Translate

måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!

Jag vill passa på att önskar er allihopa ett gott nytt år! :) Tack för året som varit! Tack för att ni har läst och kommenterat! Det betyder mycket för mig, och jag ser varendaste lilla klick på bloggen (men inte vem som läser). Det stärker mig. Får mig att fokusera på att förbättra för familjen och dela med mig av det här. Mina varmaste tack till er alla! :)

Nästa år kommer jag:
 • fortsätta med Ms rörelseträning.
 • läsa på om synen och försöka ge M synterapi, eftersom jag vet att han har problem med 3D-seendet.
 • försöka hitta fler mjölk- och glutenfria maträtter, som hela familjen äter.
 • läsa på "vanlig" litteratur om NPF. Jag har ett antal böcker i bokhyllan som väntar på att läsas....
 • börja jobba halvtid. (Och det är nog tur att det bara är halvtid, med tanke på ovanstående....)
 • naturligtvis fortsätta att blogga som tidigare.
I år ska vi fira nyårsafton här hemma. Vi har inte snackat ihop oss med någon, så vi hade ändå ingen fest inplanerad. Vi har inte orkat ta tag i det, eftersom maken haft så ont i bröstkorgen hela hösten. (Men han är lite bättre nu!) Men nog lika bra det, för nu är vi dunderförkylda. Och ärligt, tycker jag att det är rätt jobbigt att åka bort och ha barnen uppe sent, alternativt natta dem borta och sen slita upp dem, när man ska åka hem.

Nästa år får vi nog börja bjuda hit folk. Jag inser att det inte är helt lätt att bjuda vår familj på mat.... Gluten-, mjölk- och sockerfri nyårsmeny - hur fixar man det? Klart det går, men detta är nog svårt för de flesta som inte är vana. I midsomras var vi bortbjudna, och värdparet hade fixat det jättefint med gluten-och mjölkfria alternativ. Men det kan man nog inte räkna med att alla fixar. Då är det enklare att bjuda hem folk, så slipper man dessutom att slita upp barnen mitt i natten. Men när vi är redo och orkar.....

Gott Nytt År, som sagt!

18 kommentarer:

 1. Gott nytt år! Ser fram mot nästa år. Vår meny består an mjölk å glutenfri kost. Däremot har vi socker i efterrätten. Hörde att de sålde ekologiska julgranar i Göteborg. :D Låter väl underbart! :) Ekologiska granar... Ha ha! Ha en härlig kväll! Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra!

   Ja, ekologiska granar, vilken blåsning. Vad har de gjort med dem? Julgranar besprutas hår, har jag hört. ;)

   Tack för skrattet!
   Kram

   Radera
 2. Gott nytt år!! och tack för att du orkar skriva, det har varit intressant att läsa.

  Funderade över din mans smärta i bröstkorgen, man kan få diffusa konstiga symtom när man har magsår, eller sår lite längre ner i tarmen. Han kanske har det? Även halsbränna kan ge liknande symptom, jag har aldrig halsbränna, så att det känns, men när de gick ner med en kamera så såg de att jag var irriterad i matstrupen, och kommer syran för högt upp så kan det även påverka lungorna. Och de senaste årens forskning har visat att man kan ha sura uppstötningar utan att faktiskt känna det (Enligt specialistläkaren på Öron, näsa hals). Hur som hellst, omprazol har tagit bort alla konstiga symptom som jag har haft, ont i bröstet, hjärtklappning, illamående, uppsvullnad känsla över magen, allt försvann! (Jag fick det på recept, men det finns även receptfritt). (När jag gjorde en annan undersökening för något år sedan så hade jag inte magsår men det visade sig att den undersökningen är bara en "ögonblicksbild" så man kan ha magsår både före och efter undersökningen, utan att det för den skull ha visat sig på undersökningen). Viktigast är att din man är undersökt hyffsat innan ni köper omprasol, men känner ni att det mesta är kollat så kan omprasol hjälpa. (Annars så får hans mission för i år bli att ta sig till läkaren och bli undersökt, ordentligt med kameror, och framför allt, inte ge sig)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket Linda! Tack för din omtanke.

   Vi har tänkt på det här med magsyra. Han har ju astma också, och det kan höra ihop. Han har blivit lite bättre av omeprasol, men samtidigt så visade kapselskopin inte på något. Inte heller gastroskopin. Mycket konstigt. Jag har ändå undrat om det kan vara övre magmunnen som "spökar" på något sätt. Vet du? Supertacksam för att du engagerar dig!

   Han har blivit lite bättre sen han började dricka mer vatten. Huggen har varit borta i några dagar, men har haft några hugg idag. I bröstet och konstigt nog i en finger.

   Tack! :)

   Radera
  2. Hej, japp, jag känner igen att jag får som stötar på andra delar av kroppen, när jag har ont i bröstet.

   Det jag vet om magmunsproblem är att symptomen blir värre om man ligger ner på rygg, så blir man bättre när man sätter sig upp så kan det vara magmunnen som inte sluter tätt, min svärmor har problem med magmunnen, men tyvärr har inte hon hittat något läkemedel som hjälper henne, tyvärr. Hon känner dock att hon blir bättre med en laktosfri kost, och vill man äta vanliga mjölkprodukter så finns det läkemedel med laktas (tror jag det heter) som hon äter vid måltiderna, funkar också, men inte lika bra som att utesluta produkterna. (men det har ni ju redan gjort), andra problem som hör ihop med det är hosta, heshet, eftersom magsyran går upp i strupen och irriterar stämbanden, vilket leder till rethosta.

   Jag tycker personligen att han ska äta omeprasol om han känner att han blir bättre, jag har gjort alla möjliga undersökningar, men som egentligen inte har visat något, fastän jag har haft problem och ont, men läkemedlet har hjälpt mig. (men som sagt, läkemedlet kan också dölja allvarliga sjukdomar så därför är det viktigt att han är ordentligt undersökt.)

   Kram :)

   Radera
  3. Tack så mycket! Nu ska jag svara. Har inte glömt - har gått och funderat på detta.

   Det du skriver stämmer verkligen bra, men han säger att han testat omeprasol, men inte fått någon förbättring. Och gastroskopin och kapselskopin visade att allt ser normalt ut, övre magmunnen med. Jag har annars varit skum på just övre magmunnen, för det har varit där han haft ont, tror jag. Kan det vara problem fastän det ser bra ut på dessa undersökningar?

   Han har även astma och får alltid en förfärlig hosta varje gång han blir förkyld.

   Han har dock varit lite bättre på sistone, när han druckit mer vatten. Ibland så tror vi att stress bidrar till att utlösa symptomen. Men inte alltid. Det kan komma mitt i natten, när han ligger och sover. Det har hänt att han vaknat av detta.

   Tipsa gärna igen! Läkarna vet fortfarande inte, och han är helt utan stöd just nu. Läkaren skulle ringa innan jul, och hon har naturligtvis inte ringt än. De har nog ingen plan för honom i nuläget.

   Kram :)

   Radera
  4. Se förresten gärna svaret till Mea nedan. Vet du om man kan se om magmunnen krampar på gastroskopi och kapselskopi, om den inte krampar när man tittar/fotar?

   Radera
  5. Oj, vad jobbigt för honom. Nej, jag vet inte hur man ser krampande magmun, tyvärr.

   Däremot känner jag igen symptomen med en arbetskamrat som jag har, och hon tror att det kommer när hon är stressad, och hon blir väldigt trött efter anfallen. (men jag tror inte att det är stress, låter mer än konstigt tycker jag, men de har inte hittat något medicinskt på henne ännu heller. Däremot är jag av den tron att man kan bli känsligare mot stress när man har någon form av sjukdom i kroppen).
   Hoppas att han får en lösning på det.

   Radera
  6. Tack! Jag tror som du. Att stress inte är grundorsaken men att den gör en känsligare. Eller så kan det vara smärtan som gör en stressad? Är man orolig, blir man stressad och då motstår man stress i miljön sämre.

   Maken är konstant trött. Sover på tok för mycket. Det måste nästan höra ihop. Tack för att du skrev det. Då ska jag inte vara så gnällig när han kommer upp klockan 12, fastän han somnade i tid.....

   Radera
  7. Ja, hon sover också väldigt många timmar som sagt, så det låter inte konstigt att han också gör det.

   Jag önskar att han fick göra en magnetundersökning, eller liknande, så att det inte ligger någon läskig knöl o spökar. Det är alltid bättre att utesluta, så blir man mindre orolig.

   Kram

   Radera
  8. Han har gjort en MR av ryggen och en datortomografi (skiktröntgen) av buken. Båda var helt utan fynd. Jag undrar nästan om de kollat på rätt person med den senare..... Kanske blandat ihop resultaten? Rätt konstigt, eller hur? Han och jag och flera läkare känner ju att han har en knöl under revbenskanten. Den måste sitta i något som inte syns.

   Radera
  9. Hej igen,
   Om ni och läkaren känner en knöl, så behöver han undersökas närmare och tyvärr läkare gör fel. En sån pass stor sak som känns vid känning, ska synas på röntgen, begär en ny undersökning, vid just det stället ni har knölen. Ni ska i vart fall inte ge er förrän ni har fått ett tillräckligt bra svar på vad det är ni känner vid revbenet. Vissa saker kan de även se med hjälp av en ultraljudsundersökning. Min erfarenhet är att man inte ska ge sig, ibland så fastnar läkarna på ett spår så då behöver man diskutera med dem igen för att de ska ta ett annat spår så att säga. (Undrar om han även tagit cancermarkör för bukspottskörteln? En så kallad S-markör (blodprov)?)
   Ibland får man till och med byta läkare för en andra bedömning.
   Lycka till!

   Radera
  10. Tack! Superbra! Ja, du har så rätt. De får titta igen på knölen! Har ingen aning om S-markör. Ska fråga honom om han vet det.

   Vad du vet mycket! Tack för att du delar!

   Radera
  11. Tack själv, o lycka till!
   Jag har själv fått tagit ett sådant prov (för att jag hade konstiga symptom, jag har överrepresentation av cancer i min släkt), så säger Läkaren att det inte finns, så får de titta igen.

   Radera
 3. Min man har problem med att magmunnen krampar. En gång åkte vi till akuten. Vårdcentralen skickade honom vidare för de va rädda att det va hjärtat. Krampen kommer tydligen vid stress. Efter krampanfallet är han vimmelkantig å trött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se svar till Linda ovan. Maken har varit på akuten 4 gånger för detta. Senast skakade han jätteobehagligt och yrade, så han fick åka ambulans faktiskt. Maken är kontant trött, så jag vet inte om han blir extra trött av huggen. Jag tror inte det. Hur länge är din man vimmelkantig och trött? Jag vet att maken måste hålla sig i ibland.

   Och kan man se på gastroskopi om magmunnen krampar? Jag tänker att det kan man kanske bara om man råkar titta just när den krampar?

   Radera
  2. Ingen aning om man kan se detta. Det va den förklaringen vi fick när de kollat hjärtat å klämt utanpå honom. Vet inte hur de kom fram till det eg... De har aldrig kollat inuti honom.

   Radera
  3. Aha, då har det kanske gått på symptomen? Hittade de något på utsidan. Maken har en knöl en bit in i bröstkorgen under revbenskanten på vänster sida, men vi vet inte om den hör ihop med huggen.

   Radera