Translate

fredag 18 november 2011

Halloweendisco - man måste inte vara med på allt

I eftermiddags var det Halloweendisco för hela lågstadiet. M var helt säker på att han inte ville gå dit. Anledningen: Det var tillåtet att ha läskiga masker. Han blir ofta väldigt rädd när människor klär ut sig, och f a målar sig i ansiktet eller har masker. Det beror på att han har svårt att se ansikten och tolka ansiktsuttryck.

Efter lite funderande, och så lät vi honom slippa. Det hade förmodligen blivit lite väl mycket tortyr för honom, att ens försöka.... Och han hade förmodligen pratat om detta i veckor efteråt, och varit rädd. Dessutom; man behöver ju inte vara med på allt. Man kan faktiskt välja när man vill vara med och när man vill stanna hemma. Det är viktigt att lära sig det också.

På väg hem från dagis när discot var i full gång, mötte jag en mamma till två andra barn i klassen. Hon sa att de hade haft en spöktunnel på discot, där vuxna hade hoppat fram och skrämt barnen. Och att många av barnen hade blivit rädda för andra barns masker. Alltså, ibland undrar jag varför vi vuxna tvunget måste skrämma barnen och varför vi fortsätter denna tradition. Är det verkligen så kul, att det uppväger allt negativt? I alla fall, den där mamma som känner M väl, sa att det var tur att M stannade hemma eftersom det inte var hans grej. Vi gjorde lite disco här hemma istället och M dansade glatt.

2 kommentarer:

  1. Modigt och kanske dumt att skrämma barnen. Tur att M inte ville gå. V gick på skoldisco i början, men det var inget för honom. För hög musik (vilket det var), för mycket folk. Han drack bara läsk och åt godis. Kom på att fredagsmys hemma var mycket roligare :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, själva disco-upplägget är inte gjort för våra barn precis.... De borde åtminstone erbjuda rum där det är lite tystare och man kan göra annat t ex spela biljard. Stora stökiga folksamlingar passar ju inte alla.

    SvaraRadera