Translate

måndag 6 maj 2013

TEMA stress: Svenny Kopps ord

Nu är det tema stress hos neurobloggarna. Jag tycker att detta som Svenny Kopp säger om stress i nedanstående föreläsning bara måste få komma med. Man hittar det hon säger 10 minuter in i föreläsningen.

https://www.youtube.com/watch?v=9Vufo7nMxvs

"Vad jag har gjort under mina år som forskare är att jag undersökt både flickor med autism, ADHD, Tourette och flickor utan någonting alls. Och jag kan säga att det här är familjer som lever på olika planeter. Det går närmaste inte å föreställa sig hur stor skillnad det är och vilken press som dessa familjer lever under som har flickor, och också pojkar för den delen, med någon typ av de här svårigheterna. Stressen är enormt hög och skilsmässofrekvensen är högre än i andra familjer, även om den är ganska hög i Sverige totalt sett. Och framför allt är det mödrarna som har en stressituation som är närmaste ja - den är inte tolerabel idag. Det är inte ett välfärds-Sverige som inte kan ta hand om den här familjeproblematiken och den stressen som framför allt mödrarna ofta utsätts för under åratal. Och ofta möter oförstående från olika tjänstemän."

Enormt jobbiga ord att höra. Men bra att de kom så här tydligt från just Svenny. Vår oerhört duktiga Svenny. Hjälp gärna till att sprida detta som hon säger, gärna genom att länka detta inlägg. Speciellt till alla som inte har barn med dessa svårigheter. Jag tycker att vi som har det, förtjänar betydligt mer förståelse.

Man bör också tänka på att de föräldrar som själva har liknande svårigheter, det vill säga som själva har drag av autism, ADHD, Tourettes med flera, lever med högre stress inombords. Och det har rätt många, eftersom det är ärftligt.

2 kommentarer:

  1. Du är så bra på att skriva! Jag har aspergers och tål ingen stress alls. Tycker det är jobbigt då sonen trotsar.

    SvaraRadera
  2. Ja, vad ska man svara på det där... Jag har sett föreläsningen flera gånger och det är jobbiga ord. Men att läsa det på pränt blev som ett knytnävsslag i magen. Precis så där känns det. Stressen är enorm, fast när man lever i den så är det svårt att fatta att inte alla har det så. Man undrar bara hur andra klarar av att göra så mycket hela tiden...

    SvaraRadera