Translate

söndag 17 oktober 2010

Otacksamt med guldkant

Min man är rätt bra på att sätta guldkant på barnens tillvaro. Han hittar på en massa extra roliga aktiviteter vid oväntade tillfällen, t ex ut och köra radiobil i några minuter innan läggdags, en ny film eller bygga en vindsnurra till trädgården av gammalt skräp i garaget. Det är nog en naturligt drift hos honom och han är väldigt händig, så projekten sinar aldrig. Jättekul för barnen, men ändå måste jag bromsa honom. "Ta bort guldkanten!" och "Detta är guldkant! Tänk dig för!" brukar jag säga.

Anledningen är att maken oftast inte får något tack, utan tvärt om en massa gnäll istället. Visst är barnen glada också, men oftast går det fel på slutet. Små barn är som de är och man ska inte ha för höga krav på deras reaktioner, men det som gör det jobbigt är att M inte har något tålamod och alltid fastnar i detaljer som är fel. När batterier till radiobilarna tar slut blir han jättemissnöjd och maken måste gå in och hitta ett nytt laddat direkt om han vill undvika gnäll. Om han bygger en vindsnurra kan man ge sig på att någon detalj blir fel enligt M. Han tjatar och skriker medan maken försöker göra om det på Ms sätt. Även nästa dag kan det blir gnäll om vindsnurran och något som de inte hann. Visar maken film på kvällen, så går det aldrig att stänga av TVn. Det ska bara vara "en film till" hela kvällen vad vi än säger. Ger man lillfingret tar M hela handen. Det blir sällan tillräckligt bra. Vi har försökt lära honom att ha tålamod och lugna sig så att det blir roligt även för pappa, så att pappa ska vilja fortsätta göra roliga saker för honom, men det har inte gett resultat. Man kan inte uppfostra bort autismen! Kanske kan han lära sig detta m h a logik när han är lite äldre.

Och naturligtvis har inte maken oändligt tålamod, så oftast blir han arg på slutet och poängen med guldkanten blir som bortblåst. Det är tyvärr enklast att låta bli. Guldkanten får vänta lite, till barnen mognat, för det är verkligen fullt tillräckligt bara att ta hand om dessa tre små barn. Ju färre saker som kan gå fel, desto bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar