Translate

fredag 25 november 2011

Detaljseende en stor tillgång!

Idag blev jag en extra stolt mamma. M ville tvunget följa med och hämta lillasyster, eftersom han ville säga två saker till lillasysters ena fröken, som även varit hans dagisfröken. Vi tog av oss stövlarna och gick in på lillasysters avdelning. Mitt när jag pratar om dagen som varit med den här kvinnan, så skriker M till: "Hon stoppade en grej i munnen!" Det visade sig att lillasysters dagiskompis stoppat en vass liten ståltråd i munnen. Ingen av oss vuxna hade sett det. Hans dagisfröken fick raskt ut den. Pjuh!

Jag vet inte om Ms detaljseende spelade roll, eller om det bara var en slump att han såg det. I vilket fall fick han mycket beröm och en guldstjärna. När man hjälper andra på ett sånt här bra sätt, får man alltid lite extra  uppmärksamhet. "Tänk, du räddade kanske henne från att få ont i magen och åka till doktorn. Hon och hennes föräldrar är nog väldigt glada på dig just nu. De tycker nog att det är tur att det finns en liten kille som heter M och som satte stopp för det farliga. De är nog hemma och myser nu istället och mår bra."

Han njöt verkligen av berömmet och att få känna sig som en observant, omtänksam och handlingskraftig kille. Jag tror att vi ska prata lite om hans detaljseende också. För oavsett orsak, kommer jag säga till honom att det var hans detaljseende, som gjorde att han såg det. För vi behöver använda varje tillfälle som ges för att stärka honom. Positiv förstärkning! Och så kan vi passa på att prata lite om alla andra bra egenskaper som aspergare (inkl han) brukar ha.

2 kommentarer:

  1. Vilken tur att han var uppmärksam! Ja, det är jätteviktigt med positiv förstärkning och att ta fram allt det positiva med Asperger. Dem växer nåt otroligt :-)

    SvaraRadera
  2. Han fick höra: "Det är väldigt bra att han med sig en kille med asperger, som ser det mesta som händer, när man går in på ett dagis där det händer något farligt." Han växte till 1000, av att få höra det! :)

    SvaraRadera