Translate

lördag 15 december 2012

Utbrott över julgranskulor i fel färg

Idag var inte världens bästa dag. Inte av någon speciell anledning. Nog bara att de senaste dagarnas virussjukdom, vilket inneburit 3 hyfsat friska barn hemma 24-7, har börjat ta ut sin rätt. Och när man börjar bli sliten, så är det lätt att tappa kollen på vem som inte ätit, eller vem som inte druckit och vem som behöver gå på toaletten (men inte förstår det själv). Och då blir det snabbt raskt mycket jobbigare, eftersom barnen mår dåligt och har utbrott om man inte reder upp det.

M hade varit väldigt ”ylig” ett tag på eftermiddagen. Maken tog upp honom till ovanvåningen, för att jag och de små skulle få lite lugn och ro. Maken klarar ylet bättre än jag. De skulle ta fram julgranen, så makens tanke var att M skulle få något kul att tänka på och bli på bättre humör. Det gick helt fel. M hittade julgranskulorna och såg till sin fasa att det knappt fanns några blåa julgranskulor kvar. Blått är Ms favoritfärg och ”någon” hade lekt sönder de blåa julgranskulorna förra året.... Vi har inte hunnit köpa nya.

M bara skrek och skrek. Till slut stod jag inte ut, utan ropade upp (vi brukar försöka att inte skrika genom huset) att M skulle gå in på toa och testa att dricka ett glas vatten och se om humöret blev bättre. Maken höll med. M gick in på toa, men det blev inte bättre. M insisterade på att det var julgranskulorna som gjorde honom arg. 

M kom ner och började ylandes måla blått på ett vitt papper, för att tejpa över det på en kula. Tyvärr hade vi inga blå papper. De var också slut, av någon anledning…. Han blaskade på mycket vatten och blå vattenfärg. Så mycket vatten att pappret sprack. Då ylade han ännu mer. Ville ha tejp att tejpa det blöta pappret med. När jag sa att det inte finns tejp som klarar blött papper ylade han bara mer. Han fick gå undan och lugna sig och vänta på att pappret skulle torka, och det var lugnt ett litet tag.

Kort därefter skulle vi äta kvällsmat. M satt bara och skrek om allt möjligt. Då tog jag in honom till sovrummet, där vi har relativt lite saker framme. Det är tanken: Få intryck som stör. Han fick lägga sig på sängen och känna efter om det var något mer som var problemet, än kulorna. Han kände nästan direkt att han var jättetörstig. Han erkände att han inte hade druckit, när han var inne på toa. Han hade gått in och kissat, men maken hade missat att kolla så att han drack. Maken var nog upptagen med att rätta till julgranen - en plastgran eftersom jag är allergiker.

M lugnade sig när han hade fått ett glas vatten, och kom ut till oss andra och åt kvällsmat. Jag ritade upp följande enkla skiss, för att förklara för M vad hans ilska består av (cirkeln) och varför han måste göra som jag säger, när jag säger åt honom att dricka vatten. ’I bilden så ser man  en blå julgranskula till vänster och ett dricksglas till höger. Det som gör honom rasande är två saker och han kan enkelt ta bort den ena genom att dricka. Då går han från att vara rasande (överst) till halvt rasande (underst). Okej, nu tror jag mera på att törsten till 90% är det som gör honom rasande, men det går inte M med på, så därför har jag ritat att det är hälften-hälften. Huvudsaken är att han dricker och blir glad efteråt. Det blir han oftast. Så också ikväll. Det känns bara så trist att han var arg och mådde dåligt, och fick hela familjen att må dåligt, i minst 1 timme bara över ett glas vatten.

5 kommentarer:

 1. Jag kan tillägga att det blev blå julgranskulor till slut. M var med i affären och handlade dem. :)

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag har nyligen hittat till din blogg. Jag har två grabbar med en del problem. Inte några diagnoser (än).
  Lånade din tidslinje och fick "kontakt" för en gångs skull. Dem kunde se anledningen till att välja "en trevligare dag"
  Min minsta kille som snart blir 5 år. Har många raseriutbrott och allt ska ske på hans vis. Annars är det kört. Jag blev lite nyfiken när du skrev om törst. Är det något som är speciellt med asperberbarn? Hur kom ni på att det var en orsak till raseriutbrott? Hur fick ni barnet att "köpa ideen" att prova att dricka vatten?
  Anledningen till att jag frågar är att min pojk alltid har druckit MASSOR med vatten, sjukvården har till och med tagit prover för dem var rädda att det var diabetes men ínget fel. Hoppas att du orkade läsa och att du orkar svara. Hälsningar Orolig mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att tidlinjen funkade! Det underlättar för dem att få en överblick.

   Ojdå, så mycket vatten dricker inte mina killar. Jag tänker att detta är något annat. Som påminner om då jag slutade amma på natten och barnen fortsatte använda vatten som "tutte". Kan det ha med trygghet att göra? Att han distraherar sig själv med det? Berätta gärna mer om det, med exempel, för jag är inte säker på att jag förstår.

   Radera
 3. Tack för ditt snabba svar. Det är nog bara så att han ÄLSKAR vatten =). Har inte tänkt på det något speciellt tidigare. Men när jag läste ditt inlägg var jag tvungen att fråga om det var ett samband.

  Vet du om ett barn med Asperger kan behärska sig på dagis eller andra ställen men ha alla fixa ideer och knasigheter på hemmaplan?

  Min minsta behärskar sig nämligen på dagis och därför får jag höra att det är nog inget fel. Hemma har han massa fixa ideer och allt måste ske på hans vis. Vi har fått vardagen att bli en smula bättre genom att behandla honom som "autonoma barn". Fick en artikel från en barnpsykolog, artikeln heter något om "ella 3,5 får ständiga utbrott" skrive av Jesper Juul.

  Men vad säger du, kan han ha asperger fast han kan behärska sina ideer på dagis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!
   Du har väl kollat upp så han inte har diabetes? Ett symptom på diabetes är enorm törst. Jag föreslår att du gör det för säkerhets skull, för det är inte bra att gå med det obehandlat. De ser det på blodsockret.

   Ja, det är mycket vanligt med barn som håller ihop sig på skola/dagis, och sen får utbrott när de kommer hem. Då är energin slut och de orkar inte låtsas mer. Ta detta på allvar! Det låter som Asperger för mig.

   Alltså jag gillar Jesper Juuls idéer jättemycket, men jag är osäker på hur mycket han kan om NPF. Jag föreslår att du plockar upp en bok skriven av någon annan t ex Tony Attwood som kan autism. Men bra att ni fått det bättre.

   Fråga absolut igen, om det är nåt!

   Radera