Translate

onsdag 30 november 2011

Ett avtal

Angående bådas vårt skrik härom kvällen, så skrev M och jag ett avtal idag. Det ser ut så här:

Vi ska:
1) Inte skrika på varandra
2) Läsa klart Mamma Muh-sagan en söndag
3) Pyssla och använda lite och laminera

Vi hjälptes åt att skriva det. Jag bestämde en första punkten och M bestämde punkt 2 och 3. Och vi undertecknade båda avtalet.

Detta är en teknik som jag fått rekommenderad både på kurs för autism och kurs för ADHD. Barnet ska vara med och utforma avtalet som inte får vara för långt. Sen kan man hänvisa tillbaka till avtalet, när barnet gör det oönskade beteendet. Det funkar jättebra, hittills. Jag sa bara: "Nu bryter du mot nummer 1 i vårt avtal." "Ja!" sa han lugnt och slutade skrika.

Ett föräldrapar på ADHD-kursen, berättade att de hade skrivit avtal om regler vid matbordet, som alla skulle följa. De hade hållit sig till tre regler och barnen hade faktiskt tyckt att det varit kul, och varit med på noterna. Om alla ska äta med bestick, får inte mamma plocka en oliv ur salladsskålen med fingrarna....

Man får vara beredd på att det är lite nyhetens behag. Att effekten kan försvinna över tid. Men det är helt klart värt ett försök. Avtalet tog oss bara 5 minuter att skriva. Och vad vi ska göra med tiden som blir över, när vi slutat skrika? Jo, läsa mer saga tillsammans såklart! Fiffigt, va?! (Det tyckte i alla fall M.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar