Translate

onsdag 5 december 2012

Bokstavstolkning

Jag tycker oftast att killarna förstår mig rätt bra. Att de inte bokstavstolkar allt jag säger. Men på sistone har det varit några missförstånd som fått mig att tänka till.

1) Igår tog jag ullfettssalva på M och kladdigheten gjorde honom jätteupprörd.
"När försvinner det kladdiga från ullfettssalvan?" skrek han.
"Aldrig" svarade jag. "Det är det som är ullfettet. Det är som att ta bort det blöta från vattnet. Det går inte. "

Det gjorde M otroligt upprörd och han bara gallskrek i panik. Som tur var ingrep maken. Han fattade att M trodde att han skulle behöva leva med kladdigt ullfett i ansiktet hela sitt liv.


2) I veckan sa jag till lillebror och lillasyster att snön under deras gungor var mjuk och att man därför landade mjukt om man ramlade av. Det skulle jag inte gjort. Senare fick lillebror för sig att han skulle hoppa ner från lektornet, eftersom snön (ca 1 decimeter) var mjuk. Tur jag var där och kunde avstyra det och förklara att marken under snön fortfarande är hård.


3) I morse fick vi ett gott skratt när jag sa "Hoppa i overallerna" till lillebror och lillasyster. Lillebror påpekade att man ju faktiskt inte kan hoppa i overallen. Jag höll med. Overallerna är faktiskt inga studsmattor.

8 kommentarer:

 1. nummer ett hade jag tolkat på samma sätt som M. :)

  fast vid närmare eftertanke känns det som att det var du som bokstavstolkade när du svarade 'aldrig'. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har nog helt rätt Anna. Det var nog faktiskt jag som inte såg helheten. Det blir så ibland när jag är stressad och barnen har pockat på uppmärksamhet och skrikit på mig. Då har jag en tendens att bokstavstolka. Rätt förvånande. Ibland kommer jag på mig själv efteråt.

   Radera
 2. tror att det är så som du har skrivit tidigare, att ni neurotypiska blir lite 'asutistiska/aspiga/ADHDiga' när ni är under press. anledningen till att vi är så hela tiden skulle ju faktiskt kunna ha att göra med att vi är stressade av något i princip dygnet runt.

  märker själv att när jag är mer stressad än vanligt är jag betydligt mer 'aspig' och ibland får jag även drag av ADHD, så som koncentrationssvårigheter, problem med arbetsminnet, rastlös, etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det är så Anna! Vi är mer lika än vad vi tror. Stressnivån gör nog rätt många av symptomen. Jag känner även igen det där med ADHD-drag när jag är trött och stressad.

   Radera
 3. Usch, kladdigt ullfett i ansiktet! Att du vågade... :) Bra att din man förstod sig på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, ja jag borde ju vetat bättre. Tyvärr är det det enda som inte svider på honom.

   Radera
  2. Förresten Idomin-salva funkade också, men då blev han ju vit. Inte poppis det heller. Inte ska det vara lätt.... ;)

   Radera
  3. Nej, aldrig lätt med våra barn...:) Men utmaningar är ju nyttiga sägs det! Dottern tål Bepanthen, förresten, och accepterar det rätt bra - men INGA ANDRA salvor!! :)

   Radera