du verkar vara en toppenmamma!

  Jag bestämde mig för att läsa bloggen från början och idag kom jag till detta inlägget, tack än en gång för att du delar med dig av ditt och din familjs liv!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit och tack för de orden! :) Väldigt smickrande för mig att du känner att du kan lära dig av det jag skriver. Det är ju också tanken - att hjälpa. Både er andra och mig själv genom att jag sitter ner och tänker efter. Skriv väldigt gärna kommentarer om du undrar något, eller har något att lära mig. Du vet, jag kan ju bara förstå till en viss gräns, eftersom jag själv inte har liknande drag. Välkommen till mig blogg som sagt! :)

   Radera