Translate

onsdag 23 maj 2018

Det är bättre att vända på det

Tänk så mycket jag tjatat om att lillebror kommer för sent. Jag har försökt förklara det på olika sätt. Ritat upp seriesamtal och visat att han missar saker. Att läraren och kompisarna är i klassrummet. Men det går inte fram. Han har väldigt svårt att tänka utanför sitt eget koordinatsystem. Det är nuet och hans koordinatsystem som gäller. Kanske en mognadssak? Fast samtidigt så känns det inte som att alla vuxna kan detta heller..... Och då menar jag INTE enbart vuxna med NPF.... Åh nej! Vi andra kan vara väldigt egocentrerade vi med. Jag skulle nog säga att de flesta vuxna med NPF vet om att detta är en svårighet hos dem och jobbar med detta. Många neurotypiska ("normala/vanliga") har aldrig tänkt tanken och lever vidare i sin egen mittpunkt....

Hur som helst så har jag börjat vända på det: "Tycker inte du att du är värd lika mycket tid på gympan/slöjden/matten.... osv som de andra barnen?" Jodå, det tycker han. Rent logiskt så är det svårt att argumentera med detta. Det är ju väldigt orättvist att han får mindre tid. Det stör honom och får honom att vilja komma i tid.

Jag måste nog utgå ifrån hans koordinatsystem med fler grejer.

2 kommentarer:

  1. Hej, så roligt att du har börjat blogga mer igen. Jag har en pojke på 5 år med Asperger. Din blogg har varit en stor inspiration till hur jag kan förklara saker för honom (ditt inlägg om att förklara kärlek med lastbilar med glass t.ex. gick rakt in) och olika metoder/strategier för att få vardagen till att fungera. Hoppas du fortsätter blogga också framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för återkopplingen Sofie och underbart att du haft nytta av dem med din guldklimp. :) Jag ska verkligen försöka för jag mådde som bäst när jag gjorde det. Sen kom jobbet emellan och jag orkade inte.

      Radera