Translate

fredag 4 november 2011

Svårt att somna före andra

Jag har skrivit om det innan. Mina tre autister har väldigt svårt att somna ifall någon annan är vaken i huset. Min pappa har alltid lagt sig efter oss andra. Maken gör likadant. Han väntar ut mig, oavsett hur trött han är. Han kan inte somna om jag tassar omkring. Och M kommer ut och skriker om något av syskonen är på nedanvåningen: "Ta upp XX igen!" Han hävdar bestämt att han inte kan somna ifall de är på nedanvåningen (där han sover). Och det kan han inte heller, även om han ligger stilla och försöker.

Jag tror att det har med överkänsliga sinnen att göra (sk annorlunda perception). Jag fick faktiskt förklaringen av maken igår: Alla hörselintryck förstärks när det är mörkt. Ja, det gör de ju. Men för mig är det rätt försumbart om jag är trött. Jag somnar ändå. Maken ligger och funderar på vad ljuden egentligen kommer ifrån. Jag är övertygad om att ljuden förstärks lite extra för "mina autister".

Det är ju självklart inte bra att det är så. Lite stelbent att jag alltid måste lägga mig först.... Och inte kul att dela ansvaret för makens läggtid.... Han borde förmodligen ha sitt eget hus att sova i. Eller så får han ställa in en säng i garaget (=hans hobbyrum). Skojar! :) Men helt seriöst, kreativa tips någon? (Öronproppar funkar inte.)

9 kommentarer:

 1. Jag tror att vi med as eller drag av det behöver varva ner längre tid än fullblodsneurotyper. För övrigt tror jag att många av oss med både drag av as och adhd passerar som neurotyper utan att för den skull vara det. Att hörselintrycken påverkar mycket tror jag däremot inte för döva med as skiljer sig inte från hörande på den punkten. Man behöver tid att mentalt bearbeta allt som skett under dagen och det kan man bara göra om man får vara ifred, få stänga in sig. Mina tips får bli: fasta kvällsrutiner. Gott om tid för dessa, gärna tre timmar. Egentid under dagen och extra mycket under kvällen. Få intryck. Klarhet i vad som ska ske nästa dag. Trygghet i rutiner. Mer lugn och ro. Belöning då rutinerna är klara, kanske tid att vifta för att varva ner?

  SvaraRadera
 2. Tack för det, kloka ord! :) Ska försöka tänka på det för vuxna och barn, även om tid är en bristvara i det här huset. Ofta får vi vuxna bara 1-2 timmar för oss själva på en dag och då ingår städa köket + hänga tvätt... Men vi är inne på rätt spår, för vi gör morgondagens schema tillsammans.

  SvaraRadera
 3. Jag är likadan. Behöver varva ner. Hör saker tydligt. T ex fläkten. Ibland hör jag ljud som andra inte hör. Jag vill gärna vara själv på kvällen och måste passa mig för att inte vara uppe för länge/hela natten. V är likadan.

  SvaraRadera
 4. Maken hör också ljud som jag inte hör. Han säger ofta "vad var det?" och jag ser ut som ett frågetecken och säger "inget". Det låter som att du och maken är lika. Han glömmer ofta tiden på kvällen, eller sitter uppe alldeles för länge med flit.

  SvaraRadera
 5. Ja, igenkänningsfaktorn är hög :-) Kan förstå hur han tänker. Sitter just nu mitt i natten med bebisen i vardagsrummet för det var nåt som tjöt, som vinden, i sovrummet. Färdigsovet för inatt :-/

  SvaraRadera
 6. Jag känner verkligen igen mig i detta. jag vill att alla ska lägga sig först så jag sen kan ta min runda av de ritualer jag måste göra innan läggning. Detta är jätte svårt problem när man har tonåringar i huset. Men jag störs aldrig av min son som har AS. Han är i sitt rum och är tyst. Han förstår mig mer än någon annan. Men det är svårt när min dotter inte lägger sig. Min lille son lägger sig redan vid 18.30. så det är lättare att ha små barn med tanke på kvälls ro.När jag var liten kunde mina föräldrar inte en "knyckla" ihop ett papper förräns jag vaknade och skrek. Så detta är ett väldigt handikapp. Sömnen är ju så viktig för annars håller man ju inte ihop på dagen.

  SvaraRadera
 7. känner igen mig väldigt väl. kan inte heller somna förrän alla andra har gått och lagt sig. jäkligt jobbigt de dagar som min mans tonårsdotter är hos oss och är uppe länge. :/
  är väldigt känslig för vissa ljud, medan andra inte stör mig alls. värst är TV:n, klarar absolut inte av att somna om någon tittar på TV i rummet bredvid.

  SvaraRadera
 8. Vill bara tipsa om Cirkadin. Funkar suveränt på min son med autism. Numera somnar han lugnt och fint, kvällarna som varit rena cirkusen är numera lugna och rofyllda. Fast dyrt och helt utanför högkostnadsskyddet :(


  Sara-Lin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Sara-Lin! Hur är det på morgonen? Är han trött då? Vi ger ju ingen medicin alls, och jag funderar på hur det blir. M somnar oftast vid 21-22, men jag tror att han kan somna tidigare om han får ha en förälder helt för sig själv. Han är rädd.

   Radera