Translate

torsdag 7 april 2011

Övergång mellan intressen: Vindkraftverk --> matte

Jag kom på en ny övergång jag ska försöka med: Från vindkraftverk till matematik! Jag har varit lite försiktig med att "pracka på" honom matte, eftersom jag varit rädd för att avskräcka honom. Men nu är tiden mogen! Han börjar bli mer och mer intresserad av matte. Och jag, som är civilingenjör, drömmer om att få lära honom mer matte! Men som sagt, det måste vara på hans villkor, dvs kul.

Ikväll när vi pratade om hans mattebegåvning, kom jag på att det kan vara en av sakerna som vi gör tillsammans när vi har vår M-mamma-tid. Och återigen, mest för att det är kul! Det ska helt enkelt vara en mysig stund.

Men på sikt gör jag det även för hans självkänsla. Jag är nämligen fast övertygad om att han inte kommer tycka det är lika jobbigt att han har svårigheter, om han även får utveckla sina styrkor. Att han kommer tänka nåt i stil med: "Äh strunt samma att jag inte kan klättra så bra, jag kan matte istället!" Inte för att han ska sluta försöka klättra, men för att han inte ska ta lika hårt på ett misslyckande. Ja, ni förstår säkert...

Så till övergången som jag kom på: Han är ju väldigt intresserad av vindkraftverk och för två veckor sedan hade han turen att träffa en konstruktör som varit med att konstruera ett av de nya vindkraftverken som han älskar att åka och titta på. Jag berättade att alla som konstruerar vindkraftverk måste vara duktiga på matte (sant). Annars bygger de kanske ett vindkraftverk som blir instabilt och rasar. "Så om du är duktig på matte, kan du uppfinna nya vindkraftverk." Det verkar som att han köpte idén. Får se om det kan få honom lite intresserad i alla fall. Tycker han det är tråkigt backar jag naturligtvis och inväntar att han blir intresserad igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar