Translate

lördag 30 april 2011

Man tjänar oftast på att vara öppen

Som jag skrev i mitt förra inlägg så anser jag att man oftast tjänar på att vara öppen med sitt barns funktionshinder. Avslutningen på vår konversation är ett bra exempel på att man t o m kan få mycket tillbaka! T o m saker som man inte alls hade en aning om eller förväntade sig! Vi människor har så mycket att lära varandra, om vi bara delar med oss och lyssnar på varandra!

När vi hade pratat lite om M, började hon berätta om sina tvillingar och varför de satt dem i var sin klass. Hon anförtrodde mig att de haft en specialpedagog som tittat på hennes son, eftersom det hade varit lite kämpigt på dagis för honom. Dagispersonalen hade frågat om det var okej att de sökte stöd för att förbättra sig själva och verksamheten, och det hade föräldrarna sagt ja till. (Vilka föräldrar kan säga nej till detta? Bra sagt av dagispersonalen!) Hon sa att det hade känts jobbigt först, men att de som föräldrar också hade fått många tips, vilket de inte hade förväntat sig. Det var nämligen så enkelt att killen hade varit understimulerad, och lösningen var att hitta nya aktiviteter för honom. Specialpedagogen hade först observerat pojken, och sedan kommit med en massa förbättringsförslag på hur dagispersonalen skulle anpassa verksamheten till honom (och inte bara hur pojken skulle anpassa sig till verksamheten).

Mamman insåg inte att hon gav mig ett fantastiskt tips, när hon berättade detta. Och det kunde hon ju inte göra, eftersom hon inte känner lillebror. Hon fick mig att inse, att vi ska försöka göra precis likadant med lillebror! De senaste dagarna har vi sett sambandet att lillebror hittar på bus, så fort han är understimulerad. Stimulerar man honom är han världens snällaste unge som koncentrerar sig, men så fort det blir tråkigt söker han negativ uppmärksamhet, precis som hennes son. Hon lovade att ta reda på namnet på specialpedagogen.

Om ni vill läsa en bra bok för era barn, läs: "Sur, surare, glad" av Ann-Christine Magnusson. En fantastiskt fin liten tänkvärd bok! Först blir en person dåligt behandlad och ledsen. Därefter är hon sur mot någon annan som blir ledsen, och sen sprider det sig till många människor en efter en.... På mitten vänder det och någon är snäll och sen sprider sig det lika mycket! Ur texten: "Alva får ett litet pirr i magen som kittlar och snurrar runt som en liten glad fjäril." Vacker formulering, eller hur?! Och så är det verkligen: Bra och dåliga saker sprider sig! Man bör aktivt välja vad man vill sprida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar