Translate

tisdag 4 september 2018

Två lekhagar

De senaste dagarna har jag googlat lekhagar. Läget känns smått akut. Lillebror har ju någon slags bebisfobi eller liknande. Han klarar i alla fall inte av pluttens ljud och vill hela tiden att vi stänger dörrar om plutten så att han inte hörs. Än så länge så har lillebror inte gjort något mot plutten men verbalt är han aggressiv och han smäller hårt med dörrar om vi inte stänger dem. Vi kan inte helt lita på lillebror för han slår ju sina andra syskon när han känner sig trängd. Jag tänker att vi alla står inför en hemskt stressande tid allt eftersom plutten blir mer och mer rörlig. Vi behöver kunna fortsätta stänga in oss med honom i köket utan att oroa oss för att han ska smita så fort någon öppnar en dörr. Man vill ju absolut inte att han ska råka komma i vägen för en sån där smällande dörr....

Jag förstod lite problemet med lillebrors hörsel när han bad mig ta en annan blyertspenna härom dagen. För den jag valde gnisslade så hemskt. Barn med NPF kan ofta störa sig på just penngnissel. Själv hörde jag knappt ljudet. Jag har aldrig tidigare tänkt att en blyertspenna låtit för högt. (Men jag bytte så klart penna.)

I vilket fall, så för att hålla nere lillebrors stressnivå, vår egen och naturligtvis även för att skydda plutten, så har jag kommit fram till att vi behöver en lekhage. Problemet med dessa är att de är ganska små. En pentagon med sidan 72 cm lämnar inte mycket svängrum åt en bebis som rullar och ålar runt. Så jag har tvekat. Det har inte känts så lönt jämfört med resesängen vi har som är 110*60 cm. Men det blir en himla stress för oss alla att behöva lyfta i plutten i den när man lämnar köket för att man måste gå till de andra barnen. Eller bara för att man inte orkar ränna efter plutten i huset så som man orkade med sitt förstabarn 😉. M lämnar farliga saker på golvet  utan att tänka sig för och lillasyster pysslar och sprider ibland ut saker på golvet. Bättre då att plutten har en egen vrå som han trivs i. Han har dessutom inget eget rum utan bara en liten garderob som han sover i. Om han får en lekhage så sitter han redan på en säker plats och har det bra när man måste lägga benen på ryggen för att de andra slåss. Eller för att en dator havererat (=skrik). Men jag har inte heller hittat någon lekhage jag vill ha som är lite större. De är alla på hjul och det tänker jag är lite obehagligt för barn som ska lära sig krypa, stå och gå, dvs att underlaget inte är helt stilla. Så kom jag på att jag kan köpa två av den här och bygga ihop dem till något större:

https://www.jollyroom.se/babyprodukter/barnsakerhet/barngrindar-trappgrindar/lekhagar/babydan-lekhage-flex-inkl-lekmatta-svart

Nu återstår att se om detta var en snilleblixt eller om jag "hade lite otur när jag tänkte" dvs att det blir för instabilt. Men en hexagon (sexhörning) borde jag kunna bygga eller kanske t o m en heptagon (sjuhörning), utan att tappa för mycket av stabiliteten och det gör som ni ser ganska mycket på storleken på arean. Man kan också bygga ihop två pentagoner. Det borde bli stabilt. Jag och lillasyster lekte lite med tändstickor för att tänka ut hur man kan bygga en stor lekhage som är stabil och får plats här hemma. Den största varianten får vi nog spara till trädgården.

I värsta fall får jag bara sälja dem igen. En extrem familjesituation kräver att man tänker utanför ramarna och vågar testa och tänka om när något inte funkar.

Utforska hemmet får plutten göra i trygghet, när han och jag är ensamma hemma på dagarna.

4 kommentarer:

 1. Sök på ”valphage” på Google, det låter som på din beskrivning att en sådan skulle kunna vara det ni letar efter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Det ordnade sig dock med två vanliga som byggts ihop.

   Radera
 2. Smart med lekhage! Har ni inte funderat över brusreducerande hörlurar för att ta bort ljud?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har vi funderat på. Tack för tips! Har du tips på något bra märke?

   Radera